Skip to content

DRUGI DAN 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA OBILJEŽILA VRHUNSKA FILMSKA I TV PRODUKCIJA

Drugog dana 28. Sarajevo Film Festivala počele su projekcije filmova u okviru više natjecateljskih programa

Ana Petričić Gojanović

U sklopu Natjecateljskog programa – igrani film 28. Sarajevo Film Festivala sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazana svjetska premijera bosanskohercegovačkog filma BALADA redateljice Aide Begić. Radnja filma prati Meri, neambicioznu domaćicu, majku osmogodišnje djevojčice, koja vrativši se nakon bračnog brodoloma u roditeljsku kuću shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila. U  glavnim su ulogama Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović.

Regionalna premijera filma KORZET austrijske redateljice Marie Kreutzer o životu carice Elizabete Austrijske drugi je film iz jučerašnjeg dijela Natjecateljskog programa – igrani film. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom Festivalu u Cannesu, u okviru programa Un Certain Regard. “Sisi” slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je sve jače stezati svoj korzet. Uloga joj je, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije. Glad za znanjem i strast prema životu, tjeraju je da pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža pa smišlja plan kako da zaštiti vlastito nasljeđe. U ulogama su: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner i Colin Morgan.

Osim filmskih ekipa navedenih filmova, na crvenom tepihu predstavila se i ekipa serije KOTLINA, redatelja Danisa Tanovića i Aide Begić.

KOTLINA, kriminalistička mini serija radnjom prati usamljenog policijskog inspektora koji nakon što je pronađeno tijelo u sarajevskom Zemaljskom muzeju, zaranja u današnje Sarajevo kako bi pronašao nestali sefardski tekst iz 14. stoljeća. Također, pokušava si dokazati da grad koji je nekada volio i koji nikada nije smogao snage napustiti i dalje postoji. U ulozi inspektora našao se Feđa Štukan, a pored njega glume i Ida Keškić, Boris Ler, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović i mnogi drugi.

U periodu do 19. kolovoza održat će se serija Masterclass razgovora u Festivalskom centru. Prvi je održao ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, redatelj Ruben Östlund koji je o svom filmu TROKUT TUGE, zajedno s glumcem Zlatkom Burićem i producentom Phillipeom Boberom razgovorao s moderatoricom Ines Mrenicom, ali i odgovorio na brojna pitanja prisutnih na Festivalskom trgu u okviru programa Grand kafa s

Danas je na programu Masterclass scenarista, redatelja i producenta Sergeija Loznitse, a sutra nas očekuje Masterclass Arija Folmana, izraelskog filmskog redatelja, scenarista, animatora i skladatelja filmske partiture.

Publiku i treći dan 28. Sarajevo Film Festivala očekuje bogat program.

Film LOV Thomasa Vintenberga, s Mads Mikkelsenom u glavnoj ulozi bit će prikazan u 20:30 sati u KSC Skenderija. Mikkelsen glumi odgajatelja u vrtiću u malom danskom selu, kojeg lažno optuže za zlostavljanje djece. Nakon premijere u Cannesu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Danas će Mikkelsen prošetati i crvenim tepihom, što se u Sarajevu očekuje s posebnim uzbuđenjem.

Projekcija filma iz Natjecateljskog programa – igrani film, ČOVJEK OD DJELA Paula Negoescua očekuje vas u 19 sati u Narodnom pozorištu. U filmu rumunjsko bugarske koprodukcije glume: Iulian Postelnicu, Anghel Dmian, Vasile Muraru, Crina Semciuc i Daniel Busuioc.

Večeras će se dodijeliti i nagrada Srce Sarajeva za TV serije, pod pokroviteljstvom BH Telecoma. Stručni žiri kojeg čini više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine u konkurenciju za nagrade Srca Sarajeva za TV serije uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

TV serije koje su nominirane za nagrade Srca Sarajeva su: ADVOKADO, BESA 2, BLOK 27, CRNA SVADBA, ČUDNE LJUBAVI, DOLINA ROŽ, KLJUN, LENINOV PARK, LUD, ZBUNJEN, NORMALAN, MOČVARA 2, MRKOMIR I, NEČISTA KRV, PODRUČJE BEZ SIGNALA, SLOŽNA BRAĆA, UBOJICE MOG OCA 5, ŠUTNJA, VRIJEME ZLA.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.

28. Sarajevo Film Festival održava se do 19. kolovoza 2022.

Optimized by Optimole