Skip to content

52. Varaždinskie barokne večeri – u 14 festivalskih dana 35 koncerata s Irskom kao zemljom partner

Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je program predstavljen u Zlatnim goricama

Domaći i strani glazbenici održati će 35 koncerata, a zemlja partner je Irska iz koje stižu najbolji interpreti barokne glazbe. Organizatori Varaždinskih baroknih večeri to su partnerstvo pripremali četiri godine, no pandemija je sve do ove godine odgodila planirane zajedničke barokne projekte, pa tako napokon ove jeseni u Varaždin stižu vrhunski irski interpreti barokne glazbe. „Na otvorenje nam stiže Irish Baroque orchestra, ali i Barokni orkestar mladih iz Irske koji će tjedan dana nakon otvorenja pokazati kako se irska barokna glazba podučava i proučava u Irskoj već od srednje škole, a imaju priliku upoznati i svirati instrumente koje mi u Hrvatskoj nemamo”, istaknuo je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dodajući kako će i ove godine značajan dio programa biti posvećen hrvatskoj baroknoj glazbenoj ostavštini. Na 25 različitih lokacija ljubitelji barokne glazbe moći će uživati u koncertima. Ukupni proračun festivala je 2, 5 milijuna kuna, a financijski ga podupiru Ministarstvo kulture, Grad Varaždin, Varaždinska županija, Klub mecena i sponzori. Podršku ovogodišnjem festivalu i projektima koje donose i koncerte u povodu obilježavanja godišnjica diplomatskih odnosa pružaju Izrael, Turska, Portugal i Mađarska. „Počašćeni smo-i Irska i Irsko veleposlanstvo u Hrvatskoj što smo partneri ovogodišnjeg festivala i što najbolji irski glazbenici i oni mladi dolaze i mislim da će dati velik doprinos Baroknim večerima, jer predstavit će irsku baroknu ostavštinu. Ono što Hrvatska i Irska dijele su visoki izvodilački domete u glazbi. U Varaždinu će biti i irish corner, bit će tu i tradicionalne irske glazbe i prilike da Varaždinci upoznaju i našu kulturu”, istaknuo je u Zlatnim goricama N. E. Ruaidhri Dowling, veleposlanik Irske u RH.  Mladi glazbenici iz četiri hrvatske glazbene akademije predstavit će se u zajedničkom glazbenom projektu u atriju Županijske palače, a Varaždinska županija podupire održavanje i tradiciju baroknog festivala jednog od festivala nacionalnog značaja. „Varaždinska županija prepoznaje renome Varaždinskih baroknih večeri i one su brend i Grada Varaždina i Varaždinske županije i u nama će i dalje imati značajnog podupiratelja u realizaciji svojih projekata. Ovogodišnje Varaždinske večeri bit će značajne, dobre i kvalitetne. Nešto što traje više od pola stoljeća zasigurno je kvalitetan projekt. Jedno je postići kvalitetu, a drugo zadržati kao što to čine Varaždinske barokne večeri”, rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Ovogodišnji program predstavlja veliki kvalitativni iskorak. Zaista se zahvaljujem na nevjerojatnoj susretljivosti veleposlaniku Dowlingu i Irskom kulturnom institutu. K nama dolaze dva ansambla i dva orkestra, što bi bili ogromni troškovi da se Institut nije uključio u sufinanciranje. U Varaždinskoj, ali u pet susjednih županija očekuju ljubitelje barokne glazbe spektakularni koncerti”, naglasio je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj. Na festivalskom programu ove je godine i „Muka po Mateju” baroknog velikana J. S. Bacha, a posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela-Barrocade Israeli Baroque Colleciva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom „Sultani u operi”. Bit će održan čitav niz popratnih programa objedinjenih u programu „Total barok”, već tradicionalna izložba cvijeća, a Festival će kao i prethodnih festivalskih jeseni završiti dodjelom nagrada i tradicionalnim koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar. Varaždinske barokne večeri inače jedan su od ovogodišnjih TOP događanja po izboru Hrvatske turističke zajednice.