Skip to content

NEDJELJNI KOMENTAR Masovni, a ne elitni turizam Lijepe Naše

Za mnoge građane Europske unije ljeto podrazumijeva odmor i putovanja. Podaci Eurostata nisu sjajni za najmlađu članicu EU-a – Hrvatsku. Hrvatima je ljetovanje na Jadranu sve nedostupnije

Boris Markuš

Hrvatska je sigurna zemlja, usprkos mnogobrojnih turista. Policija radi svoj posao, nenametljivo – ponajmanje represivno, no tu su kad zatreba. Identično vatrogascima! Ovih dana imaju pune ruke šmrkova kojima poništavaju vatrenu stihiju. Požari na sve strane, a pitamo se je l’ to sve slučajno? Ima tu dosta elemenata za sumnju, a to vele i vatrogasni čelnici. Previše kampiranja na divlje, neodgovornosti domicilnog stanovništva, piromanski potpis ili samo splet nesretnih okolnosti, nebitno! Gori. Hvala Bogu ljudskih žrtava nema. Na svu sreću problema s vodom nema u većoj mjeri. Redukcije u našem okruženju, dodatno upozoravaju na štednju, da ne bi bilo nismo znali!

Gole guze, užarena atmosfera i party do zore

Sve više gradova i turističkih destinacija svoju ponudu zasniva na pretežito mladoj populaciji zaboravljajući na sadržaj koji odgovara i starijem dijelu populacije, gdje je uključeno u organizaciju takvih događanja i cijelo stanovništvo tog mjesta. Bojim se da nam se ne obije o glavu, ko puno put do sad. Grad u kojem svakako ne nedostaje turista je Pula. Partijaneri na sve strane. Elektronska glazba ne živi u dnevnim boravcima već na Partyjima gdje se udara do zore! Jadranska obala je preplavljena zvukom pod nečijom DJ palicom. Pulska Arena kao jedno od najljepših antičkih spomenika, nije se othrvala zvuku koji odzvanja, budi, radi stres i zaziva mrgudanje stanovništva u okruženju rimskog amfiteatra. U masi partijanera, građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora, podrhtava zbog decibela i gužve u gradu. Masovni turizam. Klijentela je to koja ne poznaje gastronomiju, niti kvalitetu u turizmu. Malo je zadovoljnih, a to važi i za ugostitelje. Ultra Music Festival u Splitu je posve dostatan za takvu vrstu zabave. Puli tako što ne treba, ako ćemo izvlačiti zaključke po novinskim stupcima i portalima. No, politika odlučuje. I troši pare Grada! Kažu, biti će i dogodine ista priča… Ugovor je na deset godina!? Lova? Prava sitnica!

Kako pomiriti želju gostiju za manjom gužvom, i interes domaćina za zaradom

Iako, goste ne bi trebalo kategorizirati po njihovoj platežnoj moći, jer svaki je gost vrijedan pažnje, a uvijek po povratku kući i najbolji promotor destinacije u kojoj je boravio, zamjetna je manja platežna moć ili njihova kalkulacija kod potrošnje. Okreće se svaka kuna, mada još kratko vrijeme profitiraju na zamjeni euro valute.

Teško je pobrojati parcele na kojima usred šume, kao gljive poslije kiše, niču mala vikendaška naselja. Oaze bespravne gradnje uz urbanistički kaos nudi prostor manipulacijama. Otpad “iz pola grada” se bezobrazno i nadasve ilegalno ubacuje u otvorene kontejnere, koje pak plača legalno pučanstvo. Jednodnevnih izletnika kao u priči, bez kune troška, uz besplatno uriniranje. Ekipa zauzme prostor, razastru stolove, povade uvozne artikle, dignu sve četiri u zrak i zabole ih! Obvezno, uz astal parkirana je četveronožna zvijer, bez brnjice, dok limeni ljubimac na zelenoj livadi u hladu, čeka svog ponosnog vlasnika. Ma, hrvatsko gostoprimstvo nema cijenu!

Vatrogasna zajednica IŽ - Istarska županija
Vatrogasna zajednica IŽ – Istarska županija
Optimized by Optimole