Skip to content

Ivan Keretić dobitnik nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu

Ivan Keretić, osnivač i počasni član Likovne udruge Kula Kneginec dobitnik nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu

Snježana Novotny

Ivanu Keretiću je prema Odluci o dodjeli nagrada na 12. sjednici održanoj 9. lipnja 2022. godine dodijeljena nagrada za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Danijelu Boroviću, dok su nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu pripale Nogometnom klubu Zagorac i Ivanu Keretiću.

Ivan Keretić je rođen 1952. godine u Gornjem Knegincu. Već od ranog djetinjstva isticao se u likovnom izražaju. Najviše je volio slikati portrete, pejzaže, razne prizore iz seoskog života te povjesnice iz svog zavičaja što je i zadržao u svojim motivima. Osim slikanja na jutenom ili lanenom platnu, najviše slika na drvenoj podlozi. Pri tome koristi uljane i akrilne boje. izlagao je na nekoliko skupnih i samostalnih izložbi a najupečatiljivija mu je izložba u kneginečkoj takozvanoj “Andrijinoj kuli” koja je i dio srednjovjekovne povijesti kneginečkoga kraja. Za sebe kaže da je “alternativni naivni umjetnik”. Osnivač i desetogodišnji predsjednik Likovne udruge Kula, počasni član Likovne udruge Kula. Živi i stvara u Knegincu.

ivan_keretic_1
Ivan Keretić, osnivač i počasni član Kule dobitnik nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu

Ivan Keretić, kneginečki narodni slikar, već od ranog djetinjstva otkriva svoju nadprosječnu sklonost ka likovnom izražavanju. Kroz svoju kolorističnu paletu priključuje se poznatim i povijesnim osobama ovoga kraja, živopisnog kraja nedaleko od Varaždina te na taj način značajno doprinosi afirmaciji svoga zavičaja. U svojim motivima prenosi nam raznorazne prizore iz seoskog života, portrete, povjesnice i drugo. Na ovoj izložbi svoje motive zaokružuje kroz pejsaže četiri godišnja doba svoga zavičaja. Svoje unutarnje osjećaje pretočio je na crteže i slike u manirima slikara naive s osebujnim načinom izražavanja. Osim slikarskih tehnika na jutenom ili lanenom platnu, najviše slika na drvenoj podlozi koristeći uljane i akrilne boje. Postao je prepoznatljiv i poznat po svojim originalnim ramovima koje sam izrađuje te nam još više dočarava ukupnu neposrednost slikarskog užitka.

Osim svog likovnog izražavanja i umjetničke aktivnosti, na inicijativu Ivana Keretića održana je i osnivačka skupština likovne udruge “Kula Kneginec” na kojoj je naš slikar izabran za predsjednika udruge i to jednoglasno te i na ovaj način daje obol svom kraju postavljajući ga u hrvatski kontekst. Ivan Keretić je pravi ljubitelj kulturne i povijesne vrijednosti svoga zavičaja, a kojima kneginečki kraj uistinu obiluje. Blago slikajući kistom i bojama prenosi nam svoje misli i osjećaje predajući nam svoj isječak ljepote i prirode. Njegove slike govore više od riječi. Nije slučajno što je Keretićeva najupečatljivija dosadašnja izložba bila u kneginečkoj “Andrijinoj kuli” koja je i dio srednjovjekovne povijesti kneginečkoga kraja. Na izložbi u zagrebačkoj galeriji “Sunce”, imenu koje najviše priliči njegovim slikama, sve svoje motive donosi kroz godišnja doba svoga doživljenog i proživljenog zavičaja. Kako nije bio u mogućnosti polaziti formalne likovne tečajeva i višu likovnu izobrazbu, samouki kneginečki slikar uspio je stvoriti originalna, jedinstvana i autentična djela koja će ostaviti pečat i na samu hrvatsku likovnu umjetnost zauzimajući vidno mjesto u našoj slikarskoj naivi. Tijekom višegodišnjeg likovnog staža, proučavajući i koristeći različite stvaralačke tehnike pronikao je u brojne likovne tajne, dono nam djela u kojima je objedinio ljubiteljsko, umjetničko i povijesno. Uz likovne kritičare, Keretićevi najbolji kritičari su njegovi posjetitelji izložbi i brojni prijatelji. Žarkim i čistim koloritom prenosi na nas odraz svoje čiste i ljudske duše dajući nam svoj životni optimizam koji nam je uveliko potreban.

Ivan Keretić je kneginečki narodni slikar kojeg u njegovom rodnom Knegincu, gotovo svi poznaju po njegovom osebujnom slikarskom izražavanju kojim se predstavlja na raznim likovnim izložbama. Rođen je 1952., a likovnim izražavanjem se počeo baviti još od mladosti kada je svoje unutarnje osjećaje pretakao u slike. Još u osnovnoj školi bio je zapažen sa svojim slikama koje su često našle mjesto na panoima. Nakon srednje škole zaposlio se u Zagrebu gdje je imao prilike posjećivati razne izložbe i galerije proučavajući slikarska izražavanja učenih i samoukih slikara i tako se usavršavao otkrivajući svoj stil. Kako što svaki slikar ima svoje faze, to nije mimoišlo ni Keretića, koji se neprekidno preobražava i otkriva sam sebe u svojoj nutrini koju pokušava prikazati na svojim slikama. Svoje radove ne doživljava kao robu, nego kao “otisak duše” u trenutku inspiracije. U svojem rodnom mjestu je organizator likovnih događaja kroz udrugu s imenom “Kula Kneginec”, prema ostacima starog burga iz vremena Arpadovića, a s domaćim i slikarima iz susjednih država organizira likovne radionice, kolonije kao i izložbe. Njegove slike se nalaze gotovo na svim kontinentima, u domovima ljudi koji su prihvatili njegov stil slikanja i koji uživaju u njima ili ih poklanjaju svojim bližnjima. Prepoznatljiv je po svojem izražavanju u kojem prevladava živi kolorit iz kojeg izvire veseo i radostan duh koji se prenosi na gledatelja i nakon mnogo godina; a neki ga nazivaju i “pikasoidni naivac” jer neki njegovi likovi ponekad podsjećaju na opus poznatog slikara.

Osim što je bio osnivač Likovne udruge Kula Kneginec i desetogodišnji predsjednik i dalje je aktivni član Likovne udruge, kao i od ovogodišnje skupštine jednoglasno izabran počasni član. Ivan Keretić je osoba bez koje se u Kuli ništa ne dešava, koji je spreman uskočiti u pomoć kod pripreme svake izložbe i to čini unatoč bolestima i poodmakloj dobi, spreman je savjetovati bilo kojeg umjetnika kao i pomoći svakom Kneginščancu, te je po svojoj dobroj naravi nadaleko poznat, na ponos kneginečkom kraju i svim Kneginščancima. Ivan Keretić je svim svojim djelovanjem i postupcima znatno pridonio promicanju, značaju i ugledu Općine Gornji Kneginec, te ostvarivanju i razvoju međusobnih odnosa Općine Gornji Kneginec s drugim gradovima i jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj i drugim državama.