Skip to content

OLJK najavljuje: Otvorenje izložbe “Lice i naličje Tvrđe” pod svodovima Državnog arhiva u Osijeku!

Izbor je to fotografija osječke Tvrđe iz 1972./1973., autora izložbe Dražena Kušena iz bogatog fundusa Državnog arhiva u Osijeku

Boris Markuš

U srijedu, 6. srpnja s početkom u 19 sati pod svodovima Državnog arhiva u Osijeku, u sklopu Osječkog ljeta kulture, otvorit ćemo izložbu „Lice i naličje
Tvrđe“

Izbor je to fotografija osječke Tvrđe iz 1972./1973., autora izložbe Dražena Kušena iz bogatog fundusa fotografija Državnog arhiva u Osijeku. Izložba pokazuje stanje pojedinih izabranih objekata u Tvrđi – njihova lica i naličja – fasade i dvorišta. Fotografije su to koje bez skrivanja i uređivanja dokumentiraju izgled objekata u trenutku njihova nastanka 1972./1973., a ujedno održavaju vrijeme, situaciju i status samog objekta, njegovih stanovnika i korisnika.

Državni arhiv u Osijeku ovom se izložbom pridružuje programima 22. Osječkog ljeta kulture koji se dijelom odvijaju i u Tvrđi, u njezinim obnovljenim ulicama, trgovima i starim Dvorištima. Nadolazećih godina mnogi posjetitelji Tvrđe neće imati predodžbu o njenom izgledu prije aktualne obnove, a tek poneki od nas se sjećaju ranijeg izgleda Tvrđe iz ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća. Stoga će ova izložba ostati u javnom i virtualnom prostoru kao memorija minulog vremena.

Ulaz na izložbu je SLOBODAN.
Izložba je pod svodovima, na otvorenom i možete ju pogledati u svako doba dana (i noći).Izložba je otvorena do 3. rujna 2022. godine.