Skip to content

XXIII. Umjetnička kolonija NEUM 2022. / 300 FOTO

Tradicionalna XXIII. Umjetnička kolonija “Neum 2022.”, u izvrsnoj organizaciji održala se od 1. do 3. srpnja 2022. godine na trgu Crkve Gospe od Zdravlja u Neumu

Tradicionalni je ovo događaj koji svake godine u Neumu okupi brojna umjetnička imena akademskih likovnih umjetnika, a iza sebe ostavi kvalitetna umjetnička djela

Ove godine je svečano otvaranje Umjetničke kolonije 2022. upriličeno u dvorištu crkve Gospe od Zdravlja, uz Muzej i Galeriju Neum.

U prekrasnom i svečanom ambijentu ovogodišnju Umjetničku koloniju otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Neum, Daniela Matić, koja se zahvalila na organizaciji ovog događaja koji se nalazi u sklopu Neumskog ljeta 2022. Posebnu zahvalu je uputila župniku don Mladenu Šutalu, ali i brojnim volonterima bez kojih svega ovoga ne bi bilo.

Kao domaćin, župnik i ravnatelj ustanove Muzej i Galerija Neum, nazočnima se obratio i don Mladen Šutalo. Zahvalio je svima na dolasku, a na poseban način umjetnicima koji će kroz ova tri dana boraviti u Neumu i ovdje stvarati svoja umjetnička djela. Na samo njemu svojstven način blagoslovio je ovaj događaj i sve koji na bilo koji način sudjeluju i pridonose održavanju ove tradicije u Neumu.

Za ugodnu atmosferu kroz glazbene note pobrinuo se Leon Lasić iz Mostara koji je svojim izvedbama obogatio program otvaranja.

Program Umjetničke kolonije se nastavio kroz subotu i nedjelju, kada su umjetnici u crkvenom dvorištu slikali i stvarili nova umjetnička djela. Upriličen je zajednički izlet do špilje Vjetrenica u Ravnom.

Tijekom trajanja kolonije Muzej i Galerija Neum bili su stalno otvoreni za posjetitelje, a ulaz je bio besplatan.

Sudjelovale su umjetnice i umjetnici: Josip Škerlj, Mario Naletilić, Dora Miholjević, Mario Šunjić, Megi Kunštek, Mate Turić, (Mata CROata), Goran Ristić, Julijana Raič, Sanja Sivrić, Srećko Slišković, Mirjana Naletilić, Boris Orenčuk, Alisa Teletović, Ivan Vrljić, Srećko Kriste, Stipo Zoroja, Stjepan Katić

Večer svečanog zatvaranja Umjetničke kolonije “Neum 2022.”, djela autora izložena u crkvenom dvorištu

XXIII. Umjetnička kolonija “Neum 2022.” svečano je završena nedjelju, 3. srpnja. Slike koje su autori stvarali prethodnih dana izložene su u crkvenom dvorištu te ponajviše odražavaju vjerske, morske i ljetne motive vezane uz Neum.

See also  Hrvati u BiH poslali jasnu poruku o nametanju Komšića

Na samom početku završne večeri obratio se načelnik Neuma, Dragan Jurković koji je čestitao svim autorima na predanom radi posljednjih dana, ali i organizatorima te ravnatelju ustanove Galerija i muzej Neum, don Mladenu Šutalu.

S obzirom da je riječ o kulturnoj i umjetničkoj manifestaciji, posjetitelji su čuli par riječi i od likovnog kritičara Ivana Vrljića. Ivan je inače profesor filozofije i likovne umjetnosti. Osim toga bavi se književnošću, književnom kritikom, novinarstvom, a večeras je u Neumu ukratko predstavio najvažnije motive kojima umjetnička djela odišu.

Na kraju se obratio i župnik župe Gospe od Zdravlja, don Mladen Šutalo.

-Netko je ljubitelj lindže, netko umjetničkih djela, netko pjesme, ali kulturu trebamo njegovati. Kultura se stvara, a mi ćemo se potruditi svake godine sve više rasti i biti bolji. Zahvaljujem i načelniku Draganu Jurkoviću na sudjelovanju i podršci prilikom same organizacije, rekao je don Mladen. 

Koloniju je zatvorio Stjepan Katić, umjetnik koji je sudjelovao na XXIII. Umjetničkoj koloniji “Neum 2022.” te ujedno i njezin osnivač. Inače, Umjetnička kolonija “Neum 2022.” dio je “Neumskog ljeta 2022.” godine, a ove godine okupila je 17 umjetnika i to 16 slikara i jednog kipara.

U zabavnom dijelu večeri nastupili su Marin i Tonka Previšić te HKUD “Lindžo Neum”.

Ispred umjetnika, organizatorima se zahvalio akademski kipar Mate Turić (Mata CROata) poklonivši po jedan svoj rad iz ciklusa Jedrenjaci radosti načelniku Draganu Jurkoviću i don Mladenu.

Umjetnici su otišli svojim domovina u ponedjeljak u jutarnjim satima, do ponovnog susreta iduće godine.

Autor: Neum.Online

Pogledajte fotogaleriju – večer svečanog otvarenja 1: