Skip to content

Olja Savičević Ivančević – čitanje priprema djecu da budu bolji i sretniji ljudi / FOTO

Možda o književnosti nije popularno ni pričati ni pisati, ali se mora. Možda nije ‘in’ reći da čitaš knjige, ali je čitati potrebno i ljekovito. Zašto – danas je na to pitanje odgovor dala poznata hrvatska književnica, Olja Savičević Ivančević koja je svojim gostovanjem u Šibeniku praktički otvorila 2. Sajam dječje knjige ‘Librić u Perivoju’ u organizaciji Monte Librića koji je počeo danas kao partner 62. Međunarodnom dječjem festivalu koji se pak do 2. srpnja održava u Krešimirovom gradu

Olja je ovog ponedjeljak, 27. lipnja, u Šibeniku imala najslađu promociju zbirke pjesama za djecu i odrasle ‘Zaljubljena u čitav svijet’ za koju ne skriva da je povezana s onom ‘Bit će strašno kada ja porastem’ koju je kao tinejdžerica izdala i promovirala upravo na Festivalu djeteta u Šibeniku.

ZALJUBLJENA U ČITAV SVIJET

Perivoj Roberta Visianija u srcu Šibenika jutros je živnuo već u 9 sati kad je tamo počelo nekoliko radionica za djecu u okviru 62. MDF-a, među ostalim i ‘Librić u Perivoju’ koji na svojim štandovima Faustusima, izgledom u čast poznatog šibenskog izumitelja i humanistu, Fausta Vrančića, nudi tri tisuće naslova. 

Monte Librić i ove se godine prihvatio partnerstva i svojim sadržajem obogatio festivalski program u onom literarnom i radioničkom dijelu. 

‘Librić u Perivoju’ jutros je ugostio poznatu splitsku spisateljicu i pjesnikinju, čija su djela uvrštena u mnoge domaće i međunarodne antologije poezije i proze,  Olju Savičević Ivančević. Olja je malim čitateljima predstavila svoje novo književno djelo za djecu ‘Zaljubljena u čitav svijet’. 

Librić u Perivoju zaista nije mogao početi na ljepši način. ‘Pa da. Radi se o maloj djeci tako da nakon čitanja pjesmica iz zbirke dali smo im zadatak da crtaju na temu rime i na temu onog što su čuli u pjesama tako da su njihovi crteži pjesma za sebe.  Meni je posebno drago što sam u Šibeniku nakon toliko dugo godina jer sam ja bila tek nešto malo starija od njih kad sam poput njih dolazila u Šibeniku na nekoliko dana na slična događanja“, priznala je književnica koja je svoju prvo zbirku pjesama objavila već sa 14 godina i to usko vezano uz Međunarodni dječji festival. 

„Jedno od mojih lijepih sjećanja na Festival je kad sam s časopisom Oblutak, koji je krajem osamdesetih izdavala jedna novina, tu s još nekoliko djece pisala jedan roman. To je bilo moje prvo gostovanje na Festivalu djeteta u Šibeniku. Tada sam imala 12 godina. Nakon toga sam, koju godinu starija, baš ovdje u Šibeniku gostovala s prvom pjesničkom zbirkom i predstavljala neke svoje prve pjesme. Tako da je ovo neki nastavak te priče“, kazala je s osmijehom književnica koju su mališani jutros rado slušali, ‘sklapali’ rime,  a potom crtali što su čuli.

ČITANJEM DO BOLJEG I SRETNIJEG SEBE

Ima Olja štošta reći o tome koliko danas djeca čitaju knjige, odnosno koliko, za početak, roditelji čitaju svojoj djeci.

„Možda roditelji danas nemaju baš toliko vremena. Ali opet, nekako mi se čini da se uvijek više – manje jednako čita, da ta brojka nešto dramatično u padu ili porastu. Mislim da je danas čitanje za djecu i roditelje važno iz nekih drugih razloga koji prije nisu dolazili toliko u prvi plan, a to su da nam je potreban mir, koncentracija, vrijeme koje provodimo zajedno. Potrebno nam je vrijeme u kojem se možemo povezati sa svojom djecom, a knjige nam u tome jako mogu pomoći. Osim toga, razvijaju vokabular, način razmišljanja, maštu, empatiju i na neki način pripremaju ih za život i ne samo za to da budu uspješniji u školi nego i da budu bolji ljudi, a kad si bolji čovjek, onda si i sretniji čovjek“, savršeno je poentirala književnica za djecu i odrasle za koju možemo kazati da je MDF bila stanica na putu uspješnog, boljeg i sretnijeg čovjeka. 

‘Librić u Perivoju’ nastavlja se i sutra, u utorak, 28. lipnja, bez Olje, ali s nekim novim književnicima koji će djecu uvesti u svijet lijepe pisane riječi i šarenih crteža. Od 9 sati predstavlja se knjiga ‘Raščupani’ autorice Ines Marciuš Kruljac i ilustratorice Jasmine Kosanović. U 10 sati slijedi likovna radionica ‘Luda frizura’ na temu pročitanog. Povedite djecu!