Skip to content

Novih sedam vrhunskih dana na MDF-u, stiže i Olja Savičević Ivančević, Urban…

Ponedjeljak u Šibeniku donosi nekoliko poslastica iz svijeta kulture već od samog jutra. Slavi se lijepa pisana riječ i 100 godina od osnutka legendarnog gradskog kupališta Jadrija koji s obilježavanjem jubilarne godine počinje u ponedjeljak, 27. lipnja, i to predstavom iz programa 62. Međunarodnog dječjeg festivala koji u Šibeniku traje od 18. lipnja do 2. srpnja

Snježana Klarić

U Šibenik je stigao ovogodišnji partner MDF-a – Monte Librić, odnosno 2. Sajam dječje knjige ‘Librić u Perivoju’ te se i ove godine nastavlja literarni program za poticanje čitanja među djecom i mladima ‘Čitaju nam važni Šibenčani’. 

LIBRIĆ  U PERIVOJU

Uz predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku te na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-ve katedrale sv. Jakova u Šibeniku te raznovrstan program trgova i ulica kao i radionica za djecu raznih godišta, 62. Međunarodni dječji festival bogatiji je za literarni program koji počinje od ponedjeljka. 

„Velika je čast i zadovoljstvo što je Monte Librić i ove godine s nama. Ponovno u hladu Perivoja Roberta Visianija djeci nude pregršt književnih naslova u kojima će uživati čitajući sa svojim roditeljima, a i ove godine književnu ponudu kombiniraju s radioničkim što se, ako možemo to tako reći, poklapa s filozofijom samog festivala. Ne možemo pobjeći od modernog doba i razvoja tehnologije koju ono donosi, ali ne bismo smjeli ni dopustiti da nam iz ruku djece izmakne lijepa pisana riječ i zato posebno cijenimo svaki napor svih organizatora koji rade s tim na umu i čast nam je surađivati s njima. Zato savjetujemo svim roditeljima, bakama i djedama, da povedu djecu u Perivoj i okruže ih knjigama i književnicima koji nam zahvaljujući Monte Libriću narednih dana stižu u Šibenik“, pojasnili su iz Ureda MDF-a.

‘Monte u Perivoju’ otvara sutra u 9 sati literarnom radionicom ‘Librić stroj za slovo i broj’ . Voditeljica je Iris Mošnja, a čita se ‘Zaljubljena u čitav svijet’ autorice Olje Savičević Ivančević i ilustratorice Ana Kovač. Štoviše, od 10 sati, poznata hrvatska književnica, Olja Savičević Ivančević vodi likovnu radionicu ‘Rimuju se maestrali’.

Likovna i literarna radionica održavat će svako jutros od 9, odnosno 10 sati sve do subote, 2. Srpnja, a to znači da će u Krešimirovom gradu u društvu djece ugostiti autore i ilustratore poput Ines Marciuš Kruljac, Jasmine Kosanović, Veljka Barbierija, Ane Salopek, Niveske Juraga – Kovačev ili Marije Gradačak, a u najavi je i Damir Urban.

Radno vrijeme 2. Sajma dječje knjige je od 9 do 13 sati te od 17 do 21 sat. 

ČITATI JE VAŽNO

Drugu godinu zaredom, Međunarodni dječji festival ne odustaje ni od programa poticanja čitanja među djecom i mladima. Tako će se i ovog ljeta u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić svaki dan od ponedjeljka do petka s početkom u 19 sati čitati priče po izboru poznatih šibenskih lica, a u okviru programa ‘Čitaju nam važni Šibenčani’. 

Lani su čitali glumci i glumice, policajci  i gradonačelnici, glazbenici i novinari, a kombinacije nisu bitno  drugačije ni ove godine. Seriju čitanja sutra započinju dvije šibenske aktivistice i same mame koje znaju koliko je važno čitati djeci – Maja Šintić te Magdalena Šetka, rođena Zagrepčanka. Obje su zadnje dvije godine zbog svog doprinosa rastu kvalitete života u Krešimirovom gradu bile nominirane za nagradu ‘Šibenska grandeca’. 

Idućih dana djeci čitaju Darija Knez Rukavina, Dorijan Klarić, Antonija Blaće, Kristijan Šupe da nabrojimo samo neke. 

JADRIJSKA NOĆ ZA DJECU

Zanimljivo je da će 62. Međunarodni dječji festival svoj doprinos dati i u obilježavanju stote obljetnice od osnutka kultnog gradskog kupališta Jadrija. Naime, sutra će od 21 sat na mjestu ispred legendarnih jadrijskih kabina bit će izvedena lutkarska predstava iz programa MDF-a – ‘Kralj lavova’. Predstavu izvode polaznici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bit će to jedna divna jadrijska noć po guštu djece uz pomoć MDF-a i Turističke zajednice Grada Šibenika,  direktor šibenskog TZ-a, Dino Karađole, kaže: “Da, to je prva manifestacija pod programom obilježavanja 100 godina Jadrije“.