Skip to content

Novigrad po prvi put domaćin Europskog prvenstva u mažoret sportu

Organizatori ovog natjecanja su IFMS – International Federation Majorettes Sport i HUMT – Hrvatsko udruženje mažoret timova, uz podršku Grada i Turističke zajednica Novigrada-Cittanova

Novigrad je od 22. do 25. lipnja prvi put domaćin Europskog prvenstva u mažoret sportu pa će natjecanje okupiti najbolje europske mažoretkinje iz desetak europskih zemalja. Tijekom četiri dana oko 2000 natjecatelja izvest će više od 600 koreografija, a svakoga dana očekuje se i do 140 izvedbi. U atraktivnim izvedbama moći će uživati i posjetitelji i Novigrađani. U četvrtak, 23. lipnja, od 20 sati održan je defile međunarodnih mažoret timova na ulicama starog grada. Predstavljanje velikog broja vještih sportašica u atraktivnim odorama zabilježi je milenijskom fotografijom Šime Strikoman, a večernji program nastavio se uz gala mažoret koncert na Velikom trgu.

Oko 2000 nadarenih djevojaka iz desetak europskih zemalja izvest će tijekom natjecanja oko 600 koreografija, a svakog dana natjecanja bit će i do 140 izvedbi.

Mažoretkinje se natječu u četiri dobna razreda u kategorijama solo, duotrio, mini i velike formacije te defile, a u svojim izvedbama koriste rekvizite kao što su štap, pom pom, betonflag, zastave, čak dva ili tri različita rekvizita te scensku kulisu u plesu.

O njihovoj vještini, preciznosti i izuzetnosti sudit će licencirani suci IFMS-a (International Federation Majorettes Sport) iz svih nacionalnih saveza koji sudjeluju Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Bugarska i dr. Iz Hrvatske na natjecanju sudjeluju PK Barbara, Zagreb, PU Ritmokracija Brodvec, Mažoretkinje Dubrovčan i Veliko Trgovišće.