Skip to content

Otvoren je 62. MDF u Šibeniku, večeras na ulice Krešimirovog grada izlaze Žirafe

NI LORDE MU NIJE ODOLJELA

Snježana Klarić

‘Napokon orkestar’ Zagrebačke filharmonije otvorio 62. MDF

Šibenik, 19. lipnja – Otvoren je 62. Međunarodni dječji festival u Šibeniku i peto godišnje doba  može početi. 62. MDF otvoren je u prisustvu i uz sudjelovanju ministrice kulture i medija RH, Nine Obuljen Koržinek, posebnog savjetnika predsjednika RH, Zdravka Zime te brojne druge uzvanike. Odoljeti mu nisu mogli ni drugi poznati  i slavni poput ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenice ili Nevene Rendeli s obitelji. Festival je otvoren glazbenom predstavom ‘Napokon orkestar’ u režiji Petra Radin, a u izvedbi Zagrebačke filharmonije koja je oduševila publiku – velike i male! 

Bila je to noć hrvatske praizvedbe koja će se pamtiti, a posebno će ju se sjećati djeca iz dramskog studija Ivana Jelić pri Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku i  dječjeg zbora Zdravo maleni, glavni protagonisti otvaranja Festivala koji radost znači. 

DJECA PROTAGONISTI PROGRAMA

Što su sve šibenski festivalci objedinjeni u Ured MDF-a pri HNK u Šibeniku stvarali proteklih godinu dana izaći će na vidjelo narednih 14 dana. A sve je počelo sinoć na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-ove katedrale svetog Jakova, gdje je otvoren 62. Međunarodni dječji festival Šibenik Hrvatska. 

„Evo nas opet ovdje u punom broju nakon dvije pandemijske godine. Festival je išao i tada, naravno, ali nije to bio onaj žamor, onda predivna dječja vika. Ali, sad se vraćamo jači i veći“, poručio je s govornice gradonačelnik Šibenika,  Željko Burić. Njemu su se za mikrofonom pred početka otvaranja pridružili resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek koja je kazala da joj je velika čast biti dijelom 62. Festivala i među svom tom djecom.

„Festival je jako star, ali je i mlad. Star je po svom kontinuitetu koji traje već šest desetljeća, a mlad je po ovima koji ga kreiraju, ponajprije djeca, najvažniji protagonisti ovog festivala“, kratko je poručio Zdravko Zima u ime predsjednika RH Zorana Milanovića, ujedno visokog pokrovitelja Festivala. 

U festivalskoj publici sjedili su i oni kojima je distrakcija od stvarnog svijeta trenutačno najpotrebnija, djeca iz Ukrajine. Njihovi mali kolege iz umjetničke škole ‘Marianna Ilkiv’ iz Lavova na istom će mjestu nastupiti 1. srpnja, a dotad će se kupati u čarobnom svijetu šibenskog MDF-a.

Za početak, bilo je to uz divne note glazbene predstave ‘Napokon orkestar’ pod redateljskom palicom Petre Radin, a u maestralnoj izvedbi Zagrebačke filharmonije. Predstava je rađena isključivo na MDF i publika je uživala.

MDF-U NE MOŽEŠ UTEĆI

U najveselijoj noći s kraja lipnja uživalo se sa svih pozornica u Šibeniku, uživalo se u svim programima Šibenske noći od otvorenja 62. Međunarodnog dječjeg festivala ispred katedrale svetog Jakova gdje je izvedena glazbena predstava „Napokon orkestar“ u izvedbi Zagrebačke filharmonije i glumačkog para Josipe Bilić i Marka Hergešića do pozornice na svetom Mihovilu gdje je spektakularni vatromet odmah nakon kraja predstave najavila svjetski poznata pjevačica Lorde koja je ushićenje zbog osvijetljenog neba ponad Šibenika podijelila sa svojom publikom.

I da parafraziramo poznatog književnika Oscara Wilde, jedno je sigurno – čovjek ma koliko velik ili mal bio može odoljeti svemu, osim Međunarodnom dječjem festivalu koji će Šibenčane, goste i prijatelje grada kroz iduća dva tjedna u napast dovesti točno 281 put jer toliko je termina rezervirano za 137 programa, 27 izvedbi  predstava, 21 inozemnu izvedbu na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi,  12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska  programa, 47 radionice za preko tisuću djece. U programu sudjeluje deset zemalja svijeta – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska i Portugal te Ukrajina.

Festival preuzima grad

Jedna posve posebna nedjelja u Šibeniku

Šibenik, 19. lipnja – Nakon što je sinoć otvoren, program 62. Međunarodnog dječjeg festivala nastavlja se ove nedjelje, 19 lipnja bogatim programom u zatvorenim i otvorenim prostorima. Za početak – tradicionalno otvaranje likovnih izložbi sredinom dana, a onda pauza dok Sunce ne odradi svoje. 

Ove nedjelje u Šibeniku očekujte Žirafe na ulicama i trgovima grada. Hrvatsko narodno kazalište otvara se publici s predstavom ‘AUT’ posebnom po mnogočemu, među ostalim, činjenici da u predstavi glumi mladi glumac s poremećajem iz spektra autizma. ‘Ježeva kućica’ večeras stoluje na ljetnoj pozornici, a na Gorici se razapinje filmsko platno pa pripremite kokice. 

Ulaznice za programe u HNK u Šibeniku i na ljetnoj pozornici možete kupiti online preko weba Šibenskog kazališta ili portala mojekarte.hr, te na blagajni Kazališta od 10 do 12 sati ili od 18 do 20 sati.

PROGRAM, nedjelja,  19. lipnja:

 Studio Galerije sv. Krševana, 12 sati

PROSTOR SLOBODE

Likovni program

Izložba likovnih radova sa svehrvatskoga likovnog natječaja za učenike osnovnih škola

Izložbe će biti otvorene do 2. srpnja 2022.

Stara gradska jezgra, 12 sati

KAD SE MALE RUKE SLOŽE – SUSRET KULTURA

Likovni program

Galerija sv. Krševana, 12.30 sati

MAŠTA NA KVADRAT – SCENOGRAFSKE ČAROLIJE DINKE JERIČEVIĆ

Likovni program

Dinka Jeričević, scenografkinja, Zagreb

Izložbe će biti otvorene do 2. srpnja 2022.

19 sati, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

AUT

Dramski program

IZVOĐAČ: Kazalište Mala scena

Svatko od nas je drukčiji i svaki mozak je drukčiji. Netko je dobar u matematici, netko u košarci, a netko zna sve filmove, glumce i kazališne predstave kao Matej. Matej je osoba s poremećajem iz spektra autizma i glumac u predstavi Aut.

Osim na Matejevoj stvarnoj priči, predstava se motivski naslanja na roman „Neobičan događaj sa psom u noći“. Matejev lik tako sudjeluje u istrazi ubojstva psa u susjedstvu, te završava u policijskoj postaji. Uz pomoć dobrohotnog policajca i susjede Ines, Matej napokon uspostavlja zdraviji odnos sa svojim tatom.

Otvorenost, edukacija i kritičko razmišljanje nužni su kako bismo se znali ponašati u interakciji s osobom s autizmom i shvatili svu ljepotu „drukčijosti“ i „drugačijosti“ svakog od na

TRAJANJE: 50 minuta

UZRAST: 9+

19.45 sati, Stara gradska jezgra

ŽIRAFE

Program trgova i ulica

Grane škripe; lišće šušti; čuje se buka u grmlju… odjednom su ogromne žirafe ispred tebe! Ponosno i spokojno koračaju, povremeno savijajući svoje elegantne vratove kako bi gricnuli list ili pozdravili nekoga od gledatelja. Žirafe su prijateljske i miroljubive, ali pazite! Zapamtite da su ujedno i divlje životinje…

20 sati, Poljana 

GRAND HOTEL CABARET

Program trgova i ulica

Predstava u cabaretskom stilu

Izvođači: Matija Vuletić, Tatjana Vuletić, Aleksandar Đikić i Diana Fureš

Četiri lika – concierge, recepcionerka, sobarica i gost u zbunjujućim i zabavnim zgodama u najluđem hotelu na svijetu.

21 sat,  Trg Republike Hrvatske, ljetna pozornica

JEŽEVA KUĆICA

Dramski program 

IZVOĐAČ: Zagrebačka filharmonija 

TRAJANJE: 35 minuta 

UZRAST: 4+

21.15 sati,  Ulica don Krste Stošića

CRVENA PANDA

Filmski program na Gorici

REDATELJ: Domee Shi 

ŽANR: animirani 

GODINA: 2022