Skip to content

NOGOMETNA REPREZENTACIJA SRBA U HVRATSKOJ NA EUROPSKOM PRVENSTVU NACIONALNIH MANJINA U NOGOMETU

EUROPEDA 2022 U AUSTRIJI 24. 6. – 3. 7 . ’22.

Pratite utakmice nogometnih reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije na EUROPEADI 2022 u Austriji

Tatjana Dragičević

Od 25.6. do 3.7. u Austriji (regija Koruška) održava se  četvrto po redu muško i žensko europsko nogometno natjecanje  nacionalnih manjina pod imenom EUROPEADA, a iz Hrvatske će na ovom natjecanju sudjelovati muška Reprezentacija Srba u Hrvatskoj. U muškom natjecanju sudjeluje 20 ekipa, a Srbi iz Hrvatske su u grupi E zajedno sa Slovencima iz Italije i Slovacima iz Mađarske.  

Svi sudionici natjecanja će biti smješteni u blizini Klopinjskog  jezera, a osim nogometnog natjecanja, program Europeade  nudi brojne kulturne manifestacije, koncerte, panel diskusije i  druge sadržaje koji promoviraju sport te identitet, jezik i kulturu  nacionalnih manjina Europe.  

Ovogodišnja Europeada organizira se nakon tri prethodna  natjecanja koja su se održala 2008. u Švicarskoj, 2012. u  Njemačkoj i 2016. u Italiji. Ove godine domaćini natjecanja  su koruški Slovenci s motom „EUROPEADA 2022 u Koruškoj – ZAJEDNO JEDINSTVENI/SKUPNO ENKRATNI – zajedno slavimo  jedinstvenost naše raznolikosti u Europi“. 

Europeada je veliki europski događaj koji povezuje natjecanje i  entuzijazam za sportske događaje s promocijom autohtonih  nacionalnih manjina. Fokus je na susretu, manjinskoj razmjeni  iskustava i popularizaciji raznolikosti europskih identiteta.  Federalna unija nacionalnih manjina (FUEN) je organizator  Europeade.  

Nogometne reprezentacije Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije na  ovo natjecanje putuju zajedno te su smještene istom hotelu. 

Više informacija o natjecanju možete pronaći ovdje.  

2022-Programm-A4-EN-EUROPEADA