Skip to content

Nadamo se da je ovo samo pauza, a ne i konačni kraj emisije KolibriS!

U jednom intervjuu izjavila sam kako svijet bez umjetnosti ne bi bio svijet, već puko preživljavanje…

I nekako sam se iskreno nadala da ćemo s nesretnom pandemijom, koja nam je oduzela normalan život, shvatiti i osvijestiti koliko su nam u vrijeme izolacije i posve bizarnih okolnosti upravo glazba, film, književnost i likovna umjetnost pomogli da sačuvamo zdrav razum u nezdravom okruženju. Sva područja umjetnosti, koja u svakodnevnom životu uzimamo zdravo za gotovo, u periodu pandemijske izolacije napokon su bila osviještena kao neminovna hrana za ljudski um i dušu. 

U vrijeme prvog vala pandemije, preciznije u lipnju 2020. godine, nastala je emisija KolibriS. Iako sam, kao i vjerojatno svaki freelancer, radila već paralelno na nekoliko projekata, prihvatila sam inicijativu da pokrenemo emisiju o kulturi i umjetnosti jer se uvijek rado odazovem na projekte koji imaju za cilj približiti nevjerojatan svijet umjetnosti široj publici. Zahvaljujući entuzijazmu, dobroj volji, znanju i predanosti svih uključenih aktera, brzo smo osmisli koncept i počeli sa snimanjem i emitiranjem emisije KolibriS. Nisam imala velika očekivanja, jer već 10 godina djelujem nezavisno u polju kulture i umjetnosti i više sam nego svjesna situacije u zemlji. No, vječni optimist-realist u meni želio je vjerovati da se može više i bolje. I dobro je krenulo! Počeli smo s emitiranjem na youtube kanalu s odličnim povratnim informacijama od gledatelja, čak smo u rujnu iste godine uspjeli dogovoriti i krenuti s emitiranjem na pojedinačnim televizijama da bi se u konačnici emitirali na ukupno 8 lokalnih i regionalnih televizija u Hrvatskoj. S početkom 2021. godine preselili smo se i u profesionalni studio i ostvarili glavne ciljeve –  stekli smo stalnu publiku, predstavili niz kvalitetnih pojedinaca i projekata iz područja kulture i umjetnosti, te uz kontinuiranu decentralizaciju stavili u fokus osobe koje kreiraju i stvaraju vrhunske umjetničke sadržaje. Jedino što je preostalo, a pokazalo se kao najveći i nepremostiv izazov bilo je kako pronaći sponzore za emisiju. U tome nismo uspjeli iz nekoliko razloga:

  1. nitko vas neće primiti na razgovor i pružiti vam mogućnost prezentacije svog projekta ako nemate vezu, relevantna poznanstva i rođake, a ja ih nemam i cijelo svoje djelovanje baziram isključivo na kvalitetnom, profesionalnom i predanom radu s nadobudnom mišlju da bi upravo rezultati i kvalitetan rad trebali otvarati vrata i mogućnost suradnji
  2. nitko ne želi ulagati u kulturu i umjetnost jer nisu profitabilni, nisu klikabilni i nisu instant sadržaji prepuni golotinje i skandala te ne osiguravaju brzu zaradu i slavu… pa čemu pobogu podržati nešto što ima višu i veću vrijednost od puke prodaje u kapitalističkom društvu siromašne zemlje? Znam, posve zastarjelo razmišljanje je očekivati da će nekadašnji mecene, a današnji “prekonoćni” poduzetnici i investitori ulagati svoj novac u razvoj društva, kvalitetu života, brigu za zajednicu i opće dobro. Tko je pobogu vidio u XXI. stoljeću misliti na bilo što drugo osim na vlastiti uspjeh i realizaciju vlastitih nezasitnih ambicija?

ZAKLJUČAK

Koliko god bili spremni, voljni i željni promovirati i prezentirati bogatstvo i raznolikost umjetnosti Hrvatske kroz emisiju KolibriS, dugoročno se ovakvi opsežni i kompleksni projekti ne mogu održati bez financijske podrške. Angažman na emisiji KolibriS zahtijeva puno radno vrijeme, a ne donosi apsolutno nikakav, doslovce ni osnovni, prihod pa podrazumijeva intenzivan rad u preostalo vrijeme kako bi se osigurale financije za egzistenciju. Nakon pune dvije godine predanog rada bez prihoda jednostavno nismo imali izbora nego završiti s produkcijom emisije KolibriS.

U dvije godine uspjeli smo snimiti pune dvije sezone tj. 71 epizodu emisije KolibriS i ugostiti isto toliko umjetnica i umjetnika, djelatnica i djelatnika u kulturi iz cijele Hrvatske. Uspjeli smo, uz emitiranje na vlastitom youtube kanalu, dogovoriti suradnju s 8 lokalnih i regionalnih televizija čime smo zapravo ostvarili emitiranje u cijeloj zemlji. Uspjeli smo stvoriti divnu malu zajednicu vjernih pratitelja emisije KolibriS koja se svake srijede u 20 sati s nama družila za vrijeme premijere nove epizode emisije KolibriS te smo putem live chata zajedno komentirali aktualnu epizodu i razmjenjivali ideje i dojmove. Sve lajkove, pratitelje i pretplatnike na društvenim mrežama dobili smo vlastitim angažmanom i komunikacijom bez ijednog plaćenog oglasa. Od prve do zadnje epizode radili smo punim srcem i dušom, s maksimalnom predanošću, profesionalno i odgovorno i s velikim entuzijazmom u nadi da ćemo uspjeti nešto promijeniti i poboljšati situaciju u području kulture i umjetnosti. Ako smo s emisijom KolibriS uspjeli samo jednoj osobi otkriti ljepote i bogatstvo umjetnosti te istu zainteresirati da s velikom znatiželjom i zanimanjem prati i istražuje područje umjetnosti i kulture – naš rad, trud i uloženo vrijeme i znanje se isplatilo!

Nadamo se da je ovo samo pauza, a ne i konačni kraj emisije KolibriS! I dok željno iščekujemo bolja vremena u kojima će rad u kulturi i umjetnosti biti prepoznati, cijenjeni i adekvatno financirani kao i u ostalim sektorima ljudskog rada i djelovanja sve vas srdačno pozivamo da istražite sad već arhivu emisije KolibriS na našem youtube kanalu: https://www.youtube.com/EmisijaKolibris !

Sonja Švec Španjol, urednica i voditeljica emisije KolibriS  

Televizije na kojima se emitirala emisija KolibriS:

Plava tv

Kanal Ri

Varaždinska televizija

Osječka tv

TV Jadran

Dubrovačka televizija

Trend TV

Diadora TV

Gosti i gošće 1. sezone emisije KolibriS:

Dominique Jurić, Zoran Kakša, Nina Iris Bešlić, Neven Fitnić, Tatjana Politeo, Nik Titanik, Snježana Pokos-Vujec, Katarina Vojković, Tea Gudek Šnajdar, Mateja Rusak, Željko Koprolčec, Barbara Grgić, Julijana Rodić Ozimec, Miran Šabić, Ji Suk Baek, Siniša Reberski, Nikolina Šimunović, Davor Pavelić, Sergije Michieli, Marko Torjanac, Damir Facan-Grdiša, Ana Sladetić, Marko Zubak, René Bitorajac, Svetlana Grubić Samaržija, Lonac, Ivana Mrčela, Romana Tekić, Ivana Bajcer, Anton Vrlić, Jan Kerekeš, Doris Karamatić, Eugen Varzić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Ivan Midžić, Marina Ćorić

Gosti i gošće 2. sezone emisije KolibriS:

Sandra Radić Parać, Mirela Priselac-Remi, Iva Kožnjak, Maja Cipek, Boris Martinović, Lucija Žuti, Željka Jelavić, Ivana Kutuzović, Sven Klobučar, Ana Salopek, Andrea Cihlar, Vinko Ćemeraš, Ane Paška, Lela Kaplowitz, Ana Bilić, Jasmina Jakopanec, Tanja Radović, Zlatko Ožbolt, Nika Petrović Grilc, Davor Trgovčević, Jelena Miholjević, Max Juhasz, Edit Glavurtić, Ronald Žlabur, Ana Đokić, Boris Sekulić, Arijana Lekić-Fridrih, Igor Baksa, Kristina Kinkela Valčić, Bruno Pavić, Dražen Jerabek, Lea Čeč, Nikola Grabovac, Sanja Bachrach-Krištofić