Skip to content

Samo kratka rekapitulacija godine dana nove vlasti Osijeka

Grad Osijek velikim koracima grabi u bolje sutra, dočim je optimizam zamjetan u svim društvenim porama

Nakon godinu dana vladanja Zagrebom, gradonačelnik Tomislav Tomašević i nadalje je pretežito u nemilosti javnog mijenja, prigovori stižu s mnogih strana, dočim je drugačija slika u najvećem gradu Slavonije i Baranje

Ivan Radić – Nova Energija Osijeka

Stoga, idemo samo taksativno pobrojati neke provjerene činjenice o sinergiji nove energije s građanstvom Osijeka. Na portalu Akademija.art, donosimo u dobroj vjeri pozitivu između ostalog i Grada pored rijeke Drave, u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Puno nam znače i sve vaše pohvale. Tamo gdje nema podrške i pohvale, tu ima ljubomore i prezira.

U osječke gradske vrtiće ove će jeseni krenuti 3300 djece u 152 skupine. To je u odnosu na prošlu godinu više za 265 djece i 10 skupina … 

„Želja mi je da svako osječko dijete ima svoje mjesto u vrtiću. No, to se jednostavno ne može postići preko noći. Ove smo pedagoške godine reorganizacijom vrtićkog prostora osigurali 265 mjesta više nego prošle godine. Uspjeli smo upisati djecu s oba zaposlena roditelja, No, u Osijeku se događaju pozitivni demografski i gospodarski trendovi, tako da postoji sve veća potreba za vrtićima. Na NPOO idemo s prijavom izgradnje 3 nova i dogradnje 3 postojeća vrtića. Prođu li nam svi projekti mogli bismo doći do željenoga cilja, odnosno do toga da niti jedno dijete u Osijeku ne ostane neupisano u vrtić.“- istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Osijek pokretač ekološkog projekta „Od izvora do mora“

„Izuzetno mi je drago što velika akcija čišćenja Od izvora do mora počinje upravo u Osijeku koji je prošle godine proglašen hrvatskim Eko City-jem. Do te vrijedne titule nismo došli slučajno. Na njoj sam, prije svega, zahvalan sugrađanima koji marljivo prikupljaju i odvajaju otpad. Grad Osijek je prvi od velikih gradova koji je prešao 50% u odvojenom prikupljanju otpada (trenutačno smo na 51,9 %). Imamo čak 4 reciklažna dvorišta čime smo među prvima u Hrvatskoj ispunili i tu zakonsku obvezu. Osijek ima i svoju kompostanu, gradimo najsuvremeniji pročistač otpadnih voda. Osijek je doista zeleni grad. Možemo se pohvaliti da imamo više parkova, nego trgova. A Promenada, na kojoj smo se danas okupili, jedinstvena je i najduža šetnica uz rijeku u Hrvatskoj.

Mrtva trka vodi se s komarcima u Osijeku i okolici

– Grad Osijek ove je godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. U proračunu smo osigurali 5,15 milijuna kuna. Nažalost, čak 60 posto općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji u svojim proračunima nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv komaraca, najveći broj njih planira simboličnih 10 do 50 tisuća kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Početkom svibnja uputio sam Vladi Republike Hrvatske zamolbu za financijsku pomoć za provedbu mjera dezinsekcije na području Grada Osijeka. Jučer smo u Saboru izglasali rebalans proračuna kojim je Gradu Osijeku odobreno dodatnih 2,5 milijuna kuna za borbu protiv komaraca – dodao je gradonačelnik te zahvalio saborskim zastupnicima i Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Već u siječnju ove godine usvojili smo Godišnji program i Provedbeni plan kontrole komaraca. Ugovoren je monitoring, kao i stručni nadzor i kontrolu učinkovitosti tretmana, te izvođači tretmana. Prvi su larvicidni tretmani odrađeni 20. svibnja. Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio je njihovu uspješnost. Ono na čemu inzistiramo od svih uključenih u sustavu kontrole je pravodobna, brza, ali i učinkovita borba u suzbijanju protiv komaraca. Novost je i novi avion, dvomotorac, koji može letjeti i iznad naseljenih mjesta, pa ćemo se ove godine boriti s pomoću dva aviona protiv komaraca – dodao je Radić.

Radovi na Copacabani, gradonačelnik Radić najavio ,,Ljeto na Kopiki”

Prva faza radova na rekonstrukciji i izgradnji Športsko-rekreacijskog centra Copacabana privodi se kraju i bazeni će od srpnja biti spremni za kupališnu sezonu.

– Ovo je prva temeljita rekonstrukcija Copacabane nakon 46 godina. Radovi teku planiranom dinamikom i bit će gotovi do početka srpnja. Grad Osijek dobit će pravi olimpijski bazen, a osim olimpijskog, rekonstruiran je i okrugli bazen koji će imati dodatne sadržaje. Oba bazena bit će prilagođena osobama s invaliditetom – rekao je gradonačelnik Radić i zahvalio izvođačima radova.

Gimnastički spektakl u osječkom Gradskom vrtu od 9. do 12. lipnja

Trinaesto izdanje Svjetskog kupa u gimnastici DOBRO World Cup ove godine održat će se od 9. do 12. lipnja u osječkoj dvorani Gradski vrt. U Osijek stižu brojne zvijezde europske i svjetske gimnastičke scene, a za odličja će se nadmetati i najbolje hrvatske gimnastičarke i gimnastičari. 

Zadovoljstvo što se u Osijeku odvija još jedna velika sportska manifestacija izrazio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, ističući kako gimnastika u Osijeku, uz streljaštvo, njeguje najdulju tradiciju. Osim sportskoga značaja i dolaska gimnastičara iz cijeloga svijeta, gradonačelnik je istaknuo i turistički značaj DOBRO World Cupa.

Pri kraju su radovi na izgradnji RDC-a

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku već ove će jeseni otvoriti svoja vrata voćarima i povrtlarima Osječko-baranjske županije. 

– Svi možemo biti zadovoljni dinamikom radova. Izuzetno mi je drago što će prvi RDC biti na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. To je strateški projekt Županije gdje je Grad Osijek partner. Svakako će to ojačati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, ali i našu Industrijsku zonu u Nemetinu koja se jako dobro popunjava. Prva faza zone je rasprodana, druga je u tijeku. Najavljen je i dolazak velikih investitora – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Proslava Praznika rada uz 2500 porcija graha i gužvara

Velik broj Osječana tradicionalno je kod katakombi, na lijevoj obali Drave, obilježio 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. U organizaciji Grada Osijeka i u suradnji s Udrugom majstori kotlića Slavonije i Baranje, okupljenima je podijeljeno 2500 porcija graha. Uz svaku porciju graha, pripremljen je i komad tradicionalnog slavonskog kolača – gužvare, a praznički je ugođaj svirkom upotpunio Tamburaški sastav Žeteoci iz Tenje. 

– Praznik rada ove godine dočekujemo s nikad boljim statičkim podatcima. Pada nezaposlenost, a raste zaposlenost. U odnosu na ožujak 2021. u gradu imamo dva posto više zaposlenih, a čak 20 posto manje nezaposlenih. Siguran sam da će se ovi trendovi nastaviti u budućnosti. Činimo sve što možemo. Imamo uistinu velik broj investicija u gradu Osijeku, a gospodarstvenike smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa, što vjerujem da će privući investitore i da ćemo te pokazatelje tek vidjeti u budućnosti – rekao je gradonačelnik Radić i čestitao Praznik rada svim radnicima.

Prema podacima HZZ-a 31. ožujka 2022. godine na području grada Osijeka evidentirano je 50.380 zaposlenih osoba, što je za 1007 osoba ili 2,0 posto više nego u ožujku 2021. godine.

Krajem ožujka 2022. evidentirane su 4302 nezaposlene osobe s područja grada Osijeka, odnosno 130 osoba ili 2,9% manje nego prethodnog mjeseca i 1116 osoba ili 20,6% manje nego u ožujku 2021. godine.

Oporavilište za divlje životinje u Osijeku izgradit će se do kraja godine

– Osječki ZOO vrt prostire se na oko 11 hektara i u njega sustavno ulažemo. Za uskrsni ponedjeljak imali smo rekordan broj posjetitelja, njih preko 2000. Nastavit ćemo i dalje ulagati i životinjama osiguravati što bolje uvjete – rekao je gradonačelnik Radić.

Gradonačelnik je obišao i radove na izgradnji kompleksa oporavilišta za divlje, strogo zaštićene životinje. Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj.

– Projekt je vrijedan sedam milijuna kuna, a većina sredstava dolazi iz vanjskih izvora i sredstava Europske unije. Ovdje će se oporavljati ozlijeđene životinje, pružat će im sva potrebna njega i zaštita. Grad Osijek je eko-grad, imamo uistinu puno sadržaja i atrakcija za naše posjetitelje. Za Uskrs u gradu bilježimo 21 posto više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Nastavljamo i dalje raditi u tom smjeru – dodao je gradonačelnik.

Direktor Unikoma Igor Pandžić izjavio je kako osječki ZOO vrt od početka godine bilježi rekordan broj posjetitelja.

– Radimo na tome da poboljšamo uvjete životinjama. Rekonstruiramo zoološki vrt i nastambe – rekao je Pandžić te izvijestio kako će radovi na oporavilištu za divlje životinje završiti do kraja godine.

Projekt, inače, uključuje izgradnju karantene s prostorima za izolaciju i smještaj životinja, uključujući i prostorije veterinarske ambulante. Izgradit će se i volijera za izletavanje. Ovi će prostori životinjama omogućiti da prije povratka u prirodu ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, te povrate letne i lovne sposobnosti.

Osim izgradnje novoga objekta, nadogradit će se i proširiti postojeći s pet novih nastambi za oporavak. Projekt ima i izobraznu vrijednost, jer će se provoditi aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o očuvanju i zaštiti životinja, a doprinijet će i promicanju prirodne baštine grada Osijeka.

Posebna pažnja stablu ginka dok traju radovi na obnovi Tvrđe

Radovi na obnovi Tvrđe u punom su jeku, a trenutačno se odvijaju na Trgu Svetog Trojstva, njezinom središnjem dijelu. Inače, radovi u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe” počeli su u srpnju 2020., a uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova.

U Osijeku u tijeku radovi na izgradnji najmodernije tramvajske mreže u Hrvatskoj

– Ovaj je projekt jedan od dokaza da grad Osijek grabi krupnim koracima prema naprijed. Priprema je to za dolazak novih, niskopodnih tramvaja u Osijeku, a govorimo o obnovi 9,5 kilometara tramvajske mreže, uz 23 stajališta koja će postati dostupna osobama s invaliditetom. Prvi u Hrvatskoj primijenit ćemo najsuvremeniju tehnologiju pričvršćivanja tračnica za podlogu – rekao je gradonačelnik Radić, ističući kako je cilj povećati broj korisnika gradskog prijevoza.

– Uz nove niskopodne tramvaje koji će stići kada se obnovi tramvajska infrastruktura, u Osijek stiže i nova flota od 13 autobusa. Osijek će dobiti javni gradski prijevoz na razini europskih standarda po pitanju sigurnosti, pouzdanosti, dostupnosti osobama s invaliditetom, te smanjenju negativnih CO2 emisija – dodao je Radić. Istaknuo je i kako je tramvajska infrastruktura jedna od ključnih zelenih politika Europske komisije te najavio i njezino proširenje.

Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“

S ciljem što brže integracije ukrajinske djece i odraslih osoba Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pripremili su Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji iz Ukrajine“ u koji se uz Crveni križ, Centar za socijalnu skrb, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ravnateljstvo civilne zaštite, MUP uključio i Grad Osijek.

cropped-AKADEMIJA-ART-logo-aa-scaled-9-1840x325-1

Akademija Art Zagreb – stranica ex Udruge likovnih umjetnika Akademija art u zanavljanju