Skip to content

Što povezuje čovjeka i Svemir – ‘Song of the Earth’

Walter William Safar

What Do the Universe and Human Brain Have in Common?

Stvoritelj milosrdno stvori čovjeka i Svemir iz istog Svetog sjemena-neurona. Ljudska duša je rajska oaza najplemenitijoj ljudskoj emociji – ljubav stvara i pokreće život , baš kao što  i milijarde galaksija pokreće  harmonični zvuk ljubavi. Muzika&poezija povezuje čovjeka sa Svemirom. Ljudski um je  Svemir u malom, baš kao što snovi putuju neuronima, tako i, puno duhovno i umno razvijenije, civilizacije putuju svemirskom crvotečinom – stazom snova. Pa tako naša puno umno i duhovno razvijena braća Kepler 1958 putuju brzinom svjetlosti iz svoje Habitable Zone do Sunčevog sustava u kojem se nalazi i planet Zemlja.  Muzika je jezik koja povezuje čovječanstvo s drugim bićima u Svemiru, jer voljeni Stvoritelj stvori Svemir kao poeziju duše u harmoničnim notama života. 

Što povezuje čovjeka i Svemir – ‘song of the Earth.’

Život nas uči da je muzika poezija duše- vjerni čovjekov vodič kroz vrijeme i prostor. Muzika je je pjev Svemira. Muzika, baš kao i poezija, liječi ljudski duh i um, to je znanstveno dokazano. Brzina ‘modernog doba’ rađa stres, u medicini znan kao ‘ nevidljivi ubojica’, jer stres je glavni uzročnik srčanog i moždanog udara, tumora itd..A najbolji lijek protiv stresa je harmonična muzika. 

How Music Heals The Mind, Body and Soul

 Slušajući evergreen divnu muziku na Radio-Sljemenu, eto tako mi duše, ne mogu a da opet ne otvorim srce. (Uostalom i život nas uči da onaj koji otvara vrata svog srca nikad nije sam). Evergreen muzika, kojom sanjare milosrdno dariva izvrsni tonski majstor, i sunčana uma i duha prekrasna Ema Gross, odlična muzička urednica vrlo plemenite umjetničke duše, osjećaš se kao da putuješ stazom snova u one više svete sfere gdje caruje nepobjediva ljubav…  (Tako mi duše, nepošteno bi bilo ne spomenuti i muzičke urednice baršunasta glasa i duše  lijepu Jelena Balent, koja maestralno vodi ‘Mjesečeve sjene’ stazom snova starog dobrog jazza,

kao i odlična muzička urednica romantične duše Jana Šantek, pa Sabina, muzički urednici vrlo plemenite umjetničke duše Davor Medaković, Željko Barba, umjetnik slobodarske umjetničke duše Robert Mareković urednik „Dolcevite“- rajske oaze milozvučnih taktova besmrtnih evergreena,  

pa Dinko Komadina, Saša i ostali izvrsni muzički urednici…). Kada harmonični milozvučni taktovi miluju moj stari radio

(uz staru pisaću mašinu najdraži mi dar pokojnog plemenitog profesora Dickensona) eto osjećam kao da stari dobri radio prede poput onog  dobrog mačka iz basne o morskoj sireni i starom mačku. Dok anđeoski glas putuje k srcima mnogih sanjara osjećam da topli proljetni zrak postaje sve dremovniji i umiljatiji, baš kao i srca slušatelja Radio-Sljeme.

 Muzika&poezija povezuje čovjeka sa Svemirom. (Ljudski um je Svemir u malom, baš kao što snovi putuju neuronima, tako i, puno duhovno i umno razvijenije, civilizacije putuju svemirskom crvotečinom – stazom snova. Pa tako naša puno umno i duhovno razvijena braća Kepler putuju brzinom svjetlosti iz svoje Habitable Zone do Sunčevog sustava  u kojem se nalazi i planet Zemlja.)  Muzika je jezik koja povezuje čovječanstvo s drugim bićima u Svemiru, jer voljeni Stvoritelj stvori Svemir kao poeziju duše u harmoničnim notama života.

Činjenice nam pokazuju i dokazuju da Keplerovci odlučiše da svakih četiri stoljeća izaberu jednog čovjeka ,kao posrednika između nerazvijenog čovječanstva i razvijene civilizacije keplerovaca. Možda se pitate pa kakve to veze ima sa muzikom?… Znate li da je Johannes Kepler još prije  4 stoljeća odredio na koji se način planeti našeg Sunčevog sustava kreću oko Sunca. Svoj, za to doba, revolucionarno  inovativni rad na tu temu redovito i uporno je objavljivao od 1609. do 1619. godine, a u posljednjoj godini tog desetljeća iznio je i teoriju da svaki planet pjeva pjesmu, i to svaki drugačijim glasom, akordom i notom. Mars je tenor, Mercury je sopran, a Zemlja je alt koji pjeva dvije note Mi i Fa, koje je Kepler čitao kao ‘Miseriam & Famem’, ‘bijeda i glad’” — dva fenomena koja nisu bila nepoznata na Zemlji u Keplerovo vrijeme.  Zapitajmo se svi zajedno onako iskreno, je li se u 400 i više godina što promijenilo na Zemlji, ima li manje ratova, pohlepe, mržnje, primitivizma, vlastohleplja ili nesretna Zemlja, koja je zbog ‘tehnološkog napretka’ još zagađenije nego prije mnogo stoljeća, još uvijek pjeva one iste dvije note Mi i Fa- ‘Miseriam & Famem’, kao i prije 400 godina.

Muzika, kao glas Svemira, nas uči da bez sinergije  tehnološkog napretka i duhovnosti nema opstojnosti čovječanstva-ljubav je najbolji lijek protiv svih bolesti koje uništavaju čovječanstvo. Johannes Kepler je  još prije  4 stoljeća nudio objašnjavanje Sunčevog sustava “u smislu božanske harmonije”, pronalaženje “sustava svijeta koji je bio matematički ispravan i harmonično ugodan”.

Znanstveni genij Nikola Tesla bio je na istom tragou – 3.6.9.-Universe Secret Code

Istinski božanski sklad vjerojatno bi mogao pronaći svoj izraz u muzici, u poeziji duše, vizionarskoj  ideji koja je Keplera navela da objasni “planetarna gibanja u terminima harmonijskih odnosa, shemu koju je nazvao ‘pjesmom Zemlje’”. Prema ovoj shemi, “svaki planet emitira ton koji varira u visini kako se njegova udaljenost od Sunca razlikuje od perihelija do afela i natrag” – to jest, od najbližeg što se približi Suncu do najdalje što se udalji od Sunca i leđa — “proizvodeći kontinuirani glissando međutonova, ‘ harmonično zviždanje koje nastaje trenjem s nebeskom svjetlošću’.” Što možemo zaključiti? Ako je muzika poezije duše, onda je  glissando međutonova „ muzika sfera“ – milozvučni taktovi koji nastaju trenjem s nebeskom svjetlošću’.

Sada shvaćamo da muzika nije samo ‘muzika sfera’ nego i vodič stazom snova koja vodi u one više svete sfere gdje caruje nepobjediva ljubav. Eto, tako mi duše, kada gledam u Sunce, kako anđeoski dijeli toplinu i svjetlost svim živim bićima i Prirodi, pomislih; Kad bi čovjek volio čovjeka kao što božansko Sunce voli čovjeka svijet bi bio bajka. 

Svemir nas mudro uči, da Sunce ne daje samo svjetlost i toplinu nego može čovjeku poslužiti i kao obnovljivi čisti izvor energije, kojim se mogu zauvijek izbaciti iz uporabe, štetna po zdravlje čovjeka i  majke Prirode, fosilna goriva. Pomoću sunčeve energije mogu se i pokretati svemirske letjelice, ali to je već druga pjesma za neko drugo vrijeme.

How great Thou art