Skip to content

Matcha popodnevni čaj na Oleander terasi · joie de vivre 

Zagrebački hotel Esplanade u suradnji s Well-being brandom Materia predstavlja novi koncept posebne i zdrave čajanke prilagođene za osobe na veganskoj prehrani kao i za one koji ne konzumiraju laktozu, rafinirani šećer i gluten

Pripremio: Tomislav Radić – FOTOGRAFIJE: Sandro Sklepić, Lili Bašić

Matcha popodnevni čaj na Oleander terasi · joie de vivre 

Običaj ispijanja čaja prisutan je u brojnim kulturama diljem svijeta, a najzaslužnije za njegovu popularnost su Japan i Velika Britanija. Ceremonija ispijanja čaja važan je dio japanske kulture i filozofije življenja, dok je u Velikoj Britaniji ritual popodnevnog čaja uz male zalogaje neizostavan dio tradicije. Upravo taj spoj poslužio je hotelu Esplanade i well-being brandu Materia kao nadahnuće za kreiranje novog koncepta Matcha popodnevnog čaja, koji predstavlja zdravu i zelenu inačicu te  ceremoniju u kojoj glavnu ulogu ima vrhunska japanska matcha zbog svojih blagodati i povoljnog učinka na organizam. Uz matcha napitak chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić osmislila je kolekciju primamljivih i zdravih zalogaja i slastica za sve koji prate svjetske gurmanske trendove – jelovnik je stoga prilagođen i pogodan za osobe na veganskoj prehrani kao i za one koji ne konzumiraju laktozu, šećer i gluten. 

Ideja je bila spojiti užitak ispijanja čaja s konceptom zdrave prehrane, a matcha koju na domaće tržište donosi brand Materia učinila nam se idealnom za takav spoj. Danas su gosti više nego ikad prije svjesni važnosti konzumacije zdravih sastojaka, vodi se posebna briga o podrijetlu namirnica i načinu pripreme hrane. Uz to, gosti slijede i određenu vrstu prehrane, poput veganske prehrane koja je dio njihove životne filozofije, dok s druge strane ima i sve više onih koji su razvili intolerancije na određene sastojke poput laktoze, glutena ili rafiniranog šećera. Stoga smo ovaj koncept pomno osmislili da bi obuhvatio prehrambene navike i potrebe sve većeg broja gostiju, a pritom smo željeli gostima omogućiti  gurmanski doživljaj zbog kojeg vrijedi posjetiti terasu Oleander”, istaknula je Sanda Sokol, PR & Marketing menadžerica hotela Esplanade.

Tom se filozofijom vodila poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, nedavno okrunjena titulom Gault&Millau Chef of the Year 2022, dodajući: „Bio je svojevrstan izazov pripremiti kolekciju od petnaest različitih zalogaja i slastica koji prate nekoliko trendova u prehrani, a da pritom pristaju uz matchu i budu posebno privlačne. Sa svojim timom kreirala sam kombinaciju koja će biti ukusna svima. Upotrebljavala sam namirnice poput rižinog papira, šparoga, amaranta, rajčica, komorača, slanutka, kvinoje, avokada, limete i maslinova ulja, dok smo za slastice odabrali bundevu, pistaciju, pržene lješnjake, vegansku čokoladu, datulje, bademe, zelenu jabuku, kakao, hibiskus, mrkvu, kokos te matchu koja se upotrebljava u kulinarstvu i daje posebnu notu jelima.”

See also  Braća Domagoj i Krešimir Krznarić iz Koprivnice izvoze čajeve u Kinu

Maja Blažević, osnivačica brenda Materia, objasnila je „Zaposlena sam majka troje djece i pomajka još troje djece. Treba mi je mnogo energije za užurban svakodnevni ritam. Uvijek sam u potrazi za funkcionalnim proizvodima za potporu mom stilu života, i tako sam otkrila matchu koje me potpuno osvojila. Željela sam podijeliti ovu ljubav s drugima i krenula sam u potragu za najboljom matchom u kojoj svi možemo uživati jer me je frustrirala činjenica da se u Hrvatskoj ne može kupiti kvalitetna matcha niti ju je moguće konzumirati u ugostiteljskim objektima. Vjerujem u hranu kao lijek i u sposobnost obnove ljudskog tijela putem onoga što u unosimo u njega, u ono smo što jedemo”, izjavila je.

Karmen Matković Melki,  nutricionistkinja dodala je: „Ljudi danas sve više postaju svjesni onoga što unose u svoj organizam i kako određena hrana utječe na njihovo zdravlje. Budući da se u suvremenoj pravilnoj prehrani naglasak stavlja na protuupalno djelovanje hrane, matcha je izvrsna namirnica koju je poželjno uvrstiti u svakodnevni jelovnik kao prikladnu zamjenu za kavu. Zbog specifičnog aminokiselinskog sastava, kofein iz matche sporije se metabolizira u organizmu u odnosu na kofein iz kave, što znači da ne izaziva snažan osjećaj uznemirenosti i probavne smetnje. Može se reći da je matcha uravnoteženija alternativa kavi s jačim protuupalnim djelovanjem. Matcha pruža osjećaj razbuđivanja, usredotočenosti i osjećaj više energije, ali je za razliku od kave gastrointestinalno podnošljivija i djeluje opuštajuće. Naime, matcha sadrži veće količine aminokiseline L-teanina i polifenola u odnosu na, primjerice, klasični zeleni čaj, zbog čega ima snažniji protuupalni i protustresni učinak. Sinergija sporootpuštajućeg kofeina, umirujućeg L-teanina i polifenola djeluje povoljno na ubrzavanje metabolizma, kognitivne funkcije, zdravlje jetre i krvožilnog sustava te na obnovu stanica. Brojne zdravstvene prednosti čine matchu poželjnim napitkom u uravnoteženoj prehrani.”

Esplanadin Matcha popodnevni čaj by Materia sadrži kolekciju malih zalogaja i slastica koje se poslužuju na etažeru uz odabrani matcha napitak poput matcha čaja, cappuccina ili ice lattea uz dodatak bademova, kokosova ili sojina mlijeka, ekstrakt vanilije i prirodni brezin šećer, javorov sirup ili med. Ponuda je osmišljena za dvije osobe te stoji 395 kuna. Uz popodnevni čaj uobičajeno je nazdraviti šampanjcem, a za ovu prigodu  predlaže se  Barons de Rothschild dostupan na čaše. Matcha popodnevni čaj moguće je konzumirati svaki dan u Esplanade baru i na terasi Oleander od 12 – 18.30 sati sve do jeseni. Stol je moguće rezervirati telefonski na 01/45 666 33.

See also  Žumberački biljni čaj

JELOVNIK: https://www.esplanade.hr/press/download/menus/matcha-afternoon-tea.pdf