Skip to content

Mila i Zelenvila – poziv na promociju eko-slikovnice Mirele Holy i Danka Friščića

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša pozivamo vas na promociju eko-slikovnice “Mila i Zelenvila” Mirele Holy i Danka Friščića ?

Lidija Krvarić

Kako su povezani heroji iz bajki, pametni telefoni i zaštita okoliša?
Saznajte na promociji eko-slikovnice Mila i Zelenvila autorice Mirele Holy i ilustratora Danka Friščića.?

Kada?

1. lipnja 2022. godine u 11 sati u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 u Zagrebu, nekoliko dana prije Svjetskog dana zaštite okoliša.?

Likove iz bajki glumit će Koraljka Penavin, urednica slikovnice; Danko Friščić, ilustrator; Romeo Ibrišević, zmaj s fotoaparatom u herojskoj misiji čišćenja prirode te autorica Mirela Holy, Zelenvila. ?
Ulaz je slobodan!

O autorima: Mireli Holy i Danku Friščiću (Fotografija: Siniša Bužan)

Mirela Holy i Danko Friščić upoznali su se još u prošlom tisućljeću, u školskim klupama zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost. Mirela je već tad pokazivala sklonost za pisanu riječ, ekologiju i modu, a Danko za fantastična, čudesna bića koja spašavaju svijet.

Mirela je bila znatiželjna i voljela je učiti pa je upisala Filozofski fakultet i diplomirala etnologiju i komparativnu književnost, a potom magistrirala i doktorirala. Danko je odrastao s kistom u ruci, okružen umjetnicima, slikama i bojama (i s nekoliko kućnih ljubimaca) pa ga je logičan slijed događaja odveo na studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti.

Mirela i Danko imaju još nešto zajedničko: vole raditi s mladima i prenositi im svoje znanje. Tako Mirela danas predaje komunikologiju – poučava studente kako ljudi trebaju razgovarati i komunicirati na Sveučilištu Vern, no i dalje se strastveno bori za zaštitu prirode i obnovljive izvore energije, a Danko je profesor slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti i mašta o putovanju u svemir.

Mirela je napisala ovu poučnu slikovnicu koja govori o jednoj vrlo važnoj temi – o zaštiti prirode i očuvanju okoliša te o odnosu modernih tehnologija i današnjeg društva iz perspektive petogodišnje djevojčice Mile, a Danko ju je oslikao svojim jedinstvenim rukopisom i živopisnim bajkovitim ilustracijama.

mala retrospektiva
Drugo izdanje festivala "Brdo knjiga"
Drugo izdanje festivala knjiga i planina „Brdo knjiga“ iz dana u dan raste kako...17th Mar 2023
Otvaraju se vrata pop-up knjižare na Zagrebačkom velesajmu
Prvi dio godine već tradicionalno je rezerviran za Mozaikovu pop-up knjižaru na...06th Mar 2022