Skip to content

U NARODNOM SVEUČILIŠTU DUBRAVA POETSKO-GLAZBENA MANIFESTACIJA “SEVDAH U POEZIJI, POEZIJA U SEVDAHU”

Ima sevdaha i bit će ga uvijek, sačuvat ćemo ga

Gordana Igrec

U subotu 21. svibnja 2022. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava po treći puta se održala manifestacija pod nazivom „Sevdah u Poeziji, Poezija u sevdahu!“ Te večeri kao da će se nebo spojiti sa zemljom predviđalo se takvo nevrijeme za to je vrijeme s druge strane na Dianamovom stadionu bila „milenijska utakmica“ Dinamo : Hajduk. Dok se u sparnom Zagrebu navijalo i poslije pravilo nereda, dotle je u Kulturnom centru u Dubravi skupina ljudi slavila čežnju, bolnu žudnju, posebnu opčinjenjenost zaljubljenošću, sevdah u poeziji i poeziju u sevdahu.

-Povezujući poeziju, glazbu, ples i etno nošnju pokušali smo dočarati tankoćutnost, nježnost, čeznutljivost, strast i ljepotu sevdaha. Izvorna pjesma s odabranim riječima, nazvana i „bosanski blues“ pokreće nutarnju obamrlost i oživljava. Sve je više populacije koja svjesno odaje čast načinu izvođenja sevdalinke, ne samo u našoj regiji nego i u inozemstvu. Malo je pjesnika koji mogu pisati sevdah, a još manje je onih koji ga mogu i otpjevati, unijeti se, zanijeti i prenijeti na slušatelja drhtaj i izmamiti suzu. Sevdah je pjesma puna ljubavi, života i najljepših ljudskih osjećanja.- kazala nam je jedna od voditeljica poetsko-glazbene večeri Lidija Puđak.

Zahvaljujući BKUD-u „Sevdah“ iz Zagreba te njihovoj revijalno pokaznoj nošnji imali smo i sliku etna na pozornici. BKUD je uz svoje dvije članice opremio bogatom nošnjom voditeljice Ljiljanu Lipovac i Lidiju Puđak. Sam program je svojim prisustvom uveličao i njihov predsjednik Kemal Bukvić. 

Tako nas je na samom početku  oduševio pjevački zbor te orkestar Anasmbla „Bosana“ svojim glazbenim izvedbama.“ Negdje sam davno pročitala da je sevdah stanje ljudske psihe, trenutak kad se isključite iz svih dešavanja oko Vas. Dolazi iznenada, stihijski, traje, ali osjećaj je neopisiv. I da točno tako smo se uz te divne dame i sjajne momke i osjećali od samoga početka.“, reći će voditeljica Lidija Puđak. 

Nakon njih svima se obratio sjajan sevdah pjesnik veliki prijatelj i čovjek Esad Kopić Osmanović te objasnio kako:“ njega sevdah jednostavno zove i on mu se ne odupire nego ga živi i zapisuje“. 

Uz njega su se kroz tijek večeri pridružili i ostali pjesnici u pokušajima pisanja sevdaha koji nije ni malo jednostavno pisati jer sevdah kao sevdah izražava se kao teški jad, a predstavili su se:

-Suzana Jelić, Ivek Milčec, Božica Drakulić, Marijana Kunjas, Đurđica Beštak, Jovo Marović, Katica Tomek, Daša Banjac, Dragica, Leone i Sara Kordas, Alija Bećirević, Sonja Kušec Bećirević, Zoran Podunajec, Džino Đinić i Gordana Igrec: 

Između pjesnika se ispreplitala glazba i ples pa nas je na samom početku oduševila mlada umjetnica Paula Puđak koja je uz podlogu pjesme Armina Muzaferije – Džehva ne uveličavajući ni malo napravila čudo. Iznijela je svu emociju i strast pokretom tijela, izrazom lica, korakom. Jednostavno je mnogima izmamila suzu u oku a to i jeste bit predaje i povezanosti s publikom i onim što radi. 

Uz sav zanos, čežnju sevdisalo se u pjevnim mogućnostima dragoga gosta Enesa Melkića  koji je pjesmom i dočarao onu misao – sevdah kao ljubavni bol, ljubavni žar, ali i način života. Pratila ga je na flauti prof. Sonja Kušec Bećirević. 

Foajeom Narodnog sveučilišta Dubrava zacvilila je, zajecala harmonika. Slijepi virtuoz Pavao Anić je uz harmoniku te u pratnji na pianinu svoje djevojke Ivone Konjetić zapjevao nježno, polutiho, slavujski. To je sevdah koji svakako morate uživo čuti. To je mladić kojega svakako morate upoznati, to je duša koju morate osjetiti. 

-A onda pred sam kraj naši prijatelji naši dragi sevdahlije u svakom smislu. Abdulah Alija Bećirević, sjajan pjesnik koji je i izdao zbirku poezije pod naslovom Po sevdahu pomalo mirišem, naš branitelj HV-a, naš sjajni solo izvođač sevdaha  i njegova draga profesorica, glazbenica pjesnikinja, čovjek Sonja Kušec Bećirević su svojim interpretiranjem prožimali svjetove . Prenijeti duh istoka je zapravo sposobnost izvođača da prenese onu dobro nam znanu misao dječaka u postavljanju pitanja što je sevdah:

Sevdah je kad moj babo u isto vrijeme pjeva i plače, a sretan je. I oni su upravo u tome i uspjeli.- kazala nam je voditeljica Lidija Puđak, te nastavila kako su: „Sretni da su tu večer prisustvovale i dvije Ukrajinke koje su došle ispred Ukrajinske ambasade. Naš dragi fotograf Ognjen Karabegović nam je priuštio zadovoljstvo uz bogat opus fotografija. Sretni smo da je s nama bila i naša draga voditeljica Zabavnog radija te voditeljica portala za sve nacionalne manjine Slavica Šarović.“ 

-Sretni smo što smo u jednom trenutku zamijetili kako u istom redu sjede umjetnik slikar, pjesnik Jovo Mraović, Predsjednik Udruge branitelja Hp Ivan Plazanić, umirovljeni pukovnik  Predsjednik Udruge veterana 145. brigade Željko Radovanović te Predsjednik Bošnjačkog kulturno umjetničkog društva Kemal Bukvić. Dakle tri nacionalnosti u zajedništvu umjetničkog svijeta. Ima li većeg blagoslova? Uz pozdravne govore i podjele zahvalnica završili smo program pjesmom s našim pjevačkim zborom te orkestrom Ansambla „Bosana“.- za kraj je kazala Lidija Puđak, te dodala kako: „Ima sevdaha, ima i bit će ga uvijek. Očuvat ćemo ga.“

Brojna publika te je večeri otišla svojem domu bogatija za jedan „bolan i tankoćutan izričaj prepun ljubavne čežnje i zanosa“ kakav jedino sevdah može biti. Dok je vani život bučao i hučao i sav užurban u groznici se kotrljao zagrebačkim ulicama „sevdah je stao na loptu“ i na tanane opjevao ljudsku dušu.

Na fotografijama su dvije voditeljice: Ljiljana Lipovac i Lidija Puđak, mlada steperica i plesačica Paula Puđak i gosti manifestacije