Skip to content

Održana 6. međunarodna unska likovna kolonija u Hrvatskoj Kostajnici / FOTO

Trodnevno likovno druženje započelo je posjetom spomeniku Slomljeni pejzaž na brdu Čukur, odajući počast ratnom snimatelju Gordanu Ledereru poginulom u Domovinskom ratu

Marija Pukec Žigić

Hrvatska Kostajnica je neuništiv ponosni hrvatski grad čiji  tragovi o postojanju sežu do rimskog doba, a neke nove likovne tragove i ove godine ostavili su slikari Unske likovne kolonije 2022. Ovogodišnja Međunarodna  unska likovna kolonija održana je od 20. do 22. svibnja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji grada Hrvatska Kostajnica i TZ Grada te u suradnji sa PULS-om Moslavački štrk.

Riječi dobrodošlice sudionicima 6. međunarodne unske likovne kolonije uputio je gradonačelnik Grada Hrvatska Kostajnica, Dalibor Bišćan zahvalivši im na dolasku. Trodnevno likovno druženje započelo je posjetom spomenika Slomljeni pejzaž na brdu Čukur, odajući počast ratnom snimatelju Gordanu Ledereru poginulom u Domovinskom ratu. Umjetnici su svoja likovna djela stvarali u hotelu Central koji odiše duhom čarobnih prošlih vremena iz kojeg se pruža pogled na predivnu rijeku Unu i stari Zrinski grad. 

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, različitog likovnog izraza, različitih motiva inspiriranih prirodnom ljepotom kostajničkog kraja i rijeke Une stvarali su likovni umjetnici: BRANKA VRBANIĆ, DOBRA VEIN, DANIJELA MAKOŠ REPAJA, HAJRUDIN OSMANAGIĆ, JADRANKA DEL PONTE, BOŽIDAR ŠKOFAČ, EDINA ŠALIĆ, MARIJA PUKEC ŽIGIĆ te MARIJA PAVLIĆ, MARINKA AS i IVO AS iz Slovenije.

Sunčani ljetni vikend je bio kao stvoren za druženje i stvaranje prekrasnih umjetničkih djela, dodatno je oplemenilo uživanje u gastronomskim delicijama i veličanstvenom pogledu na grad i unsku dolinu s vrha brda Djed, koje je proglašeno Park šumom.

6. međunarodna unska likovna kolonija završila je otvorenjem izložbe 25 nastalih  likovnih radova. Svečanim uručivanjem Zahvalnica autorima u ime Grada Hrvatska Kostajnica,  zamjenik gradonačelnika Grada Duško Grbić pozvao je umjetnike na novo likovno druženje sljedeće godine i stvaranje nekih novih likovnih priča i uspomena.

Likovni radovi s Unske likovne kolonije 2022. biti će javnosti izloženi za vrijeme trajanja tradicionalne manifestacije Kestenijada u Kostajnici.

Poziv na radionice uz izložbu Videoigranje s Umjetnošću
Od 28. studenog do 2. prosinca, 2023. godine u Edukativnoj dvorani Kneževe …