Skip to content

Održana hrvatska premijera slovenske predstave „Meja sneženja“ i otvorena izložba Hommage Janezu Pirnatu

Umag je bio ponosan domaćin dvaju prekrasnih manifestacija, otvorenja izložbe „Atelje Siparis – Hommage Janezu Pirnatu“ te hrvatske premijere slovenske predstave „Meja sneženja“

Venina Markuš

Doprinos programu dale su i vrijedne članice zbora „Ajda“, koje su otvorenje izložbe uveličale izvedbom nekoliko tradicionalnih slovenskih ljudskih pjesama, a završetak manifestacije obogatile autohtonim slovenskim slasticama

O važnosti i kulturnoj vrijednosti manifestacija koje su zajedno organizirali Grad Umag, SKD „Ajda“, Ustanova Festum i Forum Tomizza, govori i činjenica da su među prisutnima, osim gradonačelnika Grada Umaga Vilija Bassanesea bili i Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, Helena Jaklich, ministrica za Slovence u inozemstvu i po svijetu, Jožica Bračun Bokor, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH, Milan Rakovac književnik, publicist, prevoditelj i idejni začetnik međunarodnog književnog simpozija Foruma Tomizza, gradonačelnici gradova i općina slovenske obale, predstavnici drugih slovenskih društava iz Istre i Kvarnera.

Izložba „Atelje Siparis – Hommage Janezu Pirnatu“ koju je za ovu prigodu postavio slovenski umjetnik i prijatelj Janeza Pirnata, Rok Zelenko, prikazuje samo dio bogatog opusa istaknutog hrvatsko – slovenskog umjetnika Janeza Pirnata, koji je dio svog života proveo stvarajući upravo u Umagu.

Janez Pirnat rođen je u Ljubljani 1932. godine, gdje je također studirao arhitekturu pa završio Akademiju likovnih umjetnosti te magistrirao na Institutu za sociologiju i filozofiju. Tijekom života, izradio je više od 2.000 skulptura u kamenu, mramoru, granitu, oniksu i u drugim vrstama kamena. Tijekom svoje kiparske karijere dobio je niz hvalevrijednih strukovnih nagrada, a kao tajnik društva slovenskih likovnih umjetnika odazvao se inicijativi akademskog kipara Aleksandra Rukavine da se osnuje grad Grožnjan kao grad likovnih umjetnika, što danas i jest.

Za svoj ljetni umjetnički rad izabire mjesto Sipar, sjeverno od Umaga gdje već od 1959. godine organizira otvoreni umjetnički atelje, gdje radi sa svojim sinom, kiparom Alešom, sve do njegove prerane smrti. Inspiracija Istrom redovito se očitava u njegovim tadašnjim radovima, crtežima starih maslina koje su nekoć rasle nedaleko od umjetnikove vikendice.

See also  "Bad Teacher 2" dobio zeleno svjetlo od Sonyja

Osim za gradnju, kamen koje je more oblikovalo za Pirnata je imalo i umjetnički inspirativno značenje te ga pomno prikuplja, ostavljajući ga gotovo sirovim, s minimalnim intervencijama otkrivajući u njima nove oblike.

Tako i njegova kamena skulptura Era pisces (Majka ribara) krasi umašku Novu obalu, mediteranski park Humagum. Janez kroz projekt umjetničkog ateljea u suradnji sa sinom Alešom realizira grupu skulptura nastale u okviru Ljetne mediteranske škole u Siparu, izloženih u parku ispred Kazališne dvorane Antonio Coslovich, kao i skulpturu Zlatni lav – Leon d’oro kao poklon Festivalu komornog teatra. U Muzeju grada Umaga također su pohranjeni i čuvaju se crteži Janeza Pirnata.

Predstava „Meja sneženja“ (Granica snježenja) gorka je i šokantna drama o zatrovanim obiteljskim odnosima koji se na prvu čine posve svakodnevnim i uobičajenim. Riječ je o nemilosrdnoj drami o razotkrivanju potisnutih trauma, netrpeljivosti prema strancima i krivnji, koja dolaskom strankinje u odnos oca, sina i kćeri prikazuje ostarjelog autoritarnog oca u svoj njegovoj zastrašujućoj tvrdoglavosti i prividnoj bespomoćnosti.

Kada potisnuta krivnja iz prošlosti prodre u prvi plan, u obitelji se otvaraju bolne i nezaliječene rane s kojima se, shvaćajući da se krivnja i mržnja iz prošlosti ne mogu izbrisati, suočavaju ostarjeli i dominantni otac, nikad odrasli sin i sestra “Samarićanka”. Meja sneženja je priča o netoleranciji prema strancima ukorijenjenoj u dubokim obiteljskim traumama i prenosi se s koljena na koljeno sve dok se taj krug ne prekine oprostom i tolerancijom.

Tekst pisca, dramatičara i redatelja Marka Sosiča nam, pomoću suptilnog, fluidnog i poetičnog dijaloga, progovara o šutnji u obitelji, potiskivanju činjenica i emocija koje se prije ili kasnije dramatično otkrivaju, kao i o uzrocima takve šutnje i potiskivanja, koji najčešće proizlaze iz osobnih trauma i prerastaju u stereotipe koji dovode do ksenofobije i lako zaraze ne samo obitelj nego i društvo u cjelini.

Predstava Meja sneženja realizirana je u koprodukciji Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta i Prešernovog gledališča iz Kranja, a režirao ju je poznati pisac, scenarist i filmski redatelj Goran Vojnović. Bila je to hrvatska premijera predstave koju su izveli fantastični glumci Borut Veselko, Nikla Petruška Panizon, Primož Forte i Živa Selan.

See also  Kazališna predstava "Ritina škola" izvedena u Korčuli

Autorica glazbe je Tamara Obrovac, koja je također predstavu pratila iz publike.