Skip to content

Predstavnici HKLD-a na misnom slavlju u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca koje je predvodio državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin stigao je na poziv Hrvatske biskupske konferencije 10. svibnja 2022. u trodnevni posjet Republici Hrvatskoj povodom 30. obljetnice priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom te 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske

Nakon susreta s hrvatskim biskupima kardinal Parolin predvodio je svečano misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu, nedaleko od potresom ranjene zagrebačke prvostolnice. Na misnom slavlju koncelebrirali su zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić te drugi hrvatski biskupi, redovnički provincijali i okupljeni svećenici

Svečanom liturgijskom slavlju je nazočio i predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak uz kojega su bili njegova supruga i pročelnica Odjela za sestrinstvo na HKS-u izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, mag. pharm. Mirjana Vrsalović te predsjednik Nadzornog odbora HKLD-a prim. dr. Ivan Barišić.

Tumačeći liturgijska čitanja, kardinal Parolin je u homiliji (https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokumenti/aktualnosti/homilija-uzoritog-kardinala-pietra-parolina-drzavnog-tajnika-svete-stolice) istaknuo kako je Gospodinov Uskrs i naš Uskrs, „prijelaz, nadilaženje granica vidljivog i smrtnog, ljudskog i privremenog da bi ušli i živjeli u božanskom životu. Taj prijelaz nam govori, da se svaka kriza u kojoj smrt pokušava ovladati životom, preobražava u Kristu i vodi do neočekivanog ponovnog rađanja“.

Citirajući papu Franju kardinal Parolin naglasio je da „tko čini djela istine, odnosno tko čini dobro, dolazi k svjetlosti, osvjetljava puteve života. Tko hodi u svjetlosti, tko se približava svjetlosti, ne može, a da ne čini dobra djela“ (Papa Franjo, Angelus, 14. ožujka 2021.).

Kardinal Parolin osvrnuo se i na stvarnost pandemije i potresa koje smo živjeli prethodne dvije godine: „Posljednje dvije godine živjeli smo u mraku pandemije pred kojom smo se našli u tami ne znajući kako postupiti, ne znajući jasno što učiniti. Svaki pokušaj rješenja činio se neadekvatnim. Ovdje u Hrvatskoj, posebice u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji, doživjeli ste i iskustvo dvaju razornih potresa, što pokazuje i ovaj privremeni liturgijski prostor, izgrađen tako da Crkva može nastaviti biti Svjetlo koje prosvjetljava i biti ojačana Svjetlom“.

Govoreći o svecima i blaženicima koji su jasan primjer Kristove radosti spomenuo je Gospu Trsatsku i blaženoga Ivana Merza čiji su se spomendani slavili jučer (10. svibnja) te sv. Leopolda Bogdana Mandića koji se slavi sutra (12. svibnja).

Na kraju homilije kardinal Parolin istaknuo je kako se „nalazimo pod pogledom Majke Božje Bistričke, nacionalne zaštitnice, naše nebeske Majke koja je na radikalan način doživjela moć tame, uzdajući se u Svjetlo čak i kada se činila poražena; ostajući blizu svoga Sina koji nam ju je dao i njoj nas povjerio, da zajedno hodamo s njezinom ohrabrujućom svjetlošću. Među tim znakovima nije mogao izostati svjedok Kristova svjetla, tako drag svim Hrvatima: blaženi Alojzije Stepinac. U ovim ratnim vremenima u Europi vrijedi uteći se njegovom zagovoru. I mi danas, poput njega tada, suočeni smo sa zlom koje se rađa u srcima ljudi i nastoji zaposjesti umove i duše“.

Doc. Čivljak bio je i gost svečanoga prijema u Apostolskoj Nuncijaturi koji je mons. Giorgio Lingua priredio povodom posjeta kardinala Parolina, a kojim je svečano proslavljen i Papinski dan. Državni tajnik cardinal Parolin istaknuo je kako je slučajna podudarnost i to što je prije točno 30 godina na današnji dan, 11. svibnja 1992., prvi apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi predao svoje vjerodajnice prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu čime je započeo svoju službu prvoga apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj. Obraćajući se nazočnima, istaknuo je važnost rada na očuvanju slobode i neovisnosti Hrvatske. Izrazio je nadu da će se odnosi Hrvatske i Svete Stolice razvijati i dalje kao i na samim počecima, uzimajući u obzir izazove sadašnjega vremena.

Doc. Čivljak zahvalio je apostolskom nunciju mons. Lingui na pozivu te mu tom prigodom uputio poziv da posjeti sjedište HKLD-a i upozna se s radom jedne od najaktivnijih vjerničkih udruga u krilu Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Autor: hkld.hr