Skip to content

Damir Facan-Grdiša otvorio ovogodišnji niz izložbi ZILIK-a / FOTO

U četvrtak 21. travnja, u 19 sati, u Galeriji ZILIK u Karlovcu svečano je otvorena prva u nizu ZILIK izložbi ove godine. Čast da otvori sezonu izložbi pripala je iznimnom akademskom slikaru Damiru Facanu-Grdiši

Sonja Švec Španjol

Nakon jednogodišnje pauze uzrokovane nesretnom pandemijom koja je zadesila cijeli svijet, jučer se u Galeriji ZILIK okupio poveći broj posjetitelja što je samo potvrdilo da su ljudi itekako željni kulturnih i umjetničkih sadržaja

Svečano otvorenje je svojom iznimnom izvedbom uveličao pravi mali glazbeni virtuoz Stjepan Magdić iz Glazbene škole Karlovac. Na otvorenju je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” Nataša Horvat predstavila radionice koje je Damir Facan-Grdiša realizirao na ovogodišnjem 48. ZILIK-u, dok je izbornica ZILIK-a i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol istaknula kako Damir Facan-Grdiša radi na doista jedinstven način u Hrvatskoj te je prepoznatljiv po monumentalnim formatima izvedenim u tehnici akvarela tematizirajući dvije ključne teme – snagu mora i sociološki aspekt grada. Švec Španjol je također ukazala kako su Damirovi radovi svevremenski, jer iako Damir već duži niz godina obrađuje ove dvije teme, one su posebno aktualne danas. Primjerice, vrijeme pandemije kada smo svi bili pozvani da “ostanemo doma” obrađen je kroz motiv grada, dok smo nakon silnih potresa koji su zadesili našu zemlju sigurnost i mir pronašli upravo u prirodi kao što je Jadransko more.

Damir Facan-Grdiša predstavio se izborom slika različitog formata u tehnici akvarela iz recentnog ciklusa radova pod nazivom “Nagnuto”, a neki od radova su premijerno predstavljeni javnosti upravo na izložbi u Karlovcu. Posebnu pažnju posjetitelji su posvetili proučavanju detalja dimenzijama najvećih radova na izložbi pod nazivom “More primireno” i “Zastor gradski”. Damir Facan-Grdiša već duži niz godina istražuje aspekte doživljaja dviju tradicionalnih tema u slikarstvu – pojam nevjerojatne snage mora i sociološki aspekt grada. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište za razradu likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje krivulja neba ili pojedini val oblikovan nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra.

Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja 2022.

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Umjetničko obrazovanje započinje na Školi za primijenjenu umjetnost, odjel zidnih slikarskih tehnika, da bi 1990. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Nakon studija radi kao nastavnik likovnih stručnih predmeta na Obrtničkoj školi u Zagrebu do 1998. godine. Nakon toga djeluje kao samostalni umjetnik, izlaže te objavljuje ilustracije za više izdavačkih kuća. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a. Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

FB stranica ZILIK-a: https://www.facebook.com/ZILIK.Zimska.likovna.kolonija/