Skip to content

Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl LADO predstavljaju album „Untamed“

Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl LADO izdali su „Untamed“, novi nosač zvuka koji donosi etno jazz u prepoznatljivom aranžmanu. Album je u prodaji od petka, 08. travnja 2022. te je dostupan na svim streaming platformama

Vjekoslav Šago

„Untamed“ sadrži deset pjesama, vrhunskih etno-jazz numera, koje su inspirirane hrvatskom tradicijom, pričama, krajevima, mitovima i legendama. Iza izdanja „Untamed“ autorski stoji sam Borna Šercar, predvodnik instrumentalnog sastava Borna Šercar’s Jazziana Croatica. Kreativnu sinergiju ovog projekta pojačao je Ansambl LADO i to svojim instrumentalnim i vokalnim solistima. Rezultat ove suradnje predstavlja album koji je pravi primjer kako funkcionira kada se susretnu etno i jazz glazba.

Suradnja ova dva umjetnička kolektiva započeta je 2019. godine, a pauzirala ju je pandemija koronavirusa. No, objavom albuma spremni su za nove nastupe uživo. S albuma su već objavljena dva singla „Vještice s Kleka“, 2019. godine, a 2021. objavljen je singl i videospot za pjesmu „Rose of Zagorje“. Promocija albuma zakazana je za 06. svibnja u zagrebačkoj Tvornici Kulture, a nakon toga ovaj umjetnički projekt kreće na turneju. Potvrđeni nastupi su 21. lipnja u Medvedgradu, 29. lipnja u Rijeci, 30. lipnja u Bolu na Braču. Koncerti u srpnju kreću od 1. srpnja u Selcima na Braču, 2. srpnja u Šibeniku, 21. srpnja u Grožnjanu i 22. srpnja u Vinkuranu (Cave Romane) kod Pule. 

Borna Šercar danas je već kultno ime hrvatske glazbene scene. Bubnjar i udaraljkaš iza sebe ima uspješnu i raznovrsnu karijeru koju je označilo, između ostalog, i osam godina u Big Bandu HRT-a. Već dugi niz godina surađuje s Josipom Lisac,  Gabi Novak, a surađivao je s Arsenom Dedićem i mnogim drugima. O Ansamblu LADO pak nije potrebno naširoko pisati jer je njihova tradicija duga preko 73 godine, a osnovani su sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. 

Na ovom izdanju ove dvije sile se spajaju u sjajan album „Untamed“ koji pokazuje veliki umjetnički potencijal Jazziane Croatice i Ansambla LADO.