Skip to content

BILOSNIĆ SE S IZABRANIM DJELIMA VRATIO U OSNOVNU ŠKOLU U RODNOM ZEMUNIKU

Obilježavanje Dana Zadarske županije, 100. godišnjice rođenja Vesne Parun i jubileja Tomislava Marijana Bilosnića – 75 godina života i 55 godina iznimno plodnog rada i umjetničkog djela

Dani Zadarske županije s velikim brojem zanimljivih programa ove 2022. godine odvijaju se od 9. do 30. travnja u više gradova i mjesta ove Županije, u što je, među većim brojem institucija, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih društava, sa svojim programima u Zemuniku i Karinu, uključena i Udruga 3000 godina Za dar, koja ove godine slavi 20 godina postojanja. Tijekom Dana Zadarske županije, programi Udruge 3000 godina Za dar odvijat će se i van službenih manifestacija pod pokroviteljstvom same Županije, kao što su manifestacije u Obrovcu i Benkovcu. 

Zbog školskih nastavnih programa, Udruga 3000 godina Za dar svoje je programe započela već u petak 8. travnja 2022. godine u Osnovnoj školi Zemunik u Zemuniku Donjem.

U holu OŠ Zemunik postavljena je i otvorena izložba umjetničkih fotografija Tomislava Marijana Bilosnića pod naslovom „Skriveno kameno blago (Ljepote i znamenitosti Zadarske županije)“. Riječ je o tridesetak fotografija velikog formata, koje predstavljaju dokument o prošlosti Ravnih kotara i Bukovice, prapovijesne gradine, antička središta, srednjovjekovna zdanja, i drugu kamenu arhitekturu ovog prostora.

Predgovor za katalog napisao dr. sc. Ivo Fadić, koji, između ostalog, kaže:  „Četrdesetak fotografija T. M. Bilosnića iz ciklusa „Skriveno kameno blago“ plod su zavidnog fotografskog umijeća koje autora pozitivno afirmira, uz književna djela i slikarski opus,, u još jednoj sklonosti, daru i umješnosti. Fotografije su i edukativne, jer upućuju na brojnost punktova koje je vrijedno posjetiti, upoznati i spoznati.“

U program kulturnih događanja u Osnovnoj školi Zemunik učenike škole i nazočnu publiku i uzvanike prigodnim je slovom uvela ravnateljica škole, gđa. Božena Župan, prof., dok je izložbu otvorio načelnik Općine Zemunik Donji, gosp. ing. Ivica Šarić. 

Program je nastavljen predstavljanjem Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića, čime je obilježen i njegov ovogodišnji jubilej – 75 godina života i 55 godina rada i umjetničkog djela.  Program je modelirala Martina Krnčević, prof., dok je o Izabranim djelima govorila urednica ovog izdanja, izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, kao i sam autor. 

See also  Igor Petrić: Crno-bijeli film / remake, repriza, u boji

Izabrana djela T. M. Bilosnića tiskana su u devet zasebnih svezana, na ukupno 3. 738 knjiških stranica. Tiskanje je pomogla Zadarska županija i Grad Zadar, dok se kao izdavač javlja 3000 godina Za dar. U projektu su sudjelovali i kritičari i književnici: izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, pročelnica Kroatistike na Sveučilištu u Zadru, prof. dr. sv. Živko Nižić, također profesor sa Sveučilišta u Zadru, te dr. sc Igor Šipić (Split), dr. sc. Boris Domagoj Biletić (Pula), dr. sc. Božica Pažur (Zagreb), dr. sc. Davor Šalat (Zagreb), dr. sc. Tin Lemac (Zagreb), dr. sc. Brane Senegačnik (Ljubljana, Slovenija), dr. sc. Željka Lovrenčić (Zagreb), Đuro Vidmarović (Zagreb) i Mato Nedić (Tolisa, BiH).