Skip to content

Pronađite unutarnji mir i oplemenite svakodnevicu popularnom tehnikom mindfulness!

Doba socijalnog distanciranja u kojem smo se našli prilika je za usporavanje i pronalaženje unutarnjeg mira. Knjiga Meditacije usmjerene svjesnosti predstavlja skup jednostavnih i učinkovitih vježbi koje će vam pomoći da prekinete začarani krug stresa, nezadovoljstva i iscrpljenosti, te otkrijete istinski životni polet

Marina Đarmati

Vježbe proizlaze iz kognitivne terapije temeljene na usmjerenoj svjesnosti koja je dokazano učinkovita u borbi protiv depresije. Ove tehnike preporučuje i Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost Velike Britanije i Irske. Meditacije usmjerene svjesnosti trebate prakticirati samo nekoliko minuta dnevno, a nagrada će biti golema – zagospodarit ćete svojim životom i konačno uživati u njemu. Usmjeriti svjesnost znači biti u sadašnjem trenutku, svjesni misli i osjećaja – tako da nas ne obuzimaju, nego da njima možemo upravljati. Meditacija i druge tehnike poput disanja i vježbi temeljenih na jogi pomažu nam da mislimo o sebi, a time i drugima, s blagošću i prihvaćanjem. Riječ je o nalaženju prirođene nam životne radosti i osjećaju da smo ipak dorasli nevoljama baš kad pomislimo da ćemo dotaknuti dno.

Knjiga nudi osmotjedni program vježbi, priložen joj je i CD, a namijenjena je svima koji su potišteni ili jednostavno premoreni. Meditacije usmjerene svjesnosti imaju znanstvene temelje kao učinkovit tretman za kliničku depresiju u kombinaciji s kognitivno-bihevioralnom terapijom. KBT pomaže ljudima dovodeći u pitanje njihovo mišljenje i ponašanje, a usmjerena im svjesnost daje vještine koje im pomažu da spriječe povratak bolesti. Taj su kombinirani pristup, nazvan kognitivna terapija temeljena na usmjerenoj svjesnosti, 1990-ih razvili prof. Williams, psiholog Zindel Segal sa Sveučilišta u Torontu i John Teasdale, znanstveni savjetnik na Cambridgeu koji se specijalizirao za kognitivne pristupe liječenju depresije.

“MBCT prvi je doista preventivni tretman za tešku depresiju”, kaže prof. Williams. “Depresija se može ponoviti, pa je cilj pacijente u razdobljima kada su dobro naučiti vještinama usmjerene svjesnosti koje će im zatrebati ako se bolest vrati. Klinički je dokazano da MBCT upola smanjuje rizik od depresije u osoba koje su pretrpjele njezine najteže oblike. Usto, povoljno utječe na moždane uzorke u temelju svakidašnje zabrinutosti, napetosti, potištenosti i razdražljivosti, pa se ta stanja lakše rasplinu kada se pojave.”

See also  Jorge Mario Bergoglio; papa Franjo - Istinska je moć u služenju

Zaključujemo kako je ova knjiga prava riznica kojoj ćete se neprestano vraćati! Zahvaljujući jednostavnim i moćnim tehnikama mindfulnessa brzo ćete osjetiti promjenu i dugoročno obogatiti kvalitetu života!

NAKLADNIK: Znanje
BROJ STRANICA: 272 stranice