Skip to content

Fratrici (Umag, Istra), mali zaseok oko umaške gradske vreve

U obilasku … Ljudi, ne tako davno prezentirali smo na portalu Akademija-Art mjesta u Istri

Boris Markuš

Bazirani na povijesna sela i zaseoke Fratrici su bili priča odlične medijske atraktivnosti. Stoga je red da vidimo da li se nešto novo ovih dana radi u zaseoku u blizini umaške gradske vreve. I bogme, radi se punom parom na sve strane. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju na cijelom području, Umag sve više poprima konture suvremenog malog europskog grada po mjeri svakog svojeg stanovnika. Danas je turizam u Istri nezamisliv bez turizma u njenoj unutrašnjosti. Budućnost ekologije je u našim rukama.

Širom otvorena vrata za razvoj turizma

EU projekt: U tijeku je izgradnja kanalizacijske mreže u naseljima Fratrici, Dolinci, Vilanija, Valfontane i dijelu naselja Sarbarica. Projekt aglomeracije najveća je i najvažnija investicija na području ekologije i zaštite okoliša. Ovim će se projektom pročišćavati sve otpadne vode, 25 naselja će dobiti sustav odvodnje, a izgradit će se i 50 km kanalizacijske mreže uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja.

U okviru kontinuiranog ulaganja u prometnu te svu ostalu infrastrukturu na području centra grada Umaga i okolnih naselja, u tijeku je još jedna investicija, i to u naselju Murine, a onda se priča seli u Fratricu koja bi trebala obuhvatiti uređenje kompletne infrastrukture, od asfaltnog kolnika, jednostranog nogostupa, oborinske odvodnje, javne rasvjete pa do elektroničke komunikacijske infrastrukture.

https://akademija-art.hr/2021/07/27/istarska-svestranost-na-ponos-i-diku-ruralni-turizam-foto/

Naš doprinos razvoju pružili smo medijskom pričom i kroz sve provukli kritičku opasku. Mjerodavni su to uvažili i krenuli u potpunu modernizaciju prostora na radost lokalaca i njihovih gostiju. Združeni možemo doći do poboljšanja, a pljuckanje neka ostane za čangrizave i dokone. 

See also  Dizajnom za dobre stvari - Kaufland predstavio pobjednike  natječaja