Skip to content

Osječanin Aurel Benović – na Svjetskim kupovima u Cottbusu i Dohi uzeo je 2 odličja

Sjajan sportski početak 2022. godine mladom gimnastičkom reprezentativcu Osječaninu Aurelu Benoviću – srebrna medalja u Cottbusu i bronca u Dohi

Boris Markuš

U suradnji s Gimnastičkim društvom Osijek – Žito www.gdosijek.hr donosimo priču s konferencije za medije kojoj su osim Aurela i njegovih trenera Vladimira Mađarevića i Borisa Čulina, nazočili i Robert Seligman, ispred Grada Osijeka te Dubravko Ižaković, ispred Osječko – baranjske županije.  

Aurel, na samom početku, iskrene čestitke na odličnim rezultatima! Dva natjecanja – 2 medalje na parteru, srebro i bronca. Znamo da si spreman za velike rezultate, ali je li i tebe iznenadio ovakav start sezone?

Na samom početku želio bih se zahvaliti svojim trenerima Vladimiru Mađareviću i Borisu Čulinu, predsjedniku našeg Društva g. Marku Pipuniću, svom klubu Gimnastičkom društvu Osijek – Žito, Gradu Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji na trajnoj podršci i pomoći koju imam od njih zadnjih 20-ak godina. Izuzetno sam sretan i zadovoljan što sam sezonu otvorio na tako dobar način – osvajanje srebrne medalje u Cottbusu i tjedan dana kasnije s broncom u Dohi. Ove medalje imaju svoju dodatnu težinu jer su osvojene na kvalifikacijskim turnirima za Svjetsko prvenstvo u Liverpoolu koje će se održati u listopadu ove godine. Trenutno držim 1. mjesto na FIG WC Rang listi s 45 bodova i nadam se da ću i na natjecanjima koja slijede ostvarivati dobre rezultate i pronositi na međunarodnoj razini ime našeg Grada i Županije.

U Dohi ušao si i u svoje prvo finale na preskoku što je također veliki razlog za čestitke. Nastup u finalu je otkazan zbog bolova u peti, ali ovo je ipak veliki uspjeh za tebe i cijeli tim GD Osijek – Žita jer time postaješ specijalist na čak 2 sprave. Kakva su tvoja očekivanja od preskoka?

Trenutno nastupam na preskoku s početnom ocjenom 5,2, ali u budućnosti trener Mađarević i ja planiramo da pojačam te početne ocjene skokova na 5,6 i ako to ustanovim, siguran sam da mogu konkurirati za finala i medalje na svim najvećim natjecanjima uključujući i Europsko i Svjetsko prvenstvo.

Gospodine Mađarević, s Aurelom ste bili van Hrvatske puna 2 tjedna – prvo Cottbus pa onda Doha. Kakvi su Vaši dojmovi Aurelovih nastupa iz Njemačke i Katara?

Mi se, znamo svi, dugi niz godina pripremamo za ovakve rezultate i posljednje 2 godine pokazujemo da je Aurel vrlo konkurentan i vrlo interesantan u smislu ostvarivanja vrhunskih rezultata. Najveći konkurent na ova 2 natjecanja bio mu je aktualni olimpijski pobjednik Artem Dolgopyat iz Izraela kojem Aurel redovito „puše“ za vrat – prije Olimpijade prošle godine Aurel ga je i pobijedio na jednom od posljednjih natjecanja prije eventa u Tokiju. Ovi Aurelovi rezultati nisu nam iznenađenje i znamo da imamo još dosta prostora za podizanje vježbe – i u startnoj ocjeni, ali i u izvedbi gdje moramo smanjiti greške. Fond elemenata je veći od onoga što Aurel trenutno pokazuje na parteru i mislim da smo za sada odlično počeli sezonu – imali smo i u Cottbusu i u Dohi najveći težinski koeficijent 6,3 od svih konkurenata dok je Dolgopyat je imao primjerice 6,1 startnu ocjenu. Također, od ove godine na snazi je i novi Pravilnik s većim i manjim promjenama gdje se većina izmjena dogodila upravo na parteru. Srećom, na sve to smo spremni već neko vrijeme jer smo znali da će do toga doći i Aurel se vrlo dobro snašao u svemu tome. Računamo da će Aurel, upravo kroz iskustvo redovitih nastupa na etapama Svjetskog kupa koje se ne može mjeriti s redovnim trenažnim procesom, steći tu mirnoću izvedbe i smanjiti gubitak dragocjenih desetinki koje se kod njega možda troše više nego što bismo mi to realno željeli. Kroz predstojeća natjecanja vjerujemo da će se to stabilizirati i da ćemo na neki način štedjeti te gubitke s jedne strane, a s druge strane imati veliki start i tešku vježbu.

See also  Kovač smijenjen, bez izbornika do 21. rujna

Kako biste ocijenili konkurenciju, je li bilo iznenađenja? Može li Aurelu, osim Artema itko približiti u ovom trenutku?

Konkurencija je bila dobra s obzirom na to da su na natjecanju bili svi oni pojedinci koji nastup na Svjetskom prvenstvu mogu izboriti jedino nastupima na kvalifikacijskim World Cup turnirima – bio je tu najbolji Bjelorus Yahor Sharamkou te Kazahstanac Milat Karimi. Uz Izraelca Dolgopyata, to su redom finalisti Europskih i Svjetskih prvenstava, ponajbolji parteraši svijeta u ovom trenutku. Pored njih, tu su i oni koji će nastup u Liverpoolu loviti kroz velike ekipe – Kinezi, Japanci, Rusi i Amerikanci imaju drugi način kvalifikacija i sigurno su uz gore navedene očekivani pretendenti za postolje. Svjesni smo da postoji konkurencija, ali imajući u vidu sve te prijetnje i kvalitetu izvana, vjerujemo da imamo ozbiljne namjere ostvarenja najvećih rezultata na europskim i svjetskim razinama.

Gospodine Čulin, kao sudac bili ste dio delegacije Hrvatskog gimnastičkog saveza na oba ova natjecanja. Kako biste ocijenili suđenje Cottbusu i Dohi?

Kao što je već i rečeno, natjecanja su održana s novim Pravilnikom – meni kao sucu bilo je jako zanimljivo vidjeti kako će se gimnastičari snaći u tim promijenjenim okolnostima. Bilo mi je jako drago vidjeti da se Aurel tu savršeno snašao i vrlo dobro izveo svoju vježbu koja je na oba natjecanja imala najjači start. Kao što je kolega Mađarević spomenuo, on ima tu još dosta prostora podići taj start i ja se nadam da će uz našu bezrezervnu podršku ostati jako konkurentan – Aurelova startna ocjena vrlo realno može ići i do 6,8. Samim time on postaje parteraš s jednom od najvećih početnih ocjena na svijetu i uz minimalne greške, što će i doći s redovitim nastupima na sljedećim natjecanjima, konkurentan je boriti se s najboljima.

Što od biste savjetovali Aurelu da “ispegla” prije sljedećeg natjecanja?

Kroz ova dva natjecanja potvrdili smo da Aurelu godi biti prisutan i da je bio odlično skoncentriran na ono što ga je očekivalo u kvalifikacijama i finalima. Čim bude ustabilio vježbu i minimalizirao greške, a nadamo se da će to doći već s nastupima u Cairu i Bakuu, on zasigurno može redovito konkurirati za sva postolja na natjecanjima koja slijede.

See also  Luka Bonačić više nije trener Zagreba!

Gospodine Seligman, kao još uvijek aktivni gimnastičar, ali sada i u novoj ulozi, sigurno sa zanimanjem pratite rezultate svog klupskog kolege Aurela Benovića. Koji je značaj ovakvih sportskih rezultata za Grad Osijek i njegovu promociju u širim nacionalnim, ali i međunarodnim okvirima?

Prije svega, pozdravljam sve u ime Gradonačelnika Ivana Radića i u svoje osobno ime ispred Odsjeka za sport, čestitam našem sportašu I. kategorije Aurelu Benoviću i njegovim trenerima na ovim sjajnim ostvarenjima jer to je ono što Grad Osijek želi poticati i nagrađivati. Ove medalje su samo početak jer Aurel ima samo 21 godinu i vjerujem da još idući 10-ak godina ostvarivati ovakve sjajne rezultate. Grad Osijek će i dalje stajati iza Gimnastičkog društva Osijek – Žito i iza našeg olimpijskog kandidata Aurela Benovića kao i svih drugih naših vrhunskih sportaša. I ove godine izdvojili smo sredstva iz Programa javnih potreba u sportu i za Olimpijski program čijeg je Aurel dio i mi ćemo učiniti sve da mu pomognemo i da se ponovno s njim veselimo jer je on perjanica i ponos osječkog sporta i kao takav prepoznat je širom Europe i svijeta.

I dalje ste u aktivnom trenažnom procesu – koji su Vaši planovi za ovu godinu?

Istina, i dalje aktivno treniram i planiram se priključiti reprezentaciji na Svjetskim kupovima krajem svibnja – plan je da nastupim na Kupu u Varni te sigurno na Prvenstvu Hrvatske i DOBRO World Cupu Osijek. Za kraj karijere, plan je nastupiti na Europskom prvenstvu u Münchenu što bi i bilo zaključno od mene kao vrhunskog sportaša. Svoj angažman vidim kroz brigu o sportu Grada Osijeka i upravo stoga me posebno veseli ovaj Aurelov rezultat jer to pokazuje da nastavljamo kontinuitet u gimnastičkom sportu koji je, uz NK Osijek, brand grada Osijeka. Želja nam je naravno da i drugi sportovi i klubovi nađu svoj put i iskoče u prepoznatljivost na nacionalnoj i međunarodnoj razini te da pronose ime našeg Grada diljem svijeta.

Gospodine Ižaković, ispred Športske zajednice Osječko – baranjske županije, raduju Vas vjerujemo uspjesi svih sportaša i sportašica s područja naše Županije. Što za Osječko – baranjsku županiju znače ostvarenja ovakvih vrhunskih rezultata?

U ime Župana Ivana Anušića te u svoje osobno ime i ime Športske zajednice Županije, ovim putem upućujem iskrene čestitke Aurelu Benoviću i cijelom stručnom timu GD Osijek – Žita na sjajnim rezultatima i osvojenim medaljama u Cottbusu i Dohi. Raduje nas izuzetno da nakon Alekseja Demjanova, Tomislava Markovića i Roberta Seligmana, GD Osijek – Žito ima nastavak kontinuiteta vrhunskih međunarodnih rezultata kroz Aurela Benovića. Još više veseli da je riječ o rezultatu koji je ostvario domaći klub s domaćim stručnim kadrom i domaćim sportašem što je znak svima da se vrhunski rezultati mogu napraviti i u gradu Osijeku. Za očekivati je da će Aurel na sljedećim natjecanjima ostvariti još bolje rezultate, a ono što mi od njega očekujemo je nastup na Olimpijskim igrama i da nastavi biti predvodnik sportaša i sportašica naše Županije koji će, nadamo se, ostvarivati vrhunske rezultate na Europskim i Svjetskim prvenstvima, ali i Olimpijskim igrama. Još jednom, čestitke klubu koji je organizacijski bio sposoban ostvariti ovakve rezultate, struci koja je tome posvećena iz dana u dan i naravno samom Aurelu uz napomenu da stojimo na raspolaganju sa svime što Osječko – baranjska županija može napraviti kako bi bio što uspješniji i fokusiraniji na svoj krajnji cilj tijekom i nakon sportske karijere.

See also  "Hvala svima na podršci". Hrabra hrvatska maratonka ipak nije uspjela

Aurel, na samom kraju molim te predstavi nam što te očekuje u nastavku sezone – kao što znamo, slijede kvalifikacijski Svjetski kupovi u Cairu i Bakuu, u lipnju DOBRO World Cup Osijek koji ti je posebno drag, ali i, nadamo se, uspješni nastupi na EP u Münchenu i SP u Liverpoolu. Što možemo od tebe očekivati u 2022. godini s obzirom na ovakav sjajan start sezone?

Nadam se da ću što prije uspjeti sanirati sve ozljede i da ću se što prije vratiti treninzima kako bih mogao još bolje ustaliti vježbu i pojačati start. Slijedi nam Svjetski kupovi u Cairu i Bakuu, zatim DOBRO World Cup u mom Osijeku. Uzet ću i malu ljetnu pauzu kako bih se odmorio i pripremio na najvažnija natjecanja u ovoj godini – Europsko i Svjetsko prvenstvo.