Skip to content

Posvojenje na daljinu znak je Božje nježnosti

U govoru članovima Udruge Projekt Agata Smeralda Papa je ponovo govorio o bračnim parovima koji su otvoreni za prihvat djece koja nemaju obitelj te pohvalio također one koji se posvećuju posvojenjima na daljinu. Pravu revoluciju u svijetu čine oni koji rade dan za danom, bez buke, kako mališani i siromašni ne bi više bili prezreni, odbačeni, napušteni, rekao je Papa

U srdačnom govoru upravljenom članovima Udruge Projekt Agata Smeralda, koje je danas primio u audijenciju, papa Franjo je prije svega istaknuo suradnju udruge – koja promiče posvojenja na daljinu u svrhu zaštite života i dostojanstva djece na svim krajevima svijeta – s Firentinskom nadbiskupijom, te izrazio zahvalnost za njihovo zauzimanje u suradnji za širenje u svijetu Božje nježnosti i njegova očinstva, što je veliki dar koji nam je Isus dao.

Papa Franjo je podsjetio kako je nedavno govorio upravo o posvojenjima, u jednoj od kateheza posvećenih svetom Josipu, te da je pohvalio i ohrabrio bračne parove koji otvaraju svoje srce i dom za prihvat dječaka ili djevojčice koji nemaju obitelj. Pritom je, na temelju Projekta Agata Smeralda, i u prisutnima prepoznao istu osjećajnost, otvorenost, očinstvo i majčinstvo parova koji se otvaraju roditeljstvu. Tko odluči posvojiti na daljinu potaknut je željom da pomogne nekom dječaku ili djevojčici osjetiti se voljenim ili voljenom, te da im ne bi nedostajalo potrebno i kako bi se dobro razvijali… Pomoći, u ovom slučaju znači dati budućnost – istaknuo je Papa.

„’Nježnost’ je riječ koja je često izbačena iz rječnika svakodnevnoga života…“

I mi smo bili – u navodnicima – „posvojeni“ od Oca, stoga smo djeca posvojenja – napomenuo je te istaknuo – Očinstvo i nježnost vrlo su potrebni! ‘Nježnost’ je riječ koja je često izbačena iz rječnika svakodnevnoga života… – primijetio je. Pravu revoluciju u svijetu čine oni koji rade dan za danom, bez buke, kako mališani i siromašni ne bi više bili prezreni, odbačeni, napušteni, nego kako bi se mogli podići i živjeti u skladu s njihovim dostojanstvom djece Božje. Dobro pripremljeno, dobro praćeno, dobro popraćeno posvojenje na daljinu čini upravo to. To je malo sjeme Kraljevstva Božjega, koje raste i donosi plod u mjeri u kojoj ga se njeguje s ljubavlju.

„Pravu revoluciju u svijetu čine oni koji rade dan za danom, bez buke, kako mališani i siromašni ne bi više bili prezreni, odbačeni, napušteni, nego kako bi se mogli podići i živjeti u skladu s njihovim dostojanstvom djece Božje“

Projekt Agata Smeralda danas vodi 150 projekata u 15 zemalja svijeta. Papa jeprimijetio kako njihovih aktivnih posvojenja ima oko 7000, a podupire ih mnogo ljudi među kojima su brojni vjernici laici, redovnice i svećenici koji djeluju na periferijama svijeta. Zahvaljujem Gospodinu zajedno s vama! – rekao je te dodao – Cijenim činjenicu da sve to pripisujete njegovoj Providnosti. Da, mi smo samo suradnici Providnosti. I to nas ispunja radošću i zahvalnošću – istaknuo je Papa te na kraju ohrabrio udrugu da ide naprijed i zajamčio svoj blagoslov svima koji tamo rade i surađuju, kao i svoj djeci i mladima o kojima se brinu.

See also  Sveti Kvirin, zaštitnik grada Siska i Sisačke biskupije

Dodajmo na kraju da je ime izabrano za tu udrugu, Agata Smeralda, ime prve napuštene djevojčice ostavljene 5. veljače 1445. godine u kamenoj posudi u kojoj se držala blagoslovljena voda, u „Bolnici nedužnih“ u Firenci. Time je započelo dobrotvorno djelo, u nadi da to stvorenje može živjeti i da ga se može s ljubavlju pratiti u njezinu rastu.

Kako je objašnjeno na web stranici Udruge Projekta Agata Smeralda, djevojčici je dano ime sveca toga dana. Naime, 5. veljače 1445. godine slavila se sveta Agata mučenica. Kako bi se istaknula važnost ljudskoga života, čak i najsiromašnijega i napuštenoga stvorenja, dodan joj je naziv dragoga kamena, smaragda – Smeralda. Agata Smeralda, bilo je tako ime koje izazivalo divljenje, čuđenje i zahvalnost. (Vatican News)