Skip to content

KOŠARKA: Hrvatska protiv Švedske traži plasman u drugi krug Europskih kvalifikacija za SP 2023.

U Švedskoj će pobjedu tražiti istih 12 igrača koji su protiv Švedske stupili na parket i u Zagrebu. Utakmica je na rasporedu u ponedjeljak, 28. veljače u 19:00 sati

Boris Markuš

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo se igraju u šest kvalifikacijskih ciklusa po dvije utakmice, podijeljenih u 1. i 2. krug, kao što je bio slučaj i s kvalifikacijama za prošlo Svjetsko prvenstvo. Sljedeći ciklusi su u lipnju 2022., kolovozu 2022. studenom 2022. te veljači 2023.

U Švedskoj je prije dva tjedna ukinuta većina epidemioloških mjera te nema ograničenja kapaciteta na tribinama. Drugim riječima, danas se protiv Hrvatske očekuje navijačima ispunjena Stadium Arena s 3500 sjedećih mjesta. Inače je tu dom Dolphinsima, košarkaškom klubu koji je u ovom trenutku prvi na ljestvici švedske lige.

Izbornik Damir Mulaomerović je službeno debitirao na klupi hrvatske reprezentacije protiv Švedske u Zagrebu, ranije su upisani i porazi protiv Slovenije i Finske i svjestan je težine situacije, no daleko je od predaje.

S obzirom na poraz protiv Švedske u Zagrebu, hoće li biti taktičkih promjena u uzvratnoj utakmici?

„Sigurno će biti promjena u taktičkom smislu, sada i znamo više stvari“, kazao je Mulaomerović. “Očekujem bolju komunikaciju u obrani, a i napadački sigurno moramo bolje. Evidentna je razlika bila u tome što su oni dosta uigraniji od nas, mi nismo u tri-četiri dana priprema dobili tu fluidnost u igri.“

Što izbornik očekuje od same utakmice? „Vidim da je dvorana rasprodana, čeka nas teška utakmica i teška atmosfera. Dosta nas je sve pogodio taj poraz i dečki su svjesni što moramo napraviti, dobiti tih sedam poena razlike, dati sve od sebe i odigrati puno bolje, prije svega napadački. Obrambeno je bilo više-manje dobro, osim nekih situacija gdje smo ispadali jedan na jedan. Vjerujem u ovu ekipu, dobro se spremamo. Došli smo ovdje dva dana ranije, skup sa Šveđanima. “

Tomislav Zubčić je bio najbolji hrvatski igrač na zagrebačkom susretu, s 20 poena bio je jedini koji je ubacio dvije znamenke u koš. “U predstojećoj utakmici očekujem puno bolji angažman u obrani i napadu, iako smo pokazali veliku dozu energije protiv Švedske i u Zagrebu. Mislim da ćemo na ovoj utakmici pokazati puno više jer poznajemo ekipu protiv koje igramo, znamo što nam je raditi, što popraviti i tu tražimo pobjedu”, kaže Tomislav i nastavlja o reprezentaciji:

See also  Kovačić: Idemo po ta tri bitna boda

“Ekipa je dosta homogena, dečki se znaju dugi niz godina, pogotovo ovi stariji. Igrali smo skupa, odrasli smo skupa, a s mlađim dečkima će to puno bolje izgledati nakon par dana. Skupili smo se i nakon četiri dana odigrali utakmicu u kojoj smo se dobro pokazali energetski, međutim nedostaje uigravanja. Teško se skupiti na četiri treninga i pokazati ono najbolje što možemo.”