Skip to content

Plenković: ‘Europska komisija uvažila je specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska našla nakon dva potresa‘

Komisija prihvatila zahtjev o produljenju rokova za trošenje novca iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023. godine

Boris Markuš

Premijer Andrej Plenković objavom na Twitteru da je ipak uspio s predsjednicom Europske komisije dogovoriti povoljniji rok za trošenje novca koji je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti Europske unije nakon potresa u Zagrebu pao je na plodno tlo i razgalio ljude u potrebi. 

– Slijedom argumentacije koju sam iznio Ursuli von der Leyen, Europska komisija odobrit će korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023., što je usklađeno s razdobljem za korištenje alokacije zbog potresa na Banovini uslijed progresivne štete. Cijenimo što je Europska komisija uvažila specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila blisko područje, uz istodobnu borbu s pandemijom COVID-19, što se ocjenjuje kao viša sila – objavio je premijer Plenković. Uskoro očekujemo njegovu izjavu novinarima u Bruxellesu. 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen na svom je Twitter profilu potvrdila vijest

– Drago mi je što sam se danas susrela s Andrejem Plenkovićem. Razgovarali smo o obnovi financiranoj iz Europske unije nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. S obzirom na iznimne okolnosti, Komisija će prihvatiti zahtjev o produljenju rokova za trošenje novca iz Fonda solidarnosti do lipnja 2023. godine, objavila je von der Leyen.

See also  Hrvatska spremna za nabavu ruskog cjepiva