Skip to content

Izložbom IZA VRATA počelo obilježavanje 15 godina rada Gradskih galerija Osijek

Posjetitelji imaju i mogućnost da u interaktivnom katalogu izložbe naprave i svoju vlastitu priču

Venina Markuš

Izložba pod nazivom „IZA VRATA“, Gradske galerije Osijek
Izložba kojom Gradske galerije Osijek započinju cjelogodišnje obilježavanje petnaestogodišnjice svog redovnog izložbenog programa. Sve izložbe u 2022. godini, na neki će način, slaviti tu veliku obljetnicu za jednu (mladu) ustanovu u kulturi, za jednu galeriju. Tako prva ovogodišnja izložba Gradskih galerija Osijek u prvi plan stavlja ljude koji cijele godine, predano, iza vrata, omogućuju nastajanje programa u galerije Waldinger. Izložbe nastaju uz pomoć osoba koje su po svojoj edukaciji i vokaciji prvenstveno umjetnici i mišljenja smo da su izložbe u galeriji Waldinger upravo iz toga razloga jedinstvene i posebne u smislu likovnog postava.

I ne samo to, s ove izložbe svaki će posjetitelj moći ponijeti personalizirani katalog, tako što će moći kreirati sadržaj ilustrativnog dijela kataloga, odnosno po vlastitom nahođenju odabrati i aplicirati fotografije izložaka u svoj primjerak kataloga. Kako je razlog (poslanje) postojanja jedne galerije namijenjen isključivo suodnosu umjetnika s gledateljem (publikom) ovakav interaktivni pristup čini se izuzetno značajnim i dragocjenim.

U novouređenom prostoru galerije Waldinger izložba u prvi plan stavlja ljude koji tijekom cijele godine predano rade „iza vrata“ galerija. Riječ je o mladim umjetnicima Josipu Brandisu, Draženu Budimiru, Filipu Malovčaku, Dajani Ososlija, Suzani Ososlija i Domagoju Salonji.

Izložbu je otvorila zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković
– Iznimna mi je čast sudjelovati u obilježavanju petnaestogodišnjeg rada naših galerija koje su velikim trudom i radom uvelike doprinijele razvoju kulture u gradu Osijeku. Ova izložba vrlo simboličnog naziva „iza vrata“ želi dočarati i pokazati što je sve potrebno da zažive ova prekrasna umjetnička djela koja gledamo ne samo u gradu, diljem naše države pa čak i u inozemstvu. Izrazito smo ponosni na sve što Gradske galerije u proteklih petnaest godina neumorno rade. Zaslužuju jedno veliko hvala od svih nas – izjavila je zamjenica Crnković.
Izložbu se može pogledati svakoga dana, osim ponedjeljka, od 17:00 do 20:00 sati do 13. ožujka.

Web stranica:
www.ggo.hr