Skip to content

Otvorene prijave na kreativnu radionicu “Gledanje Naglavačke” za srednjoškolce i studente

Nakon uspješnog prvog izdanja, udruga Drugo more i nezavisna inicijativa Spačke pozivaju sve zainteresirane polaznike trećih i četvrtih razreda srednjih škola te prvih godina fakulteta da se prijave na još jedan ciklus radionica suvremenih umjetničkih praksi «Gledanje Naglavačke», koje će se tijekom veljače i ožujka održavati u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka) i putem online susreta

Dubravko Matanić

Kroz eksperimentiranje i promišljanje svakodnevice, polaznici će uz mentorstvo osmišljavati i realizirati vlastite autorske radove na temu i u mediju po vlastitom izboru, koje će u konačnici imati priliku predstaviti na završnoj grupnoj izložbi u svibnju.

Naglasak programa je na stvaranju kao prostoru slobode i pobune, te odmaku od norme i formalizma. Uz razvijanje svojih ideja, polaznice i polaznici upoznat će se s relevantnim temama i pojmovima koji kritički promišljaju vizualnu kulturu, s naglaskom na marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i medijima.

Sudjelovanje je besplatno uz ograničen broj mjesta. Prijavu je potrebno poslati najkasnije do utorka, 15. veljače, e-mailom na adresu spacke.smicalice@gmail.com. Uz kratko motivacijsko pismo, u prijavi je potrebno navesti ime, prezime i broj telefona.

Voditeljice programa su Elena Apostolovski i Petra Čargonja, koje se kroz neformalnu inicijativu Spačke bave pretresanjem konvencionalnih načina gledanja kroz umjetničku praksu, putem radionica, izložbi, diskusija, intervencija i različitih umjetničkih akcija. Zanima ih promišljanje ljudske svakodnevice na sjecištu feminizma, jezika, umjetnosti i politike, a u dosadašnjem su radu provele više edukacijskih projekata za mlade, među kojima su prošlogodišnja prva radionica suvremene umjetnosti i kritičkog mišljenja Gledanje naglavačke, koja je rezultirala grupnom izložbom Ne damo vam sve (2021.), dva osmomartovska ciklusa radionica u Galeriji SKC s fokusom na feministički osviještenu vizualnu kulturu, koje su rezultirale izložbama Rodom u koprive (2019., 2020.), te unutar istoimenog projekta kalendar Studentskog Kulturnog Centra u Rijeci za 2021. godinu, s ilustracijama trinaest studentica na temu različitih aspekata ženske svakodnevice.

Više informacija o ovom programu možete doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.