Skip to content

Robert Geček, Martina Ipša i Milo Sakač – izložba novih članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin

Robert Geček, Martina Ipša i Milo Sakač, novi članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin, predstavljaju svoje radove na prvoj ovogodišnjoj izložbi u Galeriji HDLU. Otvorenje izložbe je u utorak, 8. veljače 2022., u 18 sati, Izložba ostaje otvorena do 25. veljače

Robert Geček, rođen je 25. rujna 1970. godine u Varaždinu. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Ivancu i Varaždinu. Upisuje Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i završava diplomski studij 1995. g. Na istoj ustanovi stječe 2021. doktorat znanosti, a docenturu u umjetničkom području, polju grafičkog dizajna, grani dizajn vizualnih komunikacija stječe 2017. g.  Dizajnom vizualnih komunikacija bavi se od 1991 godine, a kasnije i dizajnom multimedijskih projekata kroz koje javnosti prikazuje svoju umjetničku komponentu.

Usporedno se posvetio poslovima u sustavu visokog obrazovanja, gdje je svojim stručnim iskustvom i znanjem doprinio podizanju kvalitete studija, a sudjelovao je u kreiranju Sveučilišnog studijskog programa Multimedija na Sveučilištu Sjever.  Mentor je na završnim i diplomskim radovima preko 100 studenta. Od 2018. obnaša dužnost Pročelnika odjela multimedije na Sveučilištu Sjever.

Autor je mnogih izložbi iz polja vizualnih i multimedijskih komunikacija. Radovi iz ciklusa Red tree – kreću od autorove povezanosti sa prirodom i fascinacijom drvenim elementima koje reciklira, a kada neko drvo odumre, pretvara ih u malene skulpture, a u ovom slučaju radi se o velikom drvu koje je odumrlo, autor ga štiti od vremenskih neprilika i udahnjuje mu svježu krv – crvenom bojom i smješta ga opet u prirodu ispred svoje kuće i radi svakodnevnu izložbu na otvorenom. Fotografiranjem tog crvenog drva u različitim vremenskim uvjetima dolazi na ideju da drvo trajno ostane zabilježeno, složenim digitalnim postupkom pretvara drvo u digitalni zapis, tj. vektorski zapis tog drveta i iz njega sasvim slučajno eksperimentiranjem dolazi do grafika na kojima multiplicira digitalizirano drvo po fibonaccijevom nizu i na kraju kada bi se drvo multipliciralo u beskonačnom broju u krug dolazimo do kruga tj do najjednostavnijeg i najsavršenijeg oblika,  do neke nulte točke koju svaki umjetnik traži.   

Martina Ipša rođena je 1994. u Varaždinu  gdje je završila  Srednju strukovnu školu u  Varaždinu, program Likovna umjetnost i dizajn,  smjer: dizajner odjeće.  U periodu  2014-2020. polazila je

Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci,  modul grafike i stekla naziv magistra

likovne pedagogije.  U vremenu  2019.-2020. polazila je  stručnu praksu na Escuela de Arte de Oviedo, Spain.

IZLOŽBE :2016. Galerija APURI “Muško-ženska energija”, 2016. Open air u sklopu projekta Student Day 2017. ”LUMS”,  Povijesni I pomorski muzej Rijeka, 2018. “Simultacije”, Galerija SKC, Rijeka, 2019. ‘’Fotografkinje’’, Galerija Principij, Rijeka, 2019. ‘’Život je lijep’’, Galerija Principij, Rijeka, 2019. “Plejade – stvaralačka energija” u Dvorani culture , 2014-2018. Završna izložba APURI, 2019. Završna izložba u Escuela de Arte de Oviedo, 2020. Završna diplomska izložba “Galerija Juraj Klović“.

NAGRADE I PRIZNANJA: 2016. 2. nagrada Ex-tempore za fotografiju na temu “Postojeće ambijentalne vrijednosti arhitekture grada Rijeke”, 2017. ‘’LUMS 2017.’’ pohvalnica za grafički rad na temu ‘’Stvarni I imaginarni mostovi’’, 2017. Rektorova zahvalnica, 2018. „PROJEKTOR – NATJEČAJ ZA IDEJNA RJEŠENJA TOGA, LANAC I SUVENIRI – 45. godina Sveučilišta u Rijeci“ – treća nagrada,  2018./2019. Stipendija za Erasmus Escuela de Arte de Oviedo, 2019. Zahvalnica za sudjelovanje na grafičkom natječaju Jadranskih vrata d.o.o, 2019./2020. Stipendija za stručnu praksu Escuela de Arte de Oviedo

2015.-2018. Stipendija grada Novog Marofa temeljena na prosjeku ocjena.

Milo Sakač rođen je u Čakovcu 1963. Školu je pohađao u Lendavi i Mariboru, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1988. Radi kao arhitekt, a istovremeno i kao slikar.

Godine 2017./2018. osnovao je svoj ateliere u Beču, a tijekom ljeta radi u atelieru i galeriji u Omišu. Član je Q202 group Leopoldstadt Wien and Produzentengalerie Wien & new Hungarian visual artist Worldwide.

Prošle  godine obilježio je  30. godišnjicu svoje prve samostalne izložbe. Tehnike slikanja: akvarel, akril, kombinirane tehnike, indijska tinta, ugljen, kolaž …

Prvu samoctalnu izložba imao je u Čakovcu 1988. godine, te je sudjelovao na nekoliko manjih skupnih izložbi. 2004 – 2007.  sudjeluje  na slikarskoj koloniji ‘Pihači’ u Stubičkim Toplicama. 2015 sudjeluje na grupnoj  izložbi unutar projekta ‘my favorite place, R20’ Wien. 2016. uspostavlj  atelier  ljetnog vrta i slikarske galerije u Omišu.  2017.  Siječanj. – samostalna izložba ‘Svitla nami triba’ u Knjižnici Grada Zagreba u Podsusedu. Studeni – Samostalna izložba ‘Mind Open Title Missing’ u Produzentengalerie Wien (Beč), Studeni – Samostalna izložba ‘Near the sea’, u ARTSHIFT galeriji u Splitu. 2018.  Ožujak – grupna izložba ‘Die wundersame Welt der Produzentengalerie Wien’ (Beč),  Svibanj – sudjelovanje na projektu ‘Atelier Rundgang in Vienna, Q202 project‘. 2019. Siječanj – Iniciranje projekta pod radnim naslovom MY MIND,  Ožujak – samostalna izložba u ‘Art Room’ u Beču, Listopad – samostalna izložba u ‘DRUŽINA’ galeriji u Ljubljana. 2020.  Travanj – velika samostalna izložba u zagrebačkom muzeju Mimara. Travanj – sudjelovanje na projektu Atelier Rundgang & exhibition in Vienna, Q202 project. Ožujak/TRavanj- Izložba u Čakovcu u  Centru za kulturu ‘Čujem ali ne jasno’. 

Veselimo se Vašem dolasku u Kulu stražarnicu Starog grada Varaždin.