Skip to content

Nikola VUDRAG ugostio izložbu umjetničke radionice ELKANA

Umjetnička radionica ELKANA izložbom ‘Stvaranje Univerzuma’ završava petu izložbenu turneju za svojih pet godina postojanja, gostovanjem u varaždinskom centru RezervArt – umjetničkom konceptu koji je osmislila najveća hrvatska kiparska zvijezda – Nikola Vudrag

Martina Podgorski

Izložba ‘Stvaranje Univerzuma’ predstavlja niz duboko promišljenih i vješto izrađenih skulptura koju potpisuje autor projekta i osnivač umjetničke radionice –  kipar Feđa Aaron Bučić. Kroz skulpture Hiranyagarbha, Tzimtzum i Berešit, kao i sedam srebrnih diskova s fosilima i 2000 godina starim rimskim staklom, prikazao je kako židovski misticizam i vedska filozofija kroz pojmove ‘tzimtzum’ i ‘hiranyagarbha’ tumače Stvaranje, Postanak. Iste je pojmove prikazao i kroz novu kolekciju nakita u limitiranoj seriji.

Zašto je Univerzum stvoren? Jedini mogući odgovor je – Ljubav, koja je željela stvoriti Ljubav. Iz našeg vlastitog nukleusa, svi moramo iskovati svoj svijet, izraziti se kroz Ljubav.“ – poručio je Bučić posjetiteljima, među kojima su bili i glavni rabin Koordinacije židovskih općina u RH Luciano Moše Prelević, pročelnica varaždinskog Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture Vesna Pascuttini Juraga, te mnogi poznavatelji rada umjetničke radionice ELKANA kao i oni koji je tek otkrivaju. 

Svjetski poznati kipar Nikola Vudrag, osnivač RezervArta – Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, rekao je: „Iznimno nam je drago da je ELKANA došla kod nas napraviti izložbu. Ima mnogo ljudi, poput znanstvenika koji iz jednog problema naprave dva, a ne pronađu rješenje. A Feđa Aaron Bučić je umjetnik koji uzme znanstveni postulat i toliko ga jednostavno obrazloži da je svima sve apsolutno jasno.“

Prije Varaždina, izložba ‘Stvaranje Univerzuma’ predstavljena je splitskoj publici u Muzeju Grada Splita, te šibenskoj u Galeriji likovnih umjetnosti svetog Krševana. 

Jasmina Kos iz umjetničke radionice ELKANA pojasnila je: “Logičan je to nastavak stvaranja cjeline, koju čine i ranije izložbe „Gdje istok susreće Zapad“ (2017.), „Gdje Svemir dotiče Zemlju“ (2018.), „Krunice s Brda ukazanja“ (2019.), te „Tikkun olam“ (2020.), s kojima se Elkana dosad predstavila na više od 20 izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Monaku, Izraelu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini te u Indiji i Nepalu.

Optimized by Optimole