Skip to content

Može li Bajer na osječkom Jugu II postati oaza rekreativnih aktivnosti građanstva

Da, bio bi jednostavan odgovor. Zasigurno, bez većih problema i uz poticanje od političkih rukovodnih struktura. Bez toga ne ide. Poznata priča

Boris Markuš

Entuzijazmom građanstva može se puno toga, pa tako i nagovoriti politiku da se okrene željama stanovništva u određenim područjima Lijepe Naše. Osijek se može pohvaliti kako u svom gradskom okruženju ima pregršt prostora za pozicioniranjem Grada prema pozitivnoj kvaliteti života. Grad pored rijeke Drave i blizine Kopačkog rita uz puno parkova i zelenila krasi  prostor idealan za gradsku idilu. Jezero Bajer u gradskoj četvrti Jug II omiljeno je mjesto rekreativaca, ribolovaca, kupaća, šetača i ljubitelja životinjskog carstva. 

Zelena oaza uz izviđački park, i tzv. park velikana na obližnjoj Bikari, te zasigurno Urbani vrtovi za rekreativnu poljoprivredu, mamac su sve većeg broja nazočnih koji sudjeluju u ponuđenim aktivnostima. No, problema ima.

Na prvom mjestu vandalizam. Konstantna borba dobrog i zlog unutar ljudske rase. Ekipa željna dokazivanja na najgori mogući način iskazuje svoje frustracije, želje i nadanja da budu zamijećeni. Kako tome doskočiti? Edukacijom, represijom ili ignoriranjem situacije. Pratio sam malo situaciju van granica domovine i sve dok ne udariš  po džepu, nema zamjetnog pomaka. Tako to rade u Njemačkoj, a mladi paze da ih ne uhvate, jer kazne plaćaju roditelji za njihove nestašluke ili buntovnost. Veliki su odgovorni, a na mladima svijet ostaje. Razne društvene mreže preko više formiraju mladalačku osobnost, dočim se roditeljska riječ sve manje uvažava. Kada zagusti onda su i starci dobri, do tada … 

Urbani vrtovi

Grad Osijek projektom Osječki urbani vrt omogućio je građanima korištenje obradivog zemljišta, u površinama primjerenim za neprofitnu upotrebu, a u svrhu proizvodnje hrane, začinskog i ljekovitog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Osječki urbani vrt na lokaciji JUG II „Rastanci“ sastoji se od 180 vrtne parcele. To je posloženo, više-manje, no što s baštama na divljaka i van koridora pokrivenim vodnim izvorom. Naravno, ekipa bez susprezanja za svoje vrtlarske potrebe grabi vodu iz jezera, a nije rijedak slučaj da na prikolici natovarenoj buradima dolaze likovi i izvan područja gradske četvrti. I onda se čudimo stanju vodne razine. Bere se trska i uriniraju bambusi.

Falša kamere za naivne. Postoje. Puno likova se uglavilo u priču, a rezultati! Uništen izviđački park pod direktnim video nadzorom! Pametnom dosta.

Pomozimo ribljem svijetu – Bušenje rupe u ledu

Iako, laik, pretpostavljam da se treba razbiti ledena kora kako bi ribice došle do kisika. Što god led duže ostaje nerazbijen, veće su šanse pomora ribe. Tako propada sve ono što ribiči ulažu u ribolovne vode.

Optimized by Optimole