Skip to content

NA MEĐUNARODNOJ AUDICIJI BIRAJU SE NOVA POJAČANJA RIJEČKOG BALETA S KARAKTEROM

U kojoj je mjeri baletni ansambl riječkog HNK Ivana pl. Zajca, „Balet s karakterom“, postao prepoznatljiv na međunarodnoj sceni te postao željenom destinacijom i mjestom za stvaranje plesačica i plesača sa svih strana svijeta, svjedoči i iznenađujuće velik odaziv na poziv na audiciju za dvoje novih članova na koji se prijavilo više od 500 kandidatkinja i kandidata iz cijelog svijeta

Milena Jerneić

Nakon pročitanih svih biografija i odgledanih video zapisa kojim su prezentirali svoje plesno umijeće, jučer se pred komisijom na pozornici „Zajca“ predstavilo 23 izabranih kandidatkinja i kandidata pristiglih iz Velike Britanije, Francuske, Izraela, Italije, Španjolske, Norveške, Srbije i Hrvatske. U prvom je krugu izabrano ukupno 30 kandidata, no nekolicina zbog posljedica epidemiološke situacije nije mogla doći u Rijeku, pa će za njih naknadno biti organizirane posebne audicije.

Od kandidata se, uz neupitne vrhunske baletne tehničke sposobnosti i vještine u suvremenom plesu, prvenstveno traži individualnost odnosno plesačka osobnost. Kako ističe ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar, ne traže se plesne lutke ili mašine koje plešu već osobnost i umjetnički kapacitet. Upravo stoga audicija nije održana u baletnoj dvorani već na pozornici na kojoj se, naravno, bolje zamjećuje scenska prezentnost.

Posebno veseli što je toliko talentiranih plesačica i plesača sa svih strana prepoznalo riječki Balet kao poseban i za rad poželjan ansambl o čemu su govorili i brojnim novinarima koji su pratili dio audicije. No, od njih će se  riječkom Baletu pridružiti njih dvoje, jedna plesačica i jedan plesač. A na pozornici “Zajca” plesat će već u travnju kada će biti premijerno izveden balet “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiřija Bubeničeka. 

Fotografije snimio: Dražen Šokčević