Skip to content

Retrospektivnom izložbom Nika Titanika otvorena izložbena sezona u Galeriji Ružić u Sl. Brodu

Izložbena sezona 2022. godine Galerije Ružić započela je retrospektivnom izložbom “Kronika hrvatske gluposti” poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika!

U Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu, 14. siječnja, svečano otvorena retrospektivna izložba poznatog hrvatskog karikaturista Nika Titanika pod nazivom “Kronika hrvatske gluposti”. Izložba je izazvala velik interes javnosti. U skladu s epidemiološkim mjerama, posjetitelji su mogli razgledati selekciju karikatura iz bogatog opusa autora koji broji između 12.000 i 13.000 objavljenih karikatura. Uz presjek 28 godina profesionalnog djelovanja, na izložbi je prezentiran i vrijedan arhivski materijal poput prvog stripa koji je Nik Titanik nacrtao kada je imao samo šest godina, prve karikature nastale 1991. godine te prve objavljene karikature 1994. godine u studenskom listu Puls, a prikazuje poznatog glazbenika Davora Gopca.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti bez obzira na to je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Sam za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe.

Na otvorenju se ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romana Tekić obratila javnosti te izrazila dobrodošlicu autoru i kustosici izložbe, dok je autorica i kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila izložbu, a karikaturist Nik Titanik je izrazio zahvalnost ravnateljici i Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda na suradnji, svima prisutnima na podršci u radu i dolasku na otvorenje te je izrazio oduševljenje ljepotom i karakterom prostora i istaknuo da mu je jako drago što može predstaviti svoj opus u Slavonskom Brodu.

Foto: Mario Boić

“Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme.” iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol

Nikola Plečko, koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik, rođen je u Zagrebu 3.5.1974. godine. Zaljubljen u crtanje od malih nogu, prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine i intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management). 

Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. godine (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima DanasPanoramaNET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije.

Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravnim članom Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature na festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitor www.monitor.hr, pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem godine postaje suradnikom u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara. 

Početkom 2001. godine objavljuje 1. hrvatski internet animirani film “Šatro” na portalu Internet Monitor. U veljači 2001. pokreće službenu web stranicu Hrvatskog društva karikaturista (www.hdk.hr).  Od 2001. do 2003. obnašao je funkciju tajnika Hrvatskog društva karikaturista. U istom razdoblju, karikature su mu redovno objavljivane u Nedjeljnom Vjesniku

Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio oko 12.000. Sredinom 2005. godine preuzeo je funkciju glavnog urednika internog glasila Hrvatskog društva karikaturista Karika koju je obnašao dvije godine. Također, od početka 2007. godine obnaša funkciju predsjednika hrvatskog ogranka FECO-a (Europske federacije karikaturističkih organizacija) i redovni je član Izvršnog odbora HDK-a. 

U veljači 2008. godine primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. godine u Hrvatsko novinarsko društvo. Početkom 2017. dobiva stalni angažman na ilustriranju naslovnica za časopis RRiF (Računovodstvo Revizija i Financije). 

Također, od svibnja 2006. do danas, uspješno vodi vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura i ilustracija radi i poslove vezane uz grafički dizajn.

S obitelji živi između Zagreba i Samobora.

Izložba se može pogledati u radno vrijeme Galerije Ružić do 10. veljače 2022.

Izložba nakon Slavonskog Broda nastavlja svoje putovanje te će 8. travnja 2022. biti predstavljena u Muzeju grada Parkaca, a 18. svibnja 2022. na Međunarodni dan muzeja u Zavičajnom muzeju Slatina.

Optimized by Optimole