ELEKTRIČNI ORGAZAM – 40 GODINA PAKET ARANŽMANA / TVORNICA KULTURE ZAGREB, 11. prosinca

U godini obilježavanja 40. rođendana kultne novovalne kompilacije PAKET ARANŽMAN, u Velikom pogonu Tvornice kulture održat će se slavljenički koncert. U subotu, 11. prosinca, Gile i ekipa pred vjernom će publikom rekapitulirati sve godine svoga djelovanja

Boris Markuš

13. siječnja 1980. godine, osnovana je beogradska rock skupina Električni orgazam. Niš, tamo davne ’86. godine na služenju kažnjeničkog vojnog putu negdašnje narodne armije, po prvi puta sam se ozbiljnije uhvatio u preslušavanju uradaka s albuma grupe Električni orgazam. U poplavi narodnjačkog kiča ondašnje države odmak su nudili glazbenici novovalne generacije. Slušao se, tih godina, Radio B92. Godine 1992. beogradske grupe EKV, Električni Orgazam i Partibrejkersi združile su se u zajednički antiratni bend naziva Rimtutituki, te su nastupali na kamionu koji je vozio ulicama Beograda.

U godini obilježavanja 40. rođendana kultne novovalne kompilacije PAKET ARANŽMAN, u Velikom pogonu Tvornice kulture održat će se slavljenički koncert. U subotu, 11. prosinca, Gile i ekipa pred vjernom će publikom rekapitulirati sve godine svoga djelovanja, a za ovu posebnu priliku odsvirati i par stvari Idola i Šarla akrobate s kojima su dijelili kompilaciju Paket Aranžmana.

Svojim dugogodišnjim iskustvom i kvalitetom, Električni orgazam odavno je zaslužio svoj kultni status u bivšoj Jugoslaviji. Bend je nastao početkom 1980-ih. Predvođeni 19-godišnjim Srđanom Gojkovićem Giletom, u samo nekoliko mjeseci doživjeli su veliku popularnost. Sljedeće godine s grupama Idoli i Šarlo Akrobata sudjeluju na jednom od najvažnijih albuma u povijesti domaće glazbe pod nazivom Paket aranžman i tako započinju novi glazbeni pravac, tzv. „novi val“. Postigavši uspjeh s tim izdanjem, u sljedeće tri godine izdali su 4. studijska i 1. live album i s njima se visoko pozicionirali na rock sceni tadašnje države.

Mnogi članovi prošli su kroz Električni orgazam u posljednja četiri desetljeća, ali bend je odolijevao svim promjenama, pa i vremenu,pa i dalje ostaju posvećeni karakterističnom, tvrdom zvuku. Iza njih su dvoznamenkasta izdanja ploča i brojni hitovi za sva vremena kao što su ‘Zlatni papagaj’, ‘Debela’, ‘Ja sam težak kao konj’, ‘Kapetan Esid’, ‘Bejbe ti nisi tu’ , ‘Da si tako jaka’ ….

Danas, s titulom najdugovječnije beogradske novovalne grupe, održavaju uspomenu na najbolje razdoblje domaće glazbene scene. Stari zvuk ‘ex-ju’ rocka zasigurno će kod starije publike probuditi nostalgiju i podsjetiti je na neka prošla vremena, dok će mladima približiti duh starog dobrog zvuka.

Koncert se održava uz primjenu svih epidemioloških mjera, a svi posjetitelji za ulazak na koncert moraju posjedovati ispravnu covid putovnicu ili negativan test ne stariji od 48 sati.

Prodajna mjesta ulaznica:
Tvornica kulture i sva prodajna mjesta Entria