Bajkoviti svjetlosni prizori Kaleidoskopa oduševili Osječane i njihove goste

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i premijer Vlade Andrej Plenković obišli su festival svjetla na Trgu Ante Starčevića

Venina Markuš

Kulturni centar Osijek uoči ovogodišnjeg Dana grada Osijeka uputio je poziv građanima da pošalju svoje fotografije koja je motivima, kadrovima, emocijama vezana uz Osijek, i tako postanu svjetlosni dio „lica i naličja“ Grada, a Trg Ante Starčevića 2. prosinca 2021. učiniti velikim vremeplovom. Sekvence svakodnevnog života grada zabilježeni foto objektivom njegovih stanovnika, oživjela su brojna sjećanja i povezali različite generacije

Premijer Plenković obišao Kaleidoskop i otvorio osječko Adventiranje

Osijek je u blagdansko ozračje zakoračio na svoj dan, u četvrtak, 2. prosinca, kada je središnji dio proslave Dana grada Osijeka obilježila Svečana sjednica Gradskog vijeća.

Po završetku Svečane sjednice, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i premijer Vlade Andrej Plenković obišli su festival svjetla na Trgu Ante Starčevića, gdje su bajkoviti svjetlosni prizori Kaleidoskopa oduševili Osječane i njihove goste.

Gradonačelnik, župan i premijer potom su se tramvajem odvezli do Perivoja kralja Tomislava gdje su zajedno upalili blagdansku rasvjetu i obišli Adventiranje.

– Otvorili smo naše popularno Adventiranje, originalni osječki, modularni oblik adventa. Siguran sam da će jako puno sugrađana i turista iz cijele Hrvatske doći na Advent u Osijeku i upoznati našu gostoljubivost i gastronomiju te vidjeti sve ljepote našeg grada – rekao je gradonačelnik Radić i čestitao sugrađanima Dan grada Osijeka.

– Jasno se vidi na svakom koraku da je Osijek oživio i prodisao punim plućima, da je svijest svih nas da moramo zajedno svim snagama u svim segmentima i slojevima društva raditi na jačoj Slavoniji i gradu Osijeku. Svi smo u tom cilju ustrajni i ustrajat ćemo i dalje u tome – kazao je župan Anušić i pozvao sve da dođu na Advent u Osijeku i vide najljepši advent u Hrvatskoj.

Zahvalivši gradonačelniku i županu na gostoprimstvu, premijer Plenković čestitao je 235. godišnjicu grada na Dravi.

– Veselim se da smo ovdje zajedno na početku Adventa, na Adventiranju u prekrasnom Osijeku, prepunom parkova i s prekrasnom arhitekturom. Siguran sam da će u ovako ugodnom vremenu mnoge Osječanke i Osječani uživati u ponudi koja je pripremljena u ovo predbožićno vrijeme. Želim svako dobro svim Osječankama i Osječanima – poručio je premijer Plenković.

Kako je najavio gradonačelnik, novost u ovogodišnjem Adventu je ukupno 10 kilometara lampica koje će osvjetljavati Osijek, kao i 25 ugostiteljskih kućica te mini bine za nastupe osječkih glazbenika. Najveća atrakcija bit će pak 35-metarski Ferris wheel, rotirajući kotač kakav imaju sve velike europske i svjetske metropole.