MANIFESTACIJA “STOP NASILJU NAD ŽENAMA” U ČETVRTAK U NARODNOM SVEUČILIŠTU DUBRAVA U ZAGREBU

Pjesničkom rječju protiv nasilja

Priredila: Gordana Igrec

I ove će se godine u Narodnom sveučilištu Dubrava, 25. studenog 2021. godine  održati manifestacija pod nazivom:

Pjesničkom riječju “STOP NASILJU NAD ŽENAMA”

U programu će sudjelovati sjajni glazbenici: vilončelistica Ana Rucner, na bubnjevima Marko Duvnjak, operni pjevač Ronald Braus te na klaviru Mario Čopor. Plesno će svojom koreografijom večer uljepšati Paula Puđak. Također će manifestaciju uveličati sjajni glumci: Goran Grgić i Jasna Odorčić. Uz njih će nekolicina pjesnika pročitati svoje pjesme sa bloga. Sam program će Online stream prenositi Online LIVE TV Croatia. Kroz program će Vas voditi Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac.

Zbog situacije u kojoj se nalazimo moći će se ući sa Covid potvrdama ili PCR negativnim testom.

Blog pod nazivom Pjesničkom riječju “STOP NASILJU” – POETRY WORD “STOP VIOLENCE” osnovala je Lidija Puđak u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazili svoju potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, a sve u svrhu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama. Želeći da bude sve na jednom mjestu prikupila je tematski vezane pjesme i stavila ih na blog na kojemu je do sada preko 750 pjesnika iz cijele regije i svijeta te možemo reći da istoimeni svakodnevno raste. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego u svrhu svih vrsta nasilja gdje se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini. Međutim, pošto je nastao baš u ove dane i obilježava se u tom tjednu te je najviše pjesama posvećeno baš žrtvama žena, ustali smo, opjevali i zaštitili je na svoj način. Nitko nije zaslužio biti ni psihički ni fizički zlostavljan, silovan, pretučen.

– Kroz sve ove godine okupljamo gradove te možemo reći da sada već obilježavamo ovaj dan u preko pedeset gradova i deset država širom regije te održavamo zajedničke programe koje započinjemo istim uvodom, svako u svom gradu, a sve u svrhu zaštite djevojke, žene, majke. U svrhu onoga što je najbitnije svakoj od nas da zna zaštiti svoju slabost i ne dozvoliti biti potlačena bilo kojom vrstom nasilja -psihičkom ili fizičkom. Pjesnici u svojoj ujedinjenosti tvore zasebnu državu gdje se ne pita tko je otkuda. Svi isti samo sa sobom i u sebi poput iskazanih molitvi pišemo  želeći na taj način staviti na pijedestal Ženu. Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života, a da se u velikom slučaju po tom pitanju ništa ne poduzima. Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima. Zato smo si mi na svoj način dali zadatak postati nositelji tereta te ovim načinom javno djelovati te pokušati  u 21. stoljeću bar malim dijelom zaustaviti zlostavljače koji šakom, psihom ili mobingom uništavaju život i dušu ŽENE, majke, djevojčice – poručila je osnivačica bloga te inicijatorica i moderatorica manifestacije Lidija Puđak.