Skip to content

Morska štorija iz prve ruke; Plava Laguna opako krenula u poboljšanje kapaciteta

Sezona van svih očekivanja, nadanja i želja. Lovica kapnula i zadovoljila ‘gazde’. Red je da čovjek malo predahne. Prebroji pare. Počasti se. Putuje. Sada samo laganica

Boris Markuš

Obilaze se i ‘kaparišu’ potencijalni novi poslovni prostori a valja stambeno zbrinuti i u konačnici dovesti veliku obitelj. Mada sumnjam.  Malo je tu u igri domicilnih ljudi. Sve neka uvozna elita. Dobro, možda neki s našim papirima, no porijeklom i tamo negdje iz daleka. Makedonija, Kosovo, Srbija, BiH … nebitno. Raznovrsnost na dijelu s čime se Umažani i Umažanke ponose.
Vreba se i najmanja prilika za novi poslovni pothvat. Svi u niskom startu. Hrvatska je za mnoge obećana zemlja. Lokalci odlaze, stranci dolaze. Za sada bez egzotičnih zemalja. Balkan je u igri, onako na prvu. Slavonaca sve manje. U svim društvenim porama mora se osjetiti takav manjak znanja, entuzijazma i radišnosti. A ne treba tako, zar ne? Probudite se. Nije kasno.

Bonusa će biti …

Veliki turistički igrači! Oduševila ih sezona. A tek kada zbroje dobit. Iha! Ima se.
Pandemija je pokosila, na žalost, ponajviše Španjolsku i Italiju, a Grčku i Tursku potom su zadesile  serije požara. No jedno i drugo nije se ovog ljeta u tolikoj mjeri negativno manifestiralo u Lijepoj našoj. Sve nas to vodi do titule Hrvatske kao poželjne auto destinacije. Samo, može li se ponoviti kvalitetna sezona i dogodine. Može. Evo i zašto. 
Primjerice, ovih dana Umag i njegovo okruženje udarnički rade na povećanju kvalitete smještajnih kapaciteta. Kopaju se rovovi za nove kilometre vodnih cijevi, a najveći kamp uređuje teren za pretpostavit ćemo nove vile. Uredno preseljene mobilne kućice s te pozicije završit će zasigurno na drugoj lokaciji unutar kampa a logika kazuje u starom dijelu koje pak vapi za modernizacijom i odmakom od pretpotopnih mobilnih kućica te negdašnjih šatora iz socijalističkih vremena. Dio će pripasti sezonskim djelatnicima kojima valja također osigurati kvalitetan smještaj.
Sorry, svako vrijeme nosi svoje. Samo sunce i more nije dostatno da privuče furešte. Očekuje se kvaliteta, udobnost i korektnost za nemalu cijenu boravka. Traži se  provjerena radna snaga, a ne da glavni nositelji budu studenti ili podobni lokalci , partijski i ini poslušnici. Sezona je po tom pitanju podbacila i to se treba presjeći u korijenu. Nakon silnih ulaganja ovisiš o nekim likovima kojima nije stalo i dogodine ih nema, a izgubiš kvalitetne djelatnike. Strukturu menadžmenta treba provjetriti. Zašto? Da se ne pitaju zašto ih djelatnici ne uvažavaju pa onda moraju tjerati iskusne, tražeći sebi podobne. Ovogodišnje brojke , iako iznenađujuće, na koncu obvezuju.
Veseli obnova legendarnog hotela Adriatic, koliko vidimo. Upravi Plave Lagune sugeriramo da vrate hotelsku domaćicu Veninu i Marinu, te im prepuste vođenje hotelskog domaćinstva. S opravdanim razlogom. Pisali smo u nekoliko navrata o njihovom kvalitetnom angažmanu i uvažavanju sa strane kolektiva. Pohvale gostiju sve su govorile. Zamjetan je njihov izostanak. Provjereno.

See also  Čelnik HEP-a Zlatko Koračević dobio povlaštenu mirovinu

Ponos Umaga

Gradi se srednja škola gradskim sredstvima, POS stanovi, saniraju se ceste, rade se kilometri kanalizacijske mreže za kolektor. U funkciji je poslovna zona. Investitora ima što je dobar pokazatelj bolje budućnosti. Vrtići puni, a uz to i besplatni. Dom za starije, po cenzusu se plača, uglavnom minimalno. Zato je ekipa vrhunska i zabava neizostavna. U globalu može se uživati. Obnova rive se nastavlja i ljudi štrapaciraju. Politika more bolje,inovativnije i korektnije. 

Ruglo Grada

Objekt negdašnje PIK-ove kamenite zgrade uz neadekvatnu policijsku postaju i neugledni autobusni kolodvor. Ima toga!
I tako. Sjednem na kavicu i razglabamo o prolaznosti života. To su ti iskonski starosjedioci bez zamjenske domovine ili mjesta stanovanja. Saznaš sve iz prve ruke, bez patetike i političke drame. Zato se voli Umag!