Skip to content

Festival “Draga Bosna” u Grenobleu

Zemlja jedinstvene kulture i umjetnosti

Dzana Mujadzic

Iako razvijena Europa ne poznaje Bosnu i Hercegovinu, zapadni aktivisti, u potrazi neistraženih horizonata, smatraju kako je zemlja – jedinstvena po umjetničkim, kulturnim događajima i zbivanjima!

Filmski klub iz francuskog grada Grenoble, po cetvrti put organizira festival nazvan “Draga Bosna”/na nasem jeziku/, s objasnjenjem da se radi o bosanko-hercegovackim susretima planiranim izmedju 12 i 16 ovog mjeseca. Publika ce moci otkriti BiH iz nevidjene, neocekivane i atipicne perspektive. Predstaviti ce se kinematografija, odrzati brojne rasprave, konferencije, susreti i rock’n’roll koncerti.

Prelistajte katalog OVDJE!

Najprije ce se u kinu “Juliet Berto” projicirati kratkometrazna ostvarenja, svih zanrova: dokumentarci, fikcije, eksperimentalni i animirani filmovi. Na programu ce biti “Plava kaciga” Chrisa Markera, zacudjujuca i jasna kritika nekadasnjih “cuvara mira” od strane mladog vojnika Françoisa Crémieux, danasnjeg direktora svih bolnica u Marseille-u. Zatim “Kokoska” Une Gunjak, sto je 2014 bila u zvanicnom programu “Tjedna kritike” Festivala u Cannesu. “Uvoz”, Bugojanke iz Amsterdama, Ene Sendijarevic, “Roundabout”, madjarskog cineasta Orsi Nagipake, pa “Azdaja” Ivana Radmana.
Predstavljanju slavljenog dokumentarca Tarika Hodzica “Scream for Me, Sarajevo”, prisustvovace Elma Hasimbegovic, direktorica Historijskog Muzeja Bosne i Hercegovine i Cajnicanin dugo nastanjen u bh glavnom gradu, fotograf Milomir Kovacevic-Strasni. Oni ce objasniti gledateljima, stanje za trajanja 1400 dana i noci, blokade grada ali i impakt koncerta Brucea Dickinsona i njegove grupe “Skunkworks”, koji su nastupili pod granatama i bez bilo kave zastite, 1994 godine.
Pjevac je kasnije, u svojoj autobiografiji, pod nazivom “Cemu sluzi ovo dugme”, napisao -Koncert je bio znacajan, intenzivan, vjerovatno najveci na svijetu, u tom trenutku, za Sarajlije ali i za nas. Sto ostali na planeti, o njemu nista nisu znali, bilo je beznacajno. Promijenio mi je pogled na postojanje, smrt ali i shvatanje drugih, ljudskih bica!

Miris Bosne

Takodjer ce se organizirati kolokvij “Bosna i Hercegovina, zalost, prilagodjavanje, pasija”.Dvadeset i sest godina od potpisivanja Daytonskih sporazuma, koje mnostvo vlada razumijeva kao zavrsetak sukoba, nije tesko razumjeti kako borba za bolje sutra, u “maloj balkanskoj zemlji”, predstavlja poseban izazov razvijenoj Europi. Kolokvij, najavljen kao znanstven ali i umjetnicki, priprema “Laboratorij CERDAP2”, Fakulteta Politickih Znanosti. Nekolicina historicara, istrazitelja i profesionalaca, izlozice misljenja o oblasnoj historiji, vojnoj diplomaciji i nacinima djelovanja, medjunarodnih mirovnih snaga za vrijeme rata. Analizirace se pravni procesi, rekonstrukcija nakon konflikta, zajednicka memorija, stanje umjetnickih institucija ali i otpor, mirenje sa danasnjim okolnostima postojanja. Pozvani su : Imen Birki, studetica Politickih znanosti, Pierre Courtin, direktor sarajevske galerije “Duplex 100m²”, u periodu 2005-2018 godine, Elma Hasimbegovic, Alain Laplace, nekadasnji oficir NATO-a. Moderatorica izlaganja ce biti pocasna profesorica i istraziteljica, Fakulteta Politickih znanosti, Brigitte Vassort.
Uprilicit ce se i poznata izlozba “NSK Drzava u Sarajevu”, koju su gradjani bh prijestolnice mogli posjetiti u Narodnom pozoristu, 21 i 22 studenog 1995, isto kao i koncert grupe Laibach. Dogadjaj koji je mnogima oznacio kraj rata, ovjekovjecio je fotograf Zoran Kalinic.
U “Knjiznici Arthaud” ce se izloziti fotografije Miliomira Kovacevica i Aude Labrosse. Ako je Strasni snimio oko 30 000 ratnih prizora u glavnom gradu BiH pa preselio u Pariz, njegova kolegica je kombinirala fotografije, video zapise, medju kojima je poseban multi uradak ;”Mirisi Bosne”. Aude Labrusse je napisala i knjigu, ostvarila serije fotografija. Film “Miris Bosne” je projiciran na nekoliko, veoma znacajnih festivala i imace namjenu objasniti gledateljima sve uloge u Bosni i Hercegovini., osobnim svjedocenjima ali i historijske, umjetnicke i kulturne obavijesti o razdvajanju zemlje. Autorica je nastojala pokazati stanje u BiH, od rata do danas : kako je od pomijesanosti sto je bila dio njezine velicine, postala nakon bratoubilackih sukoba, zrtva korupcije kao i nametnutog neefikasnog upravljanja, kompliciranog i nefunkcionalnog, politickog sistema, sto uvjetuje nezaposlenost polovice stanovnistva. Ali BiH je takodjer tlo nade, na kojem generacije rodjene nakon rata, nasdtoje podici cijelu i jedinstvenu naciju!

Optimized by Optimole