Skip to content

Goût de / Good France 2021 (Okusi Francusku) – u Francuskom institutu u Zagrebu predstavljena manifestacija

Ove godine manifestacija se održava od 14. do 22. listopada. Od 2019. godine, manifestacija ima za cilj isticati važnost “odgovorne” kuhinje: kako u pogledu zdravlja i okoliša, tako i u području gospodarstva, energije, kulture, obrazovanja…, svijet ugostiteljstva mora više nego ikad prije biti dio odgovornog, održivog i ekološkog pristupa

O konceptu  manifestacije “Goût de France” govorio je njegova ekselencija veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière. 

“Goût de France” najveća je kulinarska manifestacija na svijetu kojom se slavi francuska gastronomija u više od 150 zemalja. Svake godine na 5 kontinenata nekoliko tisuća chefova nude svoju viziju “večere na francuski način” u četiri slijeda. Manifestacija je nastala 2015. godine pod pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea, kada je “francuski gastronomski obrok” uvršten na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. 

Ove godine manifestacija se održava od 14. do 22. listopada. 

Od 2019. godine, manifestacija ima za cilj isticati važnost  “odgovorne” kuhinje: kako u pogledu zdravlja i okoliša, tako i u području gospodarstva, energije, kulture, obrazovanja…, svijet ugostiteljstva mora više nego ikad prije biti dio odgovornog, održivog i ekološkog pristupa. 

Postoji mnogo pravaca na kojima se može raditi: nabavka i jelovnici, kuhanje bez stvaranja otpada, recikliranje, potrošnja vode i energije ili čak održavanje, spremnici, ambalaža … i, prije svega, budući da govorimo o “okusu”, korištenje lokalnih i sezonskih namirnica.

Ove je godine u Francuskoj u središtu pozornosti regija Centre-Val-de-Loire.

U Hrvatskoj, kao i u Francuskoj, postoje mnoge regije koje su usmjerene na razvoj poljoprivrede koja brine o okolišu Takvih primjera u Hrvatskoj imamo i na kopnu: od Međimurja do Slavonije, ali i diljem obale, od Istre do Dalmacije i na otocima poput Paga. 

“Naše dvije kulinarske i gastronomske tradicije, između kopna i mora, podudaraju se s obzirom da koriste vrlo slične namirnice, a opet se svaka ističe sebi svojstvenim identitetom. 

Osim odgovorne kuhinje i stavljanja u središte pozornosti regije Centre-Val-de-Loire, koje su glavne teme ovogodišnjeg izdanja manifestacije Goût de France u cijelom svijetu, u Hrvatskoj također želimo staviti poseban naglasak na važnost francuskog jezika u turističkom sektoru, a posebno po pitanju gastronomije, hotelijerstva i ugostiteljstva, s obzirom da taj sektor zapošljava veliki broj osoba u našim dvjema zemljama. Naše veleposlanstvo usko surađuje sa svim svojim partnerima u cilju promicanja učenja francuskog jezika struke. Mreža Francuskih alijansi u Hrvatskoj osmislila je niz tečajeva francuskog jezika posebno namijenjenih turističkim djelatnicima i različitim zanimanjima (bilo da se radi o djelatnicima na recepciji i osoblju koje dočekuje goste u hotelima, konobarima i barmenima u restoranima, vozačima i vodičima organiziranih grupa, ili pak prodavačima i malim trgovcima, te svakako i kuharima). Manifestacijom Goût de France stoga želimo promovirati ne samo francusko znanje u području gastronomije, nego i važnost francuskog jezika zbog zapošljavanja i mogućnosti koje se nude zaposlenima u ovoj struci u Hrvatskoj!”- rekao je među ostalim njegova ekselencija veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière. 

Od 14. do 22. listopada 2021., restorani koji sudjeluju u manifestaciji ponudit će svojim gostima u različitim gradovima i mjestima u Hrvatskoj jelovnike osmišljene tako da slave kulturu umijeća življenja.

Restoran Zinfandel’s hotela Esplanade, koji sa svojom cheficom Anom Grgić od prvog izdanja sudjeluje na manifestaciji “Goût de France”, a koji je ujedno prvi i trenutno jedini restoran u Hrvatskoj nagrađen Michelinovom zelenom zvjezdicom. 

 “Partner manifestacije je”Taste the Mediterranean”, međunarodni festival na visokoj razini, posvećen promicanju korištenja lokalnih namirnica i isticanju ovog područja kojem obje naše zemlje pripadaju, ali koji je od prošle godine i snažno posvećen ravnopravnosti spolova u ovoj struci i vrednovanju rada chefova.”-rekla je direktorica festivala “Taste the Mediterranean”  Ingrid Badurina,   

Na manifestaciji sudjeluje francusko-hrvatski majstor čokolatijera Claudea Krajnera, jedan  od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj, koji nudi sljedeći program: u srijedu, 20. listopada u 13 sati: masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, istoga dana u 17.30 sati: radionica kušanja čokolade u Francuskom institutu a u četvrtak, 21. listopada u 20 sati. gala večera u izvedbi dvoje chefova, u suradnji sa cheficom Anom Grgić u restoranu Zinfandel’s

Tijekom cijelog tjedna od 14. do 22. listopada, moći će se uživati u jelovnicima u francuskom stilu u restoranima: u Splitu Noštromo (chef Zlatko Marinović) i Zora bila (chefs Sandra et Dane Tahirović), u Mačkovcu pored Čakovca, restoran Mala hiža,(chef Branimir A. Tomašić),u Osijeku, restoran Waldinger (chef Mateo Meković),u Zagrebu, osim restorana Zinfladel’s, restorani Bistro Fotić (chefs Alen Krnetić i Jana Dunger), Market (chef Goran Stanisavljević) i Stara zagrebačka škola (Ugostiteljsko turističko učilište Zagreb) (chef Vjekoslav Brlić).

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić