Židovsko groblje u Đakovu jedinstveno u svijetu zahvaljujući grobaru Stjepanu Kolbu

Iskoristimo lokalnu povijest kao važan izvor za podučavanje, razvijajući empatiju, toleranciju i odgovornost među pučanstvom u borbi protiv diskriminacije i predrasuda prema sugrađanima, pripadnicima nacionalnih manjina i drugih ranjivih skupina

Venina Markuš

Spomenik ‘Peace in Heaven’ u spomen na žrtve holokausta u Đakovu

Spomenik “Peace in Heaven” izraelske umjetnice Dine Merhav, koji je postavljen na ulazu u groblje, čini Drvo života i Davidova zvijezda. “Davidova zvijezda ultimativni je znak Židova, a drvo znak preživljavanja, stalnog, novog rađanja”, pojasnila je Merhav. Spomenik je izrađen od željeza, težak je oko dvije tone i visok oko tri metra. U realizaciji sudjelovali su Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, Židovska općina Osijek, Ministarstvo kulture, Grad Đakovo, Muzej Đakovštine i “Rade Končar” koji je izradio spomenik.

U logoru koji se nalazio na prostoru nedaleko Malog parka stradalo je 566 od oko 2.000 logoraša većinom Židova iz Bosne među kojima su bili djeca, žene i starci, a mnogima je taj logor bio samo usputna postaja do Jasenovca, odnosno Auschwitza. Logoraše koji su skončali u đakovačkom logoru tadašnji grobar Stjepan Kolb pokapao je na ovdašnjem Židovskom groblju uz označavanje njihovih imena, godina i mjesta rođenja.

Stjepan Kolb je po završetku Drugoga svjetskog rata, 1945., i sam završio u logorima, ali sada u onim za folksdojčere. Prvo u Krndiji, potom u Valpovu, a na kraju i u Sarvašu pokraj Osijeka. Umro je 22. studenog 1945. godine, ubrzo nakon puštanja na slobodu i nakon što je, kako je njegova unuka Branka Bukovac ispričala medijima, na kotarskom sudu dao iskaz o stradanju Židova u đakovačkom logoru. Zalaganjem đakovačkog povjesničara Branka Ostajmera, inače zaposlenika zagrebačkog Hrvatskog instituta za povijest, javnost je doznala za Kolbov herojski čin.

Prema Sporazumu sa Židovskom općinom Osijek iz 2014. Grad Đakovo vlasnik je čestice na kojoj se nalazi židovsko groblje, tada predano na upravljanje Univerzalu. Grad i Univerzal proteklih su godina u njegovo uređenje i redovito održavanje investirali znatna sredstva, a posljednje je u nizu ulaganja 2019. bio nogostup od 130 metara, koji se proteže od židovskog sakralnog objekta do spoja s dječjim rimokatoličkim grobljem.

Gradskom je groblju do 2014. židovsko groblje bilo susjed s druge strane ograde, zapušteno i zaraslo u korov, sve dok ga Židovska općina Osijek nije predala Gradu Đakovu, a Grad povjerio na upravljanje Univerzalu. Tada je uklonjena stara žičana ograda i cijeli je prostor, uključujući zelene površine, uređen, kultiviran i pretvoren u integralni dio Gradskoga groblja. Njegov je program održavanja, razumljivo, odmah trajno proširen i na židovski dio.

UZ ŽIDOVSKO GROBLJE MEMORIJALNI CENTAR

Židovsko groblje u Đakovu iščekuje potencijalnu realizaciju Memorijalnog centra Stjepana Kolba. U interijeru Memorijalnog centra u sklopu Židovskoga groblja trebao bi se naći popis imena žrtava, podaci o njihovu porijeklu i fotografije, uspije li se do njih doći. Ondje bi bili izloženi i predmeti sačuvani iz vremena holokausta.