Domaći i međunarodni stručnjaci na konferenciji će govoriti o upotrebi digitalnih alata u kulturnom sektoru i evoluciji umjetničkog tržišta

Cilj konferencije je doprinijeti aktualnoj temi razvoja publike te potaknuti sudionike na kreativan dijalog o metodama i strategijama njezine provedbe

Nela Simić

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a rok za prijave je četvrtak 9. rujan 2021. godine putem on line obrasca na poveznici https://forms.gle/s7XJyT2TNpr7yrqV7.

Druga konferecija Izazovi galerija u razvoju publike održat će se u petak 10. rujna 2021. godine u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Konferenciju u okviru projekta Jačanje kapaciteta hrvatskih galerija za razvoj publike organizira Udruga za poticanje kreativnosti Atanor u partnerstvu s Istarskom kulturnom agencijom i Arheološkim muzejom Istre. Konferenciju će pozdravnim govorima u 10 sati otvoriti Darko Komšo, predstavnik Ministarstva kulture i medija i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Anja Ademi, pročelnica u upravnom odjelu za lokalnu samoupravu Grada Pule.

Cilj konferencije je doprinijeti aktualnoj temi razvoja publike te potaknuti sudionike na kreativan dijalog o metodama i strategijama njezine provedbe. Iako digitalna konzumacija sadržaja nije inovacija, kriza je nesumnjivo otvorila različita pitanja u kontekstu suvremene umjetnosti i kulture u Hrvatskoj. Nedostupnost fizičkih prostora u proteklih godinu dana uvjetovala je razvijanje onih virtualnih, a svjedočili smo ii procvatu online umjetničkog tržišta. Domaći i međunarodni predavači na konferenciji će govoriti o upotrebi digitalnih alata u kulturnom sektoru i evoluciji umjetničkog tržišta. 

Direktor platforme Walter’s Cube iz New Yorka, Balasz Farago, na konferenciji će govoriti o potencijalu novih tehnologija za prezentaciju umjetnosti. Farago je surađivao na digitalizaciji izložbi suvremene umjetnosti u 3D formatu s muzejima i galerijama diljem svijeta i za to dobio brojne prestižne nagrade. Uvodno će predavanje na engleskom jeziku o on line tržištu umjetnina i digitalnom predstavljanju umjetničkih radova održati Pau Waelder, autor i istraživač specijaliziran za umjetnost i digitalne medije koji radi kao viši kustos u Niio.art te kao urednik i savjetnik u DAM Digital Art Museum. O susret kulturne industrije i njene digitalne budućnosti govorit će Goran Pavlov, koordinator IRI centra za istraživanje i razvoj te voditelj akceleratorskog programa za digitalno prepričavanje. Klara Šimunović, jedna od rijetkih predavačica u regiji educirana upravo za povezivanje umjetnika i poduzetnika, održat će predavanje o umjetničkim intervencijama u biznisu. U dijelu porgrama nazvanom Primjeri dobre prakse, kulturni će djelatnici u formi kratkih prezentacija istaknuti vlastite primjere dobre prakse za uključivanje stručnjaka i šire publike u projekte njihovih organizacija. Marino Jurcan, koordinator projekata u udruzi Metamedij, predstavit će projekt Mladi na mreži koji adresira problem manjka motivacije i navika kod mladih za sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Kristina Nefat, predsjednica Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika, predstavit će edukativno-digitalnu platformu za mlade IN DIS PLODOVI, a Tihana Puc, povjesničarka umjetnosti zaposlena u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske će predstaviti projekt Opservatorij umjetničkog rada (OUR).

Konferencija se održava uz podršku Grada Pule, Erste banke i Arena Hospitality Grupe.

Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju i unaprijed zahvaljujemo na objavi.

Organizator manifestacije: Udruga za poticanje kreativnosti Atanor