Istina ili mit

Eh što radi previše čitanja Indexa i Nacionala ali i previše čitanja Carlosa Ruiza Zafona i njegove Sjene vjetra

Na Index-u izvještavaju da će sav ovaj novac i sve ovo što je na nelegalan način svojim kriminalom stekao Milan Bandić za vrijeme svoje kriminalne vladavine naslijediti evo legalno, jer je sve to Bandić dobro pokrio papirima, njegova žena, kćer, ostala rodbina, rođaci, prijatelji, ljubavnice i suradnici. I to će se sve opet zataškati, jer je eto u lijepoj, našoj Hrvatskoj kriminal legaliziran.

Eh sad, danas mi je jedan moj susjed i prijatelj stavio bubu u uho kad je kratko u razgovoru samo spomenuo da postoji sumnja je li Bandić uopće i pandrknuo, jer je baš pandrknuo kad je bio pod pratnjom Uskoka. Meni se oči raširile na tu njegovu, pa mogla bih reći vrlo razumnu i zanimljivu prispodobu, jer danas se vlastita smrt može i lažirati pa zašto ne bi onda Milan Bandić lažirao svoju smrt, napravio plastičnu operaciju, zamijenio indentitet i pobjegao u Bosnu i Hercegovinu ili Dubai.

Ova teorija zavjere mi čisto dobro drži vodu. Ovih dana sam posudila Carlosa Ruiza Zafona i čitam njegovu Sjenu vjetra. Nakon laganog štiva Knjižare na uglu Zafon je zaista pravi kralj pripovijedanja. Laka literatura poput Knjižare na uglu se brzo pročita ali to nije ozbiljna literatura i nema nikakve književne vrijednosti i ne ostaje u sjećanju, ali zato u sjećanju ostaje Zafonova Sjena vjetra, Anđelova Igra ali i njegova Marina. Carlos Ruiz Zafon plete intrigantnu mrežu čarobnog pripovijedanja, intriga, mističnih predjela Barcelone i opasnosti. Ako previše zaronimo u tamu tko zna što sve tamo možemo otkriti. U Sjeni vjetra tragamo zajedno s pripovjedačem za samim piscem Sjene vjetra i ne znamo da li je pisac Sjene vjetra za kojim sam pripovjedač traga živ ili mrtav ili je sam pisac zapravo Vrag.

Pa evo dok uvaženi mediji prate zameten Bandićev trag koji je odvela sama Smrt i spasila ga od zatvora pitamo se na kraju u ovim, svim njegovim čudnim radnjama i kriminalu koji je počinio da li je on živ ili mrtav? A kad prođemo Mirogojem i pogledamo gdje je zakopan vidimo da nije čak zakopan na Mirogoju, nego tek ispred Mirogojskih zidina, pa ispada da je Milan Bandić sad tamo kao portir koji čuva ulaz u Mirogoj.

Ah te silne intrige, zavijuci i priče. Priče se pletu u narodu i postaju legende, a kasnije i mitovi, a mitovi sami po sebi nikad na kraju ne daju cijele odgovore, već im fragmente odgovora stalno osluškuju i love i buduće generacije. Tko zna što će još od tog svega izaći na vidjelo.

Zagreb, 1.8.2021. Nives Puhalo🎩🎻🎩

Carlos Ruiz Zafon – SJENA VJETRA / pročitajte knjigu OVDJE!