U Aljmašu 1. kolovoza obilježavanje 30. godišnjice aljmaškoga šlepa

“Braniteljima vječna zahvala, a poginulima vječna slava” – “Slavonska duša ponosna” – Ususret domoljubnom koncertu u Aljmašu – 30 GODINA ALJMAŠKOG ŠLEPA

Venina Markuš

Prije 30 godina prognanici Erduta, Dalja i Aljmaša protjerani su iz svojih domova i, tada jedinim mogućim putem – rijekom Dunavom i Dravom, pronašli su svoj privremeni dom u Osijeku. Prijevozno sredstvo bio je šlep za rasute terete, danas poznat kao Aljmaški šlep. Po završetku mirne reintegracije prognanici su se pobjedonosno vratili svojim kućama a s njima se vratila i Aljmaška Gospa.Tim povodom Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije organizira domoljubni koncert tamburaške pjesme i glazbe na kojemu će nastupiti Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek – Štef, Viktorija Kulišić – Đenka i Blanka Došen uz pratnju tamburaškog orkestra Batorek a kao posebni gosti bit će Antun – Tuca Nikolić te Žarko Plevnik novinar koji je 1.8.1991. izvještavao o tom događaju.

P R O G R A M
OBILJEŽAVANJA 30 GODINA ALJMAŠKOG ŠLEPA
ALJMAŠ, 1. kolovoza 2021.

Prisjećamo se: 1. kolovoza 1991. – progonstva mještana Dalja, Erduta i Aljmaša, pogibije redarstvenika u PP. Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite.

 1. kolovoza 1998. – pobjedonosnog povratka iz progonstva.
 2. kolovoza 2004. – posvete aljmaške crkve i svetišta.
  Program će započeti na sam dan 1. kolovoza 2021. Svetom misom u aljmaškom svetištu u 18 sati.
  Iza mise polaganje vijenaca kod spomen obilježja na obali Dunava.
  Od 20,00 sati – Domoljubni koncert tamburaške glazbe povodom pobjedonosnog povratka prognanika na otvorenom na Trgu B. Radića, na kojem će nastupiti:
  • ŠIMA JOVANOVAC
  • STJEPAN JERŠEK – ŠTEF
  • VIKTORIJA KULIŠIĆ – ĐENKA
  • BLANKA DOŠEN
  • Uz pratnju tamburaškog orkestra BATOREK iz Osijeka.
  Svi ste dobro došli na večer slavonske pjesme i glazbe.

Ovom događaju prethodili su razgovori s najvišim dužnosnicima Ministarstva Hrvatskih branitelja te protagonistima koncerta Šime Jovanovca i maestra Franje Slavka Batoreka, te sa župnikom aljmaškog svetišta, prečasni kanonik Anto Markić.