NAGRADE “NIKOLA VUČKOVIĆ” MLADIM UMJETNICIMA DENISU HARAČIĆU IZ SARAJEVA I MIRZI ČIZMIĆU IZ HELSINKIA

U vrtu ateliera Vučković i NV galerije u Širokom Brijegu otvorena XIX. Međunarodna izložba „Privatno i javno“

Na izložbi je sudjelovalo 40 umjetnika iz šest zemalja: BiH, Hrvatske, Crne Gore, Finske, Nizozemske i Kanade, s više od 60 slika, crteža, skulptura i grafika. Na ovoj jednovečernjoj manifestaciji u organizaciji Dragane Nuić-Vučković i ULU En Face dodijeljene su nagrade za mlade „Nikola Vučković“. Peteročlani žiri za dodjelu nagrada bio je u sastavu: prof. dr. Iva Simčić, akademska grafičarka/slikarica (ALU Sarajevo), Jadranka Ivaniš-Yaya, akademska slikarica iz Zagreba, Amra Patković, povjesničarka umjetnosti iz Sarajeva, dr. art. Svetislav Cvetković, akademski slikar (ALU Široki Brijeg) i Dejan Pranjković, akademski kipar iz Viteza. Nagrada-metalna skulptura nosi ime po akademskom kiparu i profesoru Nikoli Vučkoviću (1956.-2020), osnivaču ove likovne manifestacije i utemeljitelju nagrade za mlade.

Nagrade su dobili akademski grafičar Denis Haračić iz Sarajeva za grafike „Vojnici“ i akademski slikar Mirza Čizmić iz Helsinkia za sliku „Metamorfoza“. Haračićeve su grafike najprije prikaz grafičkog majstorstva, a kao većina njegovih radova sadržajem su usmjerena na suvremeno društvo, na potragu za humanošću u psihološkim portretima rasčovječenih figura koji su najbliži ogoljenim, arhetipskim prikazima ljudske prirode. Nagrađena Čizmićeva slika iz recentnog je ciklusa „Ukradene uspomene“ u kojoj autor na originalan način s dozom odmjerenog humora prikazuje obiteljsku svakodnevicu, uspomene na odrastanje, scene iz života „ukradenih uspomena“ s fino nijansiranom psihologijom likova. 

U sklopu ove manifestacije otvorena je i samostalna izložba skulptura i instalacija „Plovidba“ akademske kiparice Lejle Ćehajić iz Sarajeva, profesorice u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti. Nagrađena je na izložbi „Privatno i javno“  2011. godine, te je članica Umjetničkog savjeta NV galerije.  Izložba „Plovidba“ ostati će otvorena do 15. kolovoza.