Političke teme obilježile drugi dan Pulskog filmskog festivala

Uoči svjetske premijere filma Branka Schmidta A bili smo vam dobri, u kinu Valli održana je press konferencija kojoj su nazočili redatelj  Branko Schmidt, scenaristica Sandra Antolić, glumci Rene Bitorajac i Slaven Knezović, direktor fotografije Dario Hacek i montažer Hrvoje Mršić

Ana Petričić Gojanović

Samu činjenicu da je film uopće snimljen s obzirom na pandemijske uvjete, Branko Schmidt je pripisao izvrsnoj ekipi koja je na njemu radila. Istaknuo je kako ovaj film jest o braniteljima, ali se može postaviti u bilo koje okruženje, domaće ili međunarodno, kritika je sustava koji favorizira podobne, a ne izvrsne i primjenjiv je univerzalno. Vjeruje da film očekuje festivalski život, iako je rano za predviđanja u nesigurnim vremenima. 

Drugi dan filmskog festivala u Puli predstavljena je knjiga Nenada Polimca Život u filmu 1. Knjiga se, kako je istaknuo predstavljač Daniel Rafaelić, sastoji od ključnih tekstova hrvatske filmske publicistike koje je Polimac redovito objavljivao više od pet desetljeća. Ključni su, rečeno je na promociji, Polimčevi tekstovi koji (re)valoriziraju hrvatski filmski korpus i koji i danas djeluju svježe prvenstveno zahvaljujući njihovoj enciklopedičnosti i vrhunskoj zainteresiranosti autora za problematiku o kojoj piše, zaključio je Rafaelić. Nenad Polimac se posebno osvrnuo na vlastitu analizu filmova o kojima je davno pisao, a koji su sad dobili priliku za novo čitanje. “Iste filmove redovito treba ponovno gledati” dodao je autor poručivši da filmska publicistika u Hrvatskoj, iako svedena na nekolicinu ljudi, itekako ima smisla budući da prenosi i čuva filmsko znanje i spoznaje. Moderator Rafaelić zaključio je promociju najavom da ćemo na idućem Pulskom filmskom festivalu predstaviti drugi, a za dvije godine i treći nastavak ove knjige.