Niko Ančić iz zaprešićkog odlazi u svoj ljetni atelijer u Zaton kod Dubrovnika

Poznati hrvatski slikar Niko Ančić, nakon izlaska svoje druge monografije autora Stanka Špoljarića NIKO ANČIĆ – Događanje boje, idući tjedan iz svog zaprešićkog atelijera odlazi u svoj ljetni atelijer u Zaton kod Dubrovnika

Ančić će ostatak ljeta provesti radno, ali će biti vremena i za odmor uz more.

DOGAĐANJE BOJE: Slikom interpretirati gotovo mitsku posebnost ljepote Mediterana, matične krajolike i skrivene ambijente na prvi pogled čini se da je lagan zadatak kao de se samo treba prepustiti prenašanju motiva kojim pitoresknost, bliska pojmu zemaljskog raja postaje stvarnost slike. No istina je baš suprotna, jer veličajnost prirode traži poštovanje, nikako tek navođenje banalne atraktivnosti, već sposobnost da po vrlo visokim likovnim kriterijima umjetnik odgovori na ponudu posvojenog okruženja dajući pejzažnim zbivanjima svoj pečat, potvrđujući pravo lice ishodišta gledano mjerom vlastite likovne moći.

Niko Ančić rođen je pod sretnom zvijezdom kumulirane ljepote Pelješca, reklo bi se idealne genetike za slikara koji krajolik i sve njegove inačice uzdiže na pijedestal, u prostoru juga koji u znatnom djelu godine druguje s „prizemljenim” suncem, koji i kada ne mazi zemlju ostavlja sjećanje na požudnost boja neugašenih vrijednosti i kada se umjetnik poput Nike odmakne od obala, mora, zimzelenog raslinja.

Dovoljne su i rane godine života, i svako godišnji povratci da izvorište ljepote ne presahne. Ipak druga je priča u prepjevu, kako povezati slikarski rukopis, emocije, s varijacijama konkretnih stanja na terenu, gdje su i dašak vjetra, jača zraka sunca dostatni za veću ili manju promjenjivost znanog. (Prof. Stanko Špoljarić u monografiji NIKO ANČIĆ – Događanje boje)