Održana Unska likovna kolonija u Hrvatskoj Kostajnici

Likovni radovi Unske likovne kolonije 2021. biti će javnosti izloženi za vrijeme trajanja tradicionalne manifestacije Kestenijada u Kostajnici

Marija Pukec Žigić

U Hrvatskoj Kostajnici, koju stotinama godina krasi stara utvrda Zrinskih, od 25. do 27. lipnja održana je Unska likovna kolonija 2021. Ovogodišnja međunarodna likovna kolonija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji grada Hrvatska Kostajnica i TZ Grada te u suradnji sa PULS-om Moslavački štrk.

Likovno druženje započelo je vožnjom u čamcu bistrozelenom rijekom Unom u pratnji Leile Ćurt koja je slikare upoznala s legendom da je rijeka Una dobila ime još od starih Rimljana, koji su ugledavši njenu ljepotu uzviknuli UNA, što na latinskom jeziku znači jedna.

Inspirirani prirodnim ljepotama i bogatom junačkom prošlošću, umjetnici su svoja likovna djela stvarali u hotelu Central, koji odiše duhom prošlih vremena secesijskog razdoblja.

Čarobnim plesom boja i svijetlosti svojih paleta slikari su Hrvatskoj Kostajnici ove godine poklonili 25 likovnih radova. U tvrđavi s kraja 13. stoljeća, sa čijih se bedema otvara vidik na sve strane, 27. lipnja održana je izložba slika umjetnika koji su sudjelovali na ovogodišnjoj likovnoj koloniji: ALME MUJAKIĆ, BRANKE VRBANIĆ, DRAGANA ŠALIĆA, DOBRE VEIN, DANIJELE MAKOŠ REPAJA, HAJRUDINA OSMANAGIĆA, MARIJE MILOŠEVIĆ, SANDRE HORVAT I MARIJE PUKEC ŽIGIĆ.

Umjetnici su prije odlaska iz ponosnog hrvatskog grada, koji ih je osvojio svojom iskonskom ljepotom i gostoljubivošću domaćina, odali počast ratnom snimatelju Gordanu Ledereru, obilaskom spomenika Slomljeni pejzaž na brdu Čukur.

Likovni radovi s Unske likovne kolonije biti će javnosti izloženi za vrijeme trajanja tradicionalne manifestacije Kestenijada u Kostajnici.